Danko Jones in Poppodium 013, Tilburg
Enquête

Wat vind jij van de voorstellen van de Gezondheidsraad, om de geluidslimiet te verlagen en te verankeren in harde wetgeving?

Prima plan om het maximale volume te verlagen en bij wet vast te leggen
Verlaag de limiet, maar laat de naleving zoals nu over aan de sector zelf
Laat het volume onveranderd, maar zorg voor harde wetgeving en naleving
Laat de situatie zoals het is, extra beleid tegen gehoorschade is onnodig
De geluidslimiet moet juist omhoog (of helemaal worden vrijgelaten)
Maak concertgangers eerst eens bewust van het belang van oordoppen
Zorg eerst eens dat het publiek bij concerten niet door de muziek heenpraat
Met hoofdtelefoons naar luide muziek luisteren, zorgt voor veel meer schade
Het probleem zit niet bij muziek, want veel kinderen hebben al gehoorschade
Hou op met betuttelen, ga met echte problemen aan de slag
anders, namelijk:

[ Uitslag | Enquêtes ]

  9 december:
 • Eindhoven Metal Meeting
 • Haltpop Winterfest
 • Volbeat, Skindred en Bad Wolves
 • 10 december:
 • Dezerter en Offensywa
 • Eindhoven Metal Meeting
 • Fabulae Dramatis en Dance With Dragons
 • Finntroll, Brymir en Skálmöld
 • 11 december:
 • Enter Shikari, Trash Boat en Wargasm
 • Finntroll, Brymir en Skálmöld
 • John Corabi
 • 15 december:
 • Anvil
 • Atlanta en Soothsayer Orchestra
 • Danko Jones en Giac Taylor
 • Lijkschouwer, Vermin, Graftak en Indigo Pastel
Geen concerten bekend voor 09-01-2023.
Kalender
Vandaag jarig:
 • Aaro Koponen (Nailed Coil) - 35
 • Dennis Dunaway (Alice Cooper) - 76
 • Fabian Merkt (Coronatus) - 40
 • Paul H. Landers (Rammstein) - 58

Vandaag overleden:
 • Marie Fredriksson (Roxette) - 2019
 • Matt Williamson (Power Of Omens) - 2006
 • Nicholas "Razzle" Dingley (Hanoi Rocks) - 1984
Review

Gwar - The New Dark Ages
Jaar van release: 2022
Label: Pit Records

 -

Het is lastig om een carrière te hebben als shockrockende bende ruimtewezens, wanneer vrijwel elk droog voorgelezen journaal absurder is dan waar je mee op de proppen kunt komen na het dertig jaar lang tegen heilige huisjes trappen en deze net zo hard onderspuit met intergalactisch ruimtebloed en -slijm. Dat weerhoudt de mannen achter Gwar er echter niet van om toch een poging te wagen nieuwe zieltjes te corrumperen met hun absurdistische metaltheater. The New Dark Ages is de tweede langspeler die wordt uitgebracht na het overlijden van voormalig frontman Oderus Urungus (Dave Brockie). In Blothar The Berserker is een waardig opvolger gevonden. De beste man kan beter zingen dan Oderus en de nadruk is op de voorgaande plaat (The Blood Of Gods uit 2017) en de ep The Disc With No Name (2021) meer komen te liggen op muzikale prestaties dan op shockerend en maatschappijkritisch muziektheater.

Die wijziging zal niet iedereen tevredenstellen, maar het resultaat is op zich aardig. De eerdergenoemde, akoestische ep The Disc With No Name laat horen dat de mannen prima muzikanten zijn en de AC/DC-cover If You Want Blood (You Got It) is een van de beste versies van het nummer ooit gemaakt. Toch wil het Gwar niet lukken om een plaat lang te interesseren. Dat geldt ook voor The New Dark Age. Met een speelduur van ruim een uur is dit nieuwe werk aan de lange kant. De grotendeels instrumentale Death Whistle Suite van ruim een kwartier waar het album mee afsluit, had achterwege kunnen blijven. Dat geldt ook voor enkele tracks die voorbijkomen in aanloop naar die langgerekte monstruositeit.

Blothar en de zijnen putten vooral uit metal, punk en grunge-invloeden uit de jaren negentig. Het levert songs op die met regelmaat wringen of niet heel vloeiend lopen. Gezochte melodielijnen, onnavolgbare breaks en rare geluidseffecten voeren af en toe de boventoon. De titelsong is aardig, maar kent een eigenaardig tussenstuk. Blood Libel heeft een bizarre tekst en wil maar niet pakken, net als het experimentele The Beast Will Eat Itself. De mannen kunnen spelen, maar wat betreft compositorische kwaliteiten komt het er niet altijd uit.

Geef mij dan maar het lekkere beukwerk van Berserker Mode, Completely Fucked of The Cutter (deze laatste met een gastbijdrage van Lzzy Hale). De temperamentvolle, rappe tracks hebben een duidelijke kop en staart. De nummers zijn absoluut niet baanbrekend, maar de energieke muziek grijpt tenminste. Bovendien weten de Amerikaanse aliens prima hoe zij wringende gitaarpartijen kunnen verbinden met prima hardrocksongs (Completely Fucked). Dat de band ook met een lager tempo uit de voeten kan, toont deze met Rise Again, dat bolstaat van puik gitaarwerk.

Hoewel ik niet direct laaiend enthousiast ben over The New Dark Ages, groeit de plaat met meerdere luisterbeurten. Details en effecten zitten soms verstopt in de mix en ontwaren zich soms bij verrassing. De experimenteerdrift is te begrijpen na dertig jaar Gwar, maar levert niet per se iets extra's op. Ratcatcher is een typische, 'klassieke' shockrocktrack met dito, geanimeerde videoclip. Prima werk, vul er een plaat mee! Datzelfde geldt voor het heerlijke Bored To Death, dat het live vast goed zal doen.

Het album is als geheel geen doorslaand succes en had korter gekund. Wellicht ben ik door het benoemen van de oersaaie Death Whistle Suite (oké, het middenstuk Starving Gods met zang is stiekem wel gaaf), dat volgt op Bored To Death, wel in de grootste grap met dikke middelvinger van het onnavolgbare Gwar gestonken. Toch bevat het enkele prima nummers voor liefhebbers van Gwar en shockrock.

Tracklist:
1. New Dark Age
2. Blood Libel
3. Berserker Mode
4. Mother Fucking Liar
5. Unto The Breach
6. Completely Fucked
7. The Cutter
8. Rise Again
9. The Beast Will Eat Itself
10. Venom OF The Platypus
11. Ratcatcher
12. Bored To Death
13. Temple Ascent (Death Whistle Suite)
14. Starving Gods (Death Whistle Suite)
15. Deus Ex Monstrum (Death Whistle Suite)

Score: 62 / 100

Reviewer: Walter
Toegevoegd: 25 juli 2022

Danko Jones in Poppodium 013, Tilburg

Alle artikelen en foto's (afgezien van albumhoezen, door bands/labels/promoters aangeleverde fotos of anders aangegeven), zijn © 2001-2022 Metalfan.nl, en mogen niet zonder schriftelijke toestemming gekopieerd worden. De inhoud van reacties blijven van de reageerders zelf. Metalfan.nl is niet verantwoordelijk voor reacties van bezoekers. Alle datums van de Nieuwe Releases, Concertagenda, Kalender en in de artikelen zijn onder voorbehoud.