Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

20-10-2020

Communic - Payment Of Existence
Jaar van release: 2008
Label: Nuclear Blast Records
Communic - Payment Of Existence
Conspiracy in Mind en Waves of Visual Decay staan bij mij nog altijd driedubbeldik in het geheugen gegrift. Wat een openbaringen waren die eerste twee platen van deze Noorse band. Eindelijk weer eens een band die op een enigszins originele manier aan de haal ging met het power en thrash metalgenre. Ik kan me nog een lange autorit herinneren waarin ik de tweede cd van dit drietal maar liefst negen keer achter elkaar heb gedraaid. De files leken korter en de eindbestemming was voor het gevoel sneller bereikt.

Dan nu de derde plaat van deze heren. Gave titel, dat allereerst. Het is niet gemakkelijk om vandaag de dag nog een beetje gevat uit de hoek te komen, maar tot nu toe sloten alle cd-titels van Communic uitstekend op de muziek aan. De meer getergde en agressievere aanpak op dit album had dan ook van geen betere naam kunnen worden voorzien. Bandleider Oddleif Stensland kondigde al aan dat deze cd een stuk donkerder en harder zou worden. Hij houdt woord. De thrashy opener On Ancient Ground klinkt een stuk directer en venijniger dan het oude werk. Natuurlijk zorgen de sfeerverhogende 'doomy' zangpartijen van Steinsand voor de nodige verzachting, maar de zware riffs en versnellingen voeren de boventoon.

Het echte spektakel komt helemaal op gang vanaf het prachtige The Abandoned One, een weergaloos nummer. Alle elementen van Communic komen hierin uitstekend naar voren. Geweldige riffs, mooie zang en zweverige leads maken hier de dienst uit. De nummers zijn over het algemeen vrij lang, maar vervelen geen moment. De band vervalt zoals veel andere meer progressieve gezelschappen niet in oeverloos geneuzel en laat toch de vette gitaarpartijen, pompende baslijnen en knallende drums voor zich spreken. Toetsenist Kim Olesen (Anubis Gate) zorgt hier en daar voor een symfonische inkleuring, maar hij speelt geen overheersende rol.

De band is nogal eens vergeleken met Sanctuary en de vroegere Nevermore, maar op deze plaat lijkt de band een beetje te ontsnappen aan die omschrijving. Natuurlijk lijkt de stem van Stensland nog veel op die van Warrel Dane, maar hij zingt een stuk relaxter en minder theatraal. Communic heeft misschien geen topgitarist als Jeff Loomis in huis, maar ook het gitaarwerk op dit album is om te smullen. Opvallend is in dat geval dat er nooit echt gescheurd wordt. Oddleif verkiest melodie hoorbaar boven het spelen van zoveel mogelijk toonladders.

Een uitstekende opvolger van Waves of Visual Decay met een prachtige productie en wederom passend artwork. De band levert weer een verzorgd product af en de liefhebbers van kunstige power thrash metal kunnen zich opnieuw in de handjes wrijven.

Tracklist
1. On Ancient Ground
2. The Abandoned One
3. Becoming Of Man
4. Payment Of Existence
5. Through The Labyrinth Of Years
6. Raven's Cry
7. Unpredictables Of Life
8. Stone Carved Eyes

Score: 86 / 100

Reviewer: Jeroen
Toegevoegd: 18 juni 2008

Koop dit album in

[ Terug naar de Album Reviews ]

Communic - Payment Of Existence
Reactie van Kees op 19-06-2008 om 07:08u
Score: 65 / 100

In mijn ogen is dit een niet overtuigende Nevermore Rip-off.

Communic - Payment Of Existence
Reactie van r1Co op 19-06-2008 om 09:03u
Score: 90 / 100

Op de frontpage staat 'Punishment of Existence', maar het is 'Payment of Existence'

Communic - Payment Of Existence
Reactie van Spirit op 19-06-2008 om 12:27u
Score: 88 / 100

toppertje

Communic - Payment Of Existence
Reactie van Jeroen op 19-06-2008 om 20:48u

titel was mijn fout, zat op de een of andere manier met die Coroner cd in de kop (Punishment for Decadence :P)

Communic - Payment Of Existence
Reactie van Iron Maiden op 20-06-2008 om 00:41u
Score: 93 / 100

Ze overtreffen zichzelf keer op keer. Geweldig album, een van de beste, zo niet de beste, van 2008!