Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

26-01-2021

Interview: Mystic Prophecy
Met Roberto Dimitri Liapakis
Door Jeroen
Geplaatst in januari 2008

Mystic Prophecy flikte het eind 2007 toch maar even om alle liefhebbers van heavy metal een plaat voor te schotelen die bewees dat pittige metal nog lang niet dood is. De band bracht al eerder de nodige uitstekende cd's uit, maar nog nooit met zoveel vuur en venijn. Satanic Curses knalde van begin tot einde en de nieuwsgierigheid groeide naar het stel sinistere heerschappen dat de instrumenten bespeelt binnen de band. Vandaar dat ik zanger Roberto Dimitri Liapakis enkele vragen stelde over het album, oude thrash metal en het downloaden.

Mystic Prophecy

Gefelicteerd met het nieuwe album! Hoe gaat het ermee vandaag de dag?

Bedankt voor de felicitaties! Enorm druk om eerlijk te zijn. We doen momenteel veel interviews en we zijn tegelijkertijd bezig met het plannen van een tour voor Mystic Prophecy. Ik heb dus geen tijd om me te vervelen deze dagen. Ik heb naast de bandwerkzaamheden ook nog een normale baan en daarnaast werk ik momenteel met een aantal andere bands in de Prophecy en Sound Factory studio’s.

Satanic Curses voelde als een harde klap in het gezicht en in mijn optiek wordt er nog beter werk afgeleverd dan op de voorganger. De meeste Duitse heavy metal bands scheppen er vandaag de dag genoegen in om muziek te maken met een nogal plezierige ondertoon. Mystic Prophecy lijkt wat dat betreft een uitzondering, vanwege de vele (Bay Area) thrash invloeden. Zie je Mystic Prophecy als de perfecte combinatie tussen Duitse power metal en deze andere invloeden?

Ik ben inderdaad een groot fan van de oude Bay Area thrash metal. Het maakt me trots als ik iemand zegt dat we een goede combinatie zijn van Duitse metal en deze invloeden. Natuurlijk is de voornaamste invloed in de muziek van Europese aard, maar we stoppen er ook veel invloeden in van bands als Exodus, Metallica, Machine Head en Forbidden, om er maar wat te noemen. Die stijlen smelten we samen tot een zo vet mogelijk totaalgeluid. Ik weet niet of ik de juiste persoon ben om te zeggen dat we dat ook perfect doen, maar gezien de reacties komen we een aardig eind.

De cd is nu al een tijdje uit. Hoe zijn de reacties op het album tot nu toe?

Man, we krijgen de beste reacties die we ooit hebben ontvangen. Tijdschriften en fans zijn het er over eens dat we met dit nieuwe album het beste Mystic Prophecy album tot nu toe hebben afgeleverd en wie ben ik om dat tegen te spreken. We dachten zelf dat we na een album als Savage Souls, waar we nog steeds erg trots op zijn, nooit een beter album konden maken, maar zo te horen hadden we dat verkeerd, hahaha.

De eerste drie albums hadden meer een traditionele sfeer. Was er eigenlijk een speciale reden om al die extreme invloeden in de muziek te stoppen? De band deed het immers niet slecht in die vroegere tijden.

Als je een titel kiest als Satanic Curses, dan kan je natuurlijk niet aan komen met een album waarop je mietjesmetal speelt. Sommige bands kiezen zeer agressieve titels en dan hoor je vervolgens behoorlijk rustige muziek. Ben je belazerd, zeg. De titel is bruut en dat is de muziek net zo goed. Toen we begonnen met het schrijven van nummers voor Satanic Curses konden we twee dingen doen. We konden keyboards in de muziek stoppen en voor een meer sfeervol geluid gaan, of we zouden die klote dingen nogmaals aan de kant gooien en het hardste power metal album ooit proberen te maken. Ik heb trouwens een hekel aan de omschrijving ‘power metal’. Power metal stond vroeger voor muziek dat hard en vernieuwend was, maar dankzij alle klonen en melodieuze bands, heeft het genre in mijn optiek een slechte naam gekregen.

Het aantal bands dat heavy metal speelt is ontelbaar. Waarom is Mystic Prophecy dan net de band die overal bovenuit schiet? Wat is jullie drijfveer om albums te blijven opnemen en live te spelen in deze tijden waarin een fan liever download dan albums koopt?

Heavy metal is geen trend voor mij. Het is mijn leefstijl. Ik ben actief binnen de muziek, omdat ik het fantastisch vind om met de overige bandleden live te spelen. Het is onbetaalbaar om fans vlak voor het podium uit hun dak te zien gaan op eigen muziek. Downloaden is natuurlijk een probleem, maar problemen zijn er om opgelost te worden. Dat proberen we ook een beetje op onze eigen manier. We spelen veel live en we houden de prijzen van merchandise zo laag mogelijk. We kunnen niet leven van de muziek en soms is dat best moeilijk. Dan ben je bij shows op vrijdag, zaterdag en zondag de ster van de avond en dan zit je maandag weer als onbekende rond te kijken op je werk.

Aan een album gaat natuurlijk altijd een opnameproces vooraf. Kan je eens wat vertellen over de opnames van de nieuwe cd. Was het een mooie ervaring?

Mystic Prophecy - Satanic CursesWe hebben het deze keer ietwat anders aangepakt. Markus Pohl (gitarist) en ik zijn begonnen met het opnemen van enkele ideeën. Al die tijd hebben we gewacht op inbreng van de andere bandleden, maar er gebeurde niets. Na een tijdje hadden we veertien nummers klaar voor het nieuwe album. We kwamen met de band bij elkaar en we vertelden de overige bandleden dat het nieuwe album geschreven was. We hadden veel zin om de nieuwe nummers te gaan oefenen, maar soms kwam het er gewoon niet van. Voor ons is drie keer per week oefenen dan ook niet mogelijk, want Martin Albrecht (basgitarist) en ik wonen ongeveer tweehonderd kilometer bij de anderen vandaan. We hebben ongeveer twee weken lang ieder weekend zo’n acht uur per dag geoefend. Uiteindelijk hebben we de ruwe versies vastgelegd op een cdr en daarna heeft ieder bandlid een exemplaar meegekregen om extra te oefenen. Uiteindelijk zijn er tien nummers op het album terecht gekomen plus een cover van Black Sabbath. Momenteel zijn we alweer bezig met het oefenen voor komende shows en dat zal dus de tweede keer worden dat we de nummers echt volledig spelen. Ik vond dit een prettige manier van werken, want nu word ik nog steeds enthousiast als we de nummers spelen. Als je de nummers honderd keer van tevoren gespeeld hebt, dan word je er gewoon zat van. Nu is dat niet het geval.

De nodige losse optredens zijn inmiddels al geweest. Zijn er ook nog plannen voor een tour en wordt dan Nederland ook nog eens bezocht? Als ik het me goed herinner is het ongeveer vier jaar geleden dat jullie Nederland voor het laatst bezochten. Heeft dat misschien ook te maken met het muzikale klimaat in Nederland? Power metal is immers niet de meest populaire muziekstijl hier.

We hebben na die ene keer nog drie keer geprobeerd om in Nederland te komen spelen, maar op de één of andere manier lijkt het allemaal niet zo eenvoudig te werken. Ik heb geen idee hoe dat kan. We zijn zojuist van boeker veranderd en we hopen dat er daardoor veranderingen komen. Onze manager woont heel dicht bij de Nederlandse grens en hij bezoekt regelmatig concerten in een plaats als Weert. Hij heeft daar een boekingskantoor opgezocht en gesproken met een paar mensen. Zij hebben simpelweg gezegd dat ze liever thrash en black metal wilden neerzetten op de podia en dat een power metal band als Mystic Prophecy niet interessant is.
We hebben ook wel cd´s verstuurd naar een Belgisch festival als Graspop, maar daar krijgen we ook niets te horen. Ik weet niet wat het is met de Lage Landen en Mystic Prophecy. We zouden echter graag nog eens terug komen, want de laatste keer met Death Angel was geweldig en ook de respons van de fans was heel positief.

Wat is de meest fantastische ervaring die je ooit hebt gehad terwijl je op tour was? Welke plaats is je nou altijd bijgebleven waar je hebt opgetreden?

Dat is een moeilijke vraag, omdat er zoveel plaatsen zijn waar we graag optreden. Een geweldig moment was onze show op Wacken Open Air. Een nog geweldiger moment was onze show afgelopen jaar op het Bang Your Head! festival in Balingen. We spelen vaak en graag in Duitsland en dan heb ik toch de meest speciale gedachten over de Matrix club in Bochum. We hebben daar in één jaar vier shows gespeeld en dat was geweldig, ook omdat je dan dezelfde fans weer terugziet. Het was tevens een mooie ervaring om in mijn eigen land te spelen. Je hoort wellicht niet veel over metal in Griekenland, maar vooral in mijn geboortestad Athene is de metalscene heel levendig.
Ik hoop dat ik dit de volgende keer ook over clubs in Nederland kan zeggen.

Het is natuurlijk een cliché binnen metal om hoezen te gebruiken met satanische symbolen en allerlei duistere afbeeldingen. Jullie lijken hier toch heel bewust voor te kiezen. Zijn er speciale redenen dat je kiest voor dit soort thematiek en teksten?

De realiteit van het leven wordt met de dag zwaarder en moeilijker. Je gelooft toch niet dat deze wereld een plek is die zou zijn geschapen door een goede godheid? Ik denk van niet. Deze wereld zakt per dag dieper weg in verdriet. Zet de tv eens aan en je snapt wat ik bedoel. Je ziet geen goede dingen, of dat de wereld een prachtige plek is om te leven. Welnee, je ziet alleen haat, honger, oorlog, verkrachting en misstanden. Het is misschien niet direct onze schuld dat we deze wereld verpesten, maar je bent wel medeplichtig als je er niet iets aan wilt doen. Het interesseert niemand, wanneer ik zing over de pracht en praal van deze wereld. Niemand wil dat horen. We zijn geen satanische band, maar het is een stuk eenvoudiger en directer wanneer je de negatieve elementen uit de wereld kiest als onderwerpen. Dat is de boodschap achter Mystic Prophecy. Kijk naar de wereld en vraag je af wat er te verbeteren valt. Help mee met die positieve verandering! We gebruiken dus eigenlijk het negatieve om iets positiefs bij de luisteraars op te roepen.

Mystic Prophecy

Ik benoemde al even het probleem van het downloaden. Denk je dat downloaden in de toekomst een nog groter probleem wordt en wat zal de invloed zijn op de metalscene?

Helaas, mijn vriend, ik moet ook beamen dat het illegale downloaden inderdaad een behoorlijk probleem begint te worden. Grootste probleem is echter dat niemand echt moeite lijkt te doen om een goede oplossing te vinden. Heb je de laatste tijd wel eens gehoord van een platenmaatschappij die eindelijk een slimme wijze had gevonden om meer cd’s te verkopen? Ik niet in ieder geval.
Je hoort vandaag de dag de vreemdste dingen die geprobeerd worden, maar niets lijkt echt invloed te hebben. Als we in het verleden kijken dan komen we natuurlijk die mooie zwarte LP’s tegen. LP’s waren eigenlijk een stuk duurder om te produceren dan cd’s, maar nu is een cd nog altijd een stuk duurder dan vroeger de LP was. Ik zie het downloaden niet echt als het grootste probleem overigens. Het is meer het aanbod van vandaag de dag. Zoveel matige bands mogen maar cd’s opnemen en net zoveel labels werken allemaal op dezelfde manieren. Promotie maken, cd in de winkels, interviews en als er niet genoeg interesse is, dan springt men over naar de volgende band.
Jongeren met weinig geld gaan echt geen vijftig cd’s per maand kopen. Downloaden is dan een eenvoudig en goedkoop alternatief. Als je denkt dat een cd toch echt helemaal te gek is, dan koop je het album toch wel. Jaren geleden waren we allemaal aan het tapetraden. Het enige wat we als band kunnen doen is een plan maken. Een simpel plan, dat bestaat uit: keihard oefenen, de best mogelijke cd’s opnemen en heel veel live spelen. Als je op die manier werkt, dan heb je ook qua verkoop een kans. Daarnaast mag men de prijzen wel eens verlagen, maar dat wordt al zo vaak gezegd. Wanneer men voor tien euro een cd kan kopen, dan zal men er geen twee kopen per maand, maar misschien wel vijf! De platenindustrie werkt helaas nog niet echt mee.

De meeste andere bandleden van Mystic Prophecy spelen ook in andere bands. Mathias Straub speelt bijvoorbeeld ook in Sacred Steel, een band die het toch ook niet slecht doet momenteel. Vroeger waren er wel eens problemen, met bijvoorbeeld een zeer actief muzikant als ex-gitarist Gus G. Kunnen we Mystic Prophecy wel beschouwen als de prioriteit van ieder bandlid?

Absoluut en geloof me, als dat niet zou gelden voor één van de bandleden, dan kan hij de koffers pakken en vertrekken. Ik heb ze allen gezegd dat ze best in andere bands kunnen spelen, maar dat Mystic Prophecy wel de nummer één prioriteit zal blijven voor elk van hen.
In het verleden had ik daar nog wel eens problemen mee. Het beste voorbeeld is wat dat betreft inderdaad Gus G. Ik had altijd lange discussies met hem, omdat we vanwege zijn andere werkzaamheden vaak shows moesten afzeggen en daar heb ik een enorme hekel aan. Hij speelde toen met Dream Evil, Arch Enemy, Nightrage, Firewind en weet ik veel wat nog meer. Dat is gewoon te veel en uiteindelijk gaat dat gewoon niet werken. In 2004 speelden we wat shows met Freedom Call, waarop Gus me zei, dat ik al die tijd eigenlijk gelijk had gehad. Hij kon het zelf ook niet langer opbrengen. Een tijdje later is hij uit bijna alle bands gestapt, inclusief Mystic Prophecy. Ik was natuurlijk geschrokken, maar toen ik hem belde in Griekenland, vertelde hij dat hij graag zijn volledige aandacht op Firewind wilde richten en daar had ik respect voor. Hij is nog steeds als een broer voor me en ik kijk er nog altijd naar uit om hem weer te spreken.

Er zullen ongetwijfeld de nodige toekomstplannen zijn. Wat kunnen we zoal verwachten van Mystic Prophecy?

Ik hoop dat ik verdomme die loterij een keer win. Dat zou echt fantastisch zijn, want dan heb ik genoeg geld om live te gaan spelen in de Verenigde Staten. Dan zou ik zelfs een grote tour met fantastische bands als Metallica, Slayer, Megadeth, Iron Maiden kunnen betalen.
Haha, serieus. Een hoop spelen en natuurlijk ook weer een nieuwe plaat als we er weer klaar voor zijn.

Ik wil je bedanken voor dit interview. De laatste woorden zijn voor jou.

Ik weet dat jullie lezers deze woorden al duizend keer gelezen hebben, maar ik wil een woord van dank richten aan de te gekke fans die ons graag weer eens in Nederland willen zien spelen. Ik heb alvast een verrassing voor die bewuste fans en ook voor jou. We komen namelijk in April/Mei naar België en Nederland met Primal Fear. Ik krijg dit net vijf minuten geleden te horen, dus jullie zijn de eersten die het te weten komen. Ik hoop jullie daar te zien. Details verschijnen nog wel op onze website. (In het Nederlands) Dank u wel!

[ Terug naar de Interviews ]