Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

20-10-2020

Communic - The Bottom Deep
Jaar van release: 2011
Label: Nuclear Blast Records
Communic - The Bottom Deep
We hebben er drie jaar op moeten wachten, maar eindelijk is Communic op de proppen gekomen met de vierde cd. De opvolger van het bejubelde Payment Of Existence zou volgens opperhoofd Oddleif Stensland vooral rauwer en steviger zijn, zonder overigens aan progressieve ambitie in te boeten. De sympathieke zanger/gitarist heeft woord gehouden, want The Bottom Deep is de donkerste plaat van het Noorse drietal tot nu toe. Godzijdank is de productie nu vooral in eigen handen geweest, zodat we niet weer met een (met alle respect) Jacob Hansensound zitten opgescheept.

Nee, Communic klinkt inderdaad furieuzer en ruwer. Waar de vorige plaat door te lange songs wel eens dreigde in te kakken, daar is deze nieuweling veel compacter en directer. Negen songs met een gemiddelde lengte van ongeveer vijf à zes minuten, iets wat voor Communic-begrippen toch relatief kort is. Het blijkt een goede zet, want The Bottom Deep is het beste album tot nu toe. De nummers zijn afwisselend, sprankelend en steken op een enkele uitzondering na bijzonder vooruitstrevend in elkaar.

Meer dan eerder bedient de band zich van kille melodielijnen die sterk in het verlengde liggen van de tweede plaat van Sanctuary (Into The Mirror Black). Hoewel de Noren over het algemeen wat voller en complexer klinken, doen de solo's en riffs vooral daar aan denken. De stem van Oddleif groeit bovendien ook per plaat, want opener Facing Tomorrow (die wel ouderwets rond de zeven minuten klokt) en het fantastische Wayward Soul klinken mede door zijn stem zeer krachtig. Ondanks de rauwere sound is de band het begrip melodie namelijk niet vergeten. Zowel qua zang als gitaarlijnen is het op en top genieten met memorabele passages die zich in je hoofd nestelen en je direct verslaafd maken.

Minpunten zijn er eigenlijk maar weinig of het moet het relatief zwakke Destroyer Of Bloodlines zijn. Onbegrijpelijk dat de band dit vrij vlakke nummer als eerste heeft vrijgegeven. Goed, de riffs zijn prima, maar het nummer ontbeert een krachtige climax en vervalt na een tijdje in herhaling. Opvallen doet dat verder niet, want The Bottom Deep is evenals het debuut een plaat die je het beste als geheel kunt ondergaan. Graaf je wat dieper dan komen wederom allerlei interessante details en soepel uitgevoerde ritmische gekte naar boven. Dat en de toch al sterke composities maken deze schijf grotendeels af.

Tracklist:
1. Facing Tomorrow
2. Denial
3. Flood River Blood
4. Voyage Of Discovery
5. In Silence With My Scars
6. My Fallen
7. Destroyer Of Bloodlines
8. Wayward Soul
9. The Bottom Deep

Score: 90 / 100

Reviewer: Jeroen
Toegevoegd: 10 juli 2011

Koop dit album in

[ Terug naar de Album Reviews ]

Communic - The Bottom Deep
Reactie van Michel op 11-07-2011 om 09:16u
Score: 95 / 100

Goede review, ik ben het er helemaal mee eens, al vind ik ook Destroyer of Bloodlines een leuk nummer, met een pakkend refrein. Wayward Soul is het beste nummer dat ze gemaakt hebben en dit is hun beste album

Communic - The Bottom Deep
Reactie van chris op 11-07-2011 om 21:10u

micheal, waar heb je dat andere nummer al kunnen luisteren dan?

Communic - The Bottom Deep
Reactie van chris op 11-07-2011 om 21:10u

ik bedoel, michel

Communic - The Bottom Deep
Reactie van Michel op 12-07-2011 om 17:46u

Op de cd ;-)

Communic - The Bottom Deep
Reactie van pos op 25-07-2011 om 10:12u
Score: 88 / 100

Lekkere plaat weer waar ik even in moest komen. Op de bonus ook het nummer Hurt van Johnny Cash. Apart maar wel leuk.

Communic - The Bottom Deep
Reactie van VATERNL op 31-07-2011 om 10:07u
Score: 70 / 100

vind hem behoorlijk tegenvallen. Vooral de sound vind ik erg dun.
Wellicht ben ik teveel gewend aan de "in-your-face" sound van de vorige albums.....

Voor mij in iedergeval een behoorlijke afknapper.

Communic - The Bottom Deep
Reactie van s. op 25-08-2011 om 11:32u
Score: 85 / 100

Opnieuw een goede plaat van Communic. @pos: Hurt van NIN.

Communic - The Bottom Deep
Reactie van HeinV op 03-10-2011 om 21:56u
Score: 92 / 100

Excellente plaat. Ik kan niet wachten tot ik ze allemaal heb...