Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

30-09-2020

Interview: Beyond Fear
Met Tim Owens
Door Tonnie
Geplaatst in april 2006

Vroeger droomde Tim "Ripper" Owens van zingen in Judas Priest. Die droom kwam uit, en hij maakte een aantal albums met deze legendes. Toen Rob Halford bij Priest terugkeerde vond Owens onderkomen bij Iced Earth. Nu Iced Earth even op z'n gat ligt heeft Tim tijd genoeg voor een tweede band, genaamd Beyond Fear, die onlangs in het voorprogramma van Anthrax door Europa trok. Met Tim sprak ik vlak voordat hij aan die tour begon over deze nieuwe band, maar ook over wat z'n andere band Iced Earth doet, en over z'n oude band Winter's Bane.

Beyond Fear

Ik zat net nog Heart Of A Killer van Winter's Bane te luisteren. Wanneer heb jij die plaat voor het laatst gehoord?

Poeh, dat is wel al even geleden. Ik zat trouwens te denken om het titelnummer van die cd ook live te spelen met Beyond Fear toen we onlangs op tour waren, maar het kwam er niet van. We hadden niet genoeg tijd om dat nummer ook te oefenen.

Zou je het nummer dan aanpassen aan de Beyond Fear-stijl?

Niet wat betreft de zangstijl, want die is al ongeveer hetzelfde. Het verschil is dat de muziek van Beyond Fear toch wat harder is. Maar dat komt denk ik ook door de tijd. Alles is tegenwoordig wat harder geworden. De nieuwe Winter's Bane plaat is ook harder dan Heart Of A Killer.

Ze bestaan nog altijd, he? Wie van de originele band zit er nu nog in?

Alleen Lou [St. Paul, gitarist], dacht ik. Hij heeft het zaakje open gehouden in de loop der jaren.

En jij hebt Dennis [Hayes, bassist] nu in Beyond Fear zitten. Had je nog altijd contact met hem na je vertrek bij Winter's Bane?

Een paar jaar geleden liep ik hem tegen het lijf. Hij woont niet al tever hier vandaan, namelijk. Toen ik hem eens zag met z'n cover band The Sickness nodigde hij me uit om ook mee te komen zingen, dus ik sprong op het podium. Dat heb ik diverse keren gedaan. Toen ik 's een keer wat acoustische optredens zou doen heb ik hem gebeld om te vragen of hij interesse had. We gingen daar wat Judas Priest covers spelen. En hij had interesse. Jack Frost zat toen in het publiek, en hij vroeg toen aan Dennis om z'n telefoonnummer, want hij wilde hem in Seven Witches hebben. Dat heeft Dennis toen gedaan, maar ik ben blij dat ik hem nu in Beyond Fear heb, want hij is een geweldige bassist. Op ons album hoor je pas echt hoe goed hij is. Bij Seven Witches zat hij veel meer op de achtergrond.

Je brengt Beyond Fear echt als een band, en niet als een Tim Owens solo-album. Hebben de andere bandleden dan net zoveel input als jij?

Beyond Fear - Beyond FearOp dit album nog niet echt, maar dat heeft een reden. De nummers zijn nu door gitarist John Comprix en mijzelf geschreven, maar omdat we de basis van de meeste nummers al erg lang hebben is de input van de overige mannen gering. Bijvoorbeeld Save Me en The Faith hadden we jaren terug al. Daarna is hij steeds meer voor mij gaan schrijven, en daar komt denk ik ook het agressievere spul vandaan. Ik hou erg van hoe hij nummers schrijft, en daarom wilde ik graag met hem in een band. We hadden nu in totaal veertien nummers opgenomen, waarvan er twee op een bonus-cd komen. Eén van die twee was trouwens een van de favoriete nummers van fans, toen we het ze lieten horen. Maare...

Wacht even. Waarom staat dat nummer dan niet op het normale album?

We moesten twee nummers kiezen van het label, die als bonustracks zouden dienen. Bijvoorbeeld voor Japan. Het probleem met het album is dat we geen enkel nummer hadden dat we minder goed vinden dan de andere nummers. Dan wordt het erg lastig om twee nummers te kiezen die je niet op het album wilt. Maar toen we de nummers op volgorde gingen zetten werd duidelijk dat het album niet zo goed liep met die twee nummers er in.

Maar om weer terug te gaan naar het verhaal wat ik aan het vertellen was.. Ik had al de helft van het materiaal geschreven, en samen met John had ik de andere helft geschreven. De nummers waren er dus al voordat we echt met deze band begonnen. Op het volgende album zullen we echt nieuwe nummers hebben, waaraan ook de andere jongens meeschrijven. Anderhalf jaar terug wist ik nog niet zeker of het een solo-album zou worden, of dat ik er een echte band van wilde maken. Pas toen ik op zoek ging naar een platendeal ging ik er over nadenken.

Toen moest je nog op zoek naar een drummer en gitarist...

John kende nog wat mensen, die hij wel geschikt vond. Toen ik ze ontmoette klikte het meteen. En toen wist ik ook wel zeker dat het een band moest worden, en geen solo-album. Daarna heb ik Dennis pas gebeld, want we hadden nog geen bassist. Hij leek mij ook perfect voor in de band, en dat bleek zeker het geval te zijn. Hij wilde ook graag, want hij kende het materiaal ook al. Met hem had ik al eens wat demo's opgenomen van deze nummers. Op dat moment zat hij nog wel in Seven Witches, maar hij wilde zeker wel. Nu zit hij nog steeds in z'n coverband, en dat vind ik ook niet erg. Als hij er maar is voor Beyond Fear als we wat doen.

Dat is dan ongeveer hetzelfde wat Jon Schaffer van jou verlangt voor Iced Earth.

Inderdaad. Als het weer tijd wordt voor Iced Earth zet ik me daar volledig voor in, en Jon weet dat. Ik laat hem niet in de steek. Maar in de tijd dat Iced Earth niets doet, ben ik volledig met Beyond Fear bezig. Ik wil het gaan maken met beide bands. Iced Earth is natuurlijk al een aantal stappen verder, maar met Beyond Fear ben ik ook van plan om naam te maken.

Je zegt net dat enkele nummers al jaren terug geschreven zijn. Over hoeveel jaar spreken we dan?

Niet zo heel veel. Slechts een paar jaar.

Zat je toen nog in Judas Priest? Was het dan eventueel de bedoeling dat het bijvoorbeeld op Demolition zou komen?

The Faith heb ik geschreven toen ik nog in Judas Priest zat. Net als Save Me. Die heb ik toen ook aan Priest laten horen, maar uiteindelijk hebben we ze niet opgenomen. Daar zit ik niet zo heel erg mee, hoor. Ik wist toen ook al dat ik niet voor eeuwig in Judas Priest zou zitten, en dat ik ze dan in een band erna kon gebruiken. Dit soort materiaal klinkt toch niet gedateerd. Of je het nu zou opnemen, of twee jaar terug, of over vijf jaar, het zou zo klinken.

Je hebt het album met Jim Morris opgenomen in zijn studio. Daar had je al de zang voor Iced Earth's The Glorious Burden opgenomen, maar toen was je niet betrokken bij de opnames van de muziek. Ben je tevreden over hoe Jim ook met de muziek omgegaan is?

Ja, helemaal. Hij is echt geweldig. Hij weet echt hoe hij muziek goed moet laten klinken. Ik wist al dat hij het ging laten klinken zoals we het wilden. Dat kon ik wel al horen uit z'n vorige producties, onder andere van Iced Earth. Het klinkt erg helder, met lekker krachtige drums. En alles is opgenomen, gemastered en gemixt in twintig dagen. We hadden van te voren al afgesproken niet teveel poespas met het album uit te halen. Niet teveel opnames, niet teveel overdubs. Jim voelde precies aan hoe dat moest.

Slechts één nummer op het album is langer dan vijf minuten, de rest is allemaal korter. Lange, epische nummers passen niet bij Beyond Fear? Met Priest had je bijvoorbeeld Cathedral Spires, en met Iced Earth Waterloo of Gettysburg.

Tim OwensNee, ik vind het echt geweldig om ze te zingen, maar dat is niet het soort nummer wat ik zelf schrijf. Ik ben recht door zee, wat dat betreft. Meer zoals Burning Times van Iced Earth, of Grinder van Judas Priest. Dat soort nummers. Misschien dat ik in de toekomst nog wat op een grotere schaal ga schrijven, maar voor dit album wilde ik een album met compacte, recht-toe-recht-aan heavy metal nummers. Geen honderden gitaarsolo's, geen naslagwerken vol tekst. Ik wilde het soort nummers maken waarmee ik ben opgegroeid, maar dan in een modern jasje. Zoals op British Steel [van Judas Priest] of Mob Rules [van Black Sabbath]. Dat soort albums, maar dan nieuw. Op het volgende album zal het waarschijnlijk al iets anders zijn, hoor. Een nummer als Scream Machine is ook langer geworden dan het eerst was. Dat was het laatste nummer wat we schreven, en daarvoor wilden we een klassiek aanvoelend metal nummer maken. Met een cliché tekst. Dat zijn niet de teksten die ik normaal gesproken schrijf, maar dat soort nummer wilde ik nu gewoon maken. Het soort nummer dat bijvoorbeeld op Screaming For Vengeance had gepast.

Nadat ik het album voor het eerst in z'n geheel gehoord heb, was ik wat teleurgesteld dat het beste nummer, Scream Machine, aan het begin staat.

Dat is niet mijn schuld! Ik vind het trouwens niet het beste nummer. Het is een erg goed nummer, maar het is niet representatief voor het hele album. Daarom vind ik het niet het beste. Ik had liever And... You Will Die als opener gehad, want dat nummer bevat alle ingrediënten van het hele album. Hoge noten, crunchy gitaren, een lekkere solo... Dat nummer, samen met Save Me en The Human Race moesten aan het begin van het album komen. Zij vatten eigenlijk het hele album samen, in drie nummers.

Maar waarom staat Scream Machine dan aan het begin?

Door het platenlabel. Zij wilden dat nummer aan het begin hebben. Ok, het is zeker een van de beste nummers op het album, maar zoals ik zei, het is niet representatief voor het hele album. En dat wilde ik juist wel aan het begin hebben. The Human Race vind ik het beste. Dat is voor mij ook uitdagender om te zingen. Scream Machine is erg hoog, en dat is veel makkelijker. Ik zing liever een nummer met meer gevoel, zoals Coming At You.

Dan staat de tour met Anthrax voor de deur. Heb je je koffers al gepakt?

Haha ja die staan al gereed bij de deur. Morgenmiddag stap ik op het vliegtuig.

Wat kan men verwachten van jullie op die tour?

Ik hoop dat we zo'n 45 minuten spelen. Voornamelijk Beyond Fear nummers, natuurlijk.

Dan kun je ongeveer het hele album spelen, want dat duurt ook maar 3 kwartier.

Inderdaad. Dat doen we ook bijna helemaal, maar we husselen het nog wat door elkaar en gooien er wat verrassingen in. We doen nog een medley van Priest en Iced Earth er in. Met daarin Burn In Hell, Red Baron/Blue Max en One On One. Dan hebben we wat van alle drie de albums die ik met Priest en Iced Earth gedaan heb. Maar het wordt niet teveel hoor, want we hebben maar 45 minuten. Als we dit jaar op een zomerfestival spelen doen we weer wat anders. Nu spelen we denk ik negen nummers van het album.

Dan wordt het kiezen welke nummers je niet gaat spelen, in plaats van wat je wel speelt.

Ja, en dat is vrij lastig soms. Dan moet je echt zoeken of het lekker loopt. We hebben een paar nummers eruit gehaald, zoals Telling Lies. Een van de gitaristen vond dat niet zo leuk, maar ik vind dat we het tempo er in moeten houden, want we spelen met Anthrax. Dan kun je niet met iets traags aankomen. De set die we hebben houdt het tempo er in, denk ik. Als we bijvoorbeeld weer met Jon Oliva touren kunnen we ook wat rustige dingen spelen.

Jullie zijn special guest bij Anthrax. Hoe heb je dat voor elkaar gekregen, als nieuwe band?

Door een goeie manager.

Wendy Dio, toch? De vrouw van Ronnie James Dio?

Ja. Het album is nog niet eens uit en zij had het al aan mensen laten luisteren, om optredens te regelen. Dan moet je ook maar net mensen treffen die het album ook goed vinden. Nu dat de reviews binnenkomen zou het een stuk makkelijker zijn, want de reviews zijn gelukkig erg positief. Dan heb je iets wat je aan mensen kan laten zien, dat anderen het ook goed vinden. Dat toont iets makkelijker aan dat mensen je willen zien.

Denk je dan niet dat mensen die jullie nu zien teleurgesteld zullen zijn dat het album nog niet te koop is bij de shows?

Ik weet het niet. Aan de ene kant misschien wel, maar wij zien het als een promo-tour. Het album komt vrij snel na de tour al uit, dus dan zit het nog vrij vers in het geheugen. Natuurlijk had ik ook liever gehad dat het album al uit was voordat we op tour gingen. Het label wilde ons overigens graag op deze tour hebben. SPV vindt het album gelukkig ook goed, dus doen ze ook erg hun best voor de promotie.

Heb je hun ook als eerste benaderd toen je op zoek ging naar een platendeal?

Ze wilden natuurlijk wel eerst de demo's horen, maar ik zit al zo'n tien jaar bij SPV. Met Judas Priest zaten we daar ook, namelijk. Ik moest me wel nog bewijzen met Beyond Fear, maar toen ze het eindresultaat hoorden waren ze echt dolgelukkig. Het voelt goed dat het label ook helemaal achter me staat. Het had ook kunnen zijn dat het album toch anders was dan zij hadden verwacht, en ze er dan een hoop minder voor doen. Dat komt denk ik ook regelmatig voor.

Beyond Fear

Je had het net over zomerfestivals. Is er al iets bevestigd?

Ik weet dat we op het Rock Hard festival in Duitsland staan, maar verder zijn er nog onderhandelingen bezig. Ik hoor het wel als ik van de tour terugkom, denk ik. Zelf zou ik graag op Graspop staan, want daar heb ik al goede ervaringen opgedaan.

Jon Schaffer schrijft momenteel aan het nieuwe Iced Earth album. Heb jij daar enige input in?

Dat is nu wat lastig, want hij is bezig met z'n Something Wicked verhaal, wat hij al jaren wil vertellen.

En dat is een fantasy-verhaal, en jij houdt daar niet zo van, toch?

Ik hou er van om de nummers te zingen, maar het is niet iets wat ik zou schrijven. De Something Wicked trilogie vind ik echt geweldig om te zingen op tour. Dat was een van de hoogtepunten. Maar ik heb me niet echt in fantasy verdiept, dus dan is het lastig om er wat over te schrijven. Als ik terug kom van de tour zal ik 'm vast wel helpen met wat zanglijnen en melodieën, maar het is echt zijn kindje.

Hoe vaak spreek je hem, eigenlijk?

Vrij vaak. We bellen en mailen heel veel, en soms ga ik bij hem langs of komt hij bij mij over de vloer. Hij woont zo'n zes uur van me vandaan, dus dat is redelijk te doen. In ieder geval in de VS is dat niet zo heel ver, in Europa wel heb ik begrepen. We hebben allebei een dochter, die ongeveer even oud zijn. Dat schept ook een extra band. We zijn goeie vrienden geworden. Hij is een hele aardige gozer, ook al heeft hij een slechte reputatie wat betreft het omgaan met z'n bandleden. Maar je moet het zo zien: een band is geen vakantie. Het is keihard werken. Doe wat je moet doen, en doe het zo goed je kunt. Zo ben ik ook, en hij ook.

Heeft hij nog problemen met z'n rug?

Nee, het gaat nu erg goed. Hij is aan z'n rug geopereerd, en daardoor gaat het nu erg goed. Door die operatie heeft het Iced Earth album ook wat vertraging opgelopen. O ja en hij had een overstroming in z'n huis, waardoor hij eerst z'n huis ook op orde moest krijgen. Dat zorgde ook weer voor vertraging. Maar het gaat nu goed met hem, en hij is weer druk bezig.

Hoe zit het nu eigelijk met je "ripper" tattooage? Ik had gehoord dat je er "iced" boven had laten zetten, maar andere bronnen spreken dat weer tegen.

Nee, er staat gewoon "ripper", zoals m'n bijnaam. Maar ik moet inderdaad eens wat van Iced Earth laten zetten. "IE" ofzo.

En niks van Beyond Fear?

Weet je, dat had ik al voordat Beyond Fear er was. In de Beyond Fear albumcover zit een kruis, en dat heb ik onderaan m'n nek staan. Een jaar of zes terug hebben m'n vrouw en ik dat laten tattooëren. Gewoon een symbooltje wat we beiden leuk vinden. En dat is nu verwerkt in de cover. Maar ik moet nu nog wat van Iced Earth laten zetten.

Weet je ook dat je genoemd wordt in een nummer van Dream Theater?

Ja, zoiets heb ik ooit van iemand gehoord. Welk nummer?

Octavarium, de titeltrack van hun laatste album. Maar het is een erg vreemde tekst.

Ik zal eens op zoek gaan naar die cd dan. Ik ben toch wel benieuwd.

Onlangs kwam er ook een nieuwe compilatie cd van Judas Priest uit, The Essential Judas Priest. Jij wordt echter nergens genoemd, ook niet in de biografie die er in staat.

Dat zal vast door Sony komen. Toen ik in Priest zat zaten we bij SPV, en nu zit Priest weer bij Sony.

Toch staan de albums die jij met Priest gemaakt hebt er wel in afgedrukt, maar als je de biografie leest lijkt het er op dat Priest uit elkaar gegaan is na Painkiller.

Zoals ik zei, dat zal wel door Sony komen. Het is altijd van dat soort gelul met labels. Ze gunnen elkaar niets. Maar er zijn ook andere mensen die liever die albums van mij met Priest vergeten. Priest speelt ook geen nummers van die albums live. Aan de ene kant snap ik het, maar van bijvoorbeeld een nummer als Bloodsucker had ik gedacht dat ze dat wel zouden spelen. Dat gaat over de rechtzaken tegen Judas Priest van begin jaren 90. Maar goed, zo gaat het nou eenmaal. Dat moeten ze zelf weten. Ik ben nog altijd vrienden met de bandleden, en ik heb gelukkig goede herinneringen aan die tijd. Ik zou het in ieder geval wel mooi vinden als ze bijvoorbeeld Bloodsucker of Bullet Train zouden spelen. Trouwens, ik heb niks tegen Rob, maar ik denk dat hij met enkele nummers toch best moeite zou hebben. Met iets als Scream Machine zou hij dat wel hebben denk ik.

Weet je, twee jaar terug op Graspop stond jij met Iced Earth, en daar deed je nog even een geweldige schreeuw. Bijna een minuut lang, gok ik. Toen al dacht ik "Judas Priest staat hier over twee dagen met Rob Halford, en ik moet nog maar zien of hij dat ook nog kan".

En? Deed hij dat?

Nee nee.

Hehe dat dacht ik al. Hij is geweldig hoor, een geweldige gozer, en Priest is in een geweldige vorm tegenwoordig, maar sommige dingen kan hij niet meer.

[ Terug naar de Interviews ]