Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

28-01-2021

Mystic Prophecy - Metal Division
Jaar van release: 2020
Label: Rock Of Angels Records
Mystic Prophecy - Metal Division
Het Duitse heavymetalinstituut Mystic Prophecy bestaat alweer twintig jaar en heeft tien albums op zak. Absolute uitschieters zijn Satanic Curses uit 2007 en Fireangel uit 2009. De band weet op die platen op geslaagde wijze thrash-invloeden te vermengen met klassieke heavy metal. Mystic Prophecy viel daardoor op tussen alle andere dertien-in-een-dozijn-bandjes in hetzelfde genre. Tegenwoordig is de muziek van de band lang niet meer zo agressief, wat Mystic Prophecy een stuk minder interessant maakt. Recente albums zijn traditioneler van aard, waardoor de band juist wel is gaan klinken zoals soortgenoten.

Ook het nieuwe album Metal Division is geen terugkeer naar de agressieve sound van vroeger. Dat wil trouwens niet zeggen dat de muziek soft is. De productie is moddervet, iets wat je zanger en producer R.D. Liapakis wel kunt toevertrouwen. De gitaarpartijen zijn keihard en de drums klinken massief. Mystic Prophecy zal in dat opzicht nooit een halfslachtige plaat op de markt brengen.

Het zijn de songs zelf die het een en ander te wensen overlaten. Zo is het midtempo titelnummer zo cliché als wat. Idem dito bij Hail To The King, waarvan de band zelf zegt dat Hammerfall een moord zou doen voor zo’n track. Zo worden er meer vergelijkingen gedaan, zoals bij Here Comes The Winter, dat zou moeten klinken als Evergrey op steroïden. Curse Of The Slayer zou een van de betere momenten moeten zijn van Powerwolf. In alle gevallen is het zwaar overdreven en zijn het gewoon degelijke heavymetalsongs zonder poespas.

Helaas is Metal Division niet de terugkeer naar de sound van Satanic Curses. De band heeft ervoor gekozen om de koers van makkelijk behapbare heavy metal te blijven volgen. Het resultaat is een weinig opzienbarende plaat, die dankzij het goede geluid wel lekker uit de speakers knalt. Live zullen de nummers het ongetwijfeld ook goed doen. Nederlandse fans kunnen dat zelf ondervinden in januari, want Mystic Prophecy doet maar liefst drie steden aan: 16 januari in Metropool te Enschede, 17 januari in Little Devil te Tilburg en 18 januari in Musicon te Den Haag.

Tracklist:
1. Metal Division
2. Eye To Eye
3. Hail To The King
4. Here Comes The Winter
5. Curse Of The Slayer
6. Dracula
7. Together We Fall
8. Die With The Hammer
9. Reincarnation
10. Mirror Of A Broken Heart
11. Victory Is Mine

Score: 68 / 100

Reviewer: Rene
Toegevoegd: 27 december 2019

Koop dit album in

[ Terug naar de Album Reviews ]