Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

24-09-2021

Tim Ripper Owens - Play My Game
Jaar van release: 2009
Label: SPV / Steamhammer Records

Tim Ripper Owens - Play My Game

Play My Game het eerste ‘echte’ soloalbum van vocalist Tim Ripper Owens werd groots aangekondigd. Niet alleen omdat het zijn eerste soloplaat is, maar bovendien ook vanwege de enorme waslijst aan gastmuzikanten. Chris Caffery, Steve Stevens, Jeff Loomis, Vinnie Appice, Billy Sheehan, Marco Mendoza en nog een dozijn bekende instrumentalisten die op dit schijfje hun kunsten vertonen. Play My Game telt maar liefst twaalf songs, waarvoor direct je interesse gewekt is wanneer je leest wie er aan mee heeft gewerkt.

Om maar meteen hard te openen, valt het resultaat eigenlijk een beetje tegen, maar dat komt wellicht ook door de hoge verwachtingen met al die bekende namen. Niet dat het nu direct slecht is, dat zeker niet. Het grijpt me alleen niet zo bij de strot als bijvoorbeeld het eerste album van Beyond Fear, waarbij je vanaf opener Scream Machine direct geboeid zit te luisteren. Zo een stevige opener ontbreekt op Play My Game. In plaats daarvan is er gekozen voor een tweetal mid-tempo songs die eigenlijk ergens midden op het album hadden gemoeten om het wat beter te laten werken. Een andere volgorde zou niet hebben misstaan.

Wat ook direct opvalt, is de persoonlijke inslag van de teksten. Starting Over zegt genoeg over de wisselende carrière van Owens over het constant opnieuw moeten beginnen en het gevoel alleen te staan. Die persoonlijke inslag speelt bij veel nummers een rol, zo ook bij No Good Goobyes wat opent met de veelzeggende sample ‘You’ve got mail’, wat lijkt te refereren aan zijn ontslag bij Iced Earth. Buiten die persoonlijke teksten, is er ook genoeg ander materiaal te vinden, zo ook een song over ufo’s en ruimtewezens en Owens' eigen uptempo Unicef-rocklied.

Genoeg over de teksten, want hoe aardig of ridicuul die soms ook zijn, het draait op dit album vooral om de muzikale escapades. De twaalf nummers zijn wisselend van kwaliteit. Persoonlijk had ik graag wat meer snelle nummers gehoord waarin de ‘scream machine’ zijn kunsten goed kwijt kan. Het ontbreekt nu vaak aan tempo, wat onder meer naar voren komt in de wat trage opening van het album. Gelukkig trekt dat later wel bij, maar tijdens de titelsong Play My Game gaat het dan toch nog even fout. Het loopt soms net te stroef voor nummers die naar eigen zeggen pakkend bedoeld zijn.

Aan de andere kant zijn het stuk voor stuk wel echte rocksongs met flink veel gitaargeweld, bijvoorbeeld in de vorm van solo’s van de vele gastmuzikanten. Het is echter niet altijd duidelijk dat het om een gastmuzikant gaat, omdat er weinig verschil in klankkleur zit. Misschien ben ik wel een gigantische barbaar, maar het is maar moeilijk om drummers of bassisten van elkaar te onderscheiden, althans, op dit album. Bij de gitaristen gaat dat wat makkelijker, bijvoorbeeld bij The Cover Up waarin Jeff Loomis zijn typische geluid ten gehore brengt.

Het is lastig een eindoordeel te vellen over dit album. Aan de ene kant had er meer ingezeten met al die namen die zich aan deze schijf verbonden hebben. Aan de andere kant telt dit album een aantal geweldige songs zoals bijvoorbeeld Death Race en het epische The Shadows Are Alive. Als soloalbum is het echter zeer geslaagd. De strot van Owens is geweldig en hij kan met recht een van de beste metalzangers van dit moment genoemd worden. Alleen daarom al verdient dit album een kans, dat ik met graagte de titelsong oversla doet daar niets aan af.

Tracklist:
1. Starting Over
2. Believe
3. The Cover Up
4. Pick Yourself Up
5. It Is Me
6. No Good Goodbyes
7. To Live Again
8. The World Is Blind
9. The Light
10. Play My Game
11. Death Race
12. The Shadows Are Alive

Score: 78 / 100

Reviewer: Walter
Toegevoegd: 18 mei 2009

Koop dit album in

[ Terug naar de Album Reviews ]

Reactie van Een Metalfan op 18-05-2009 om 12:10u

jammer dat hij bij iced aerth aan de kant is gezet. Hij is zoveel beter dan Matt Barlow. dat tweede Something Wicked album zoog apereet, terwijl die eerste erg goed was.

ben benieuwd naar dit soloalbum.

Reactie van Roy op 18-05-2009 om 13:21u
Score: 60 / 100

Het album valt mij erg tegen! Als ik kijk naar zijn cd met Beyond Fear is deze vele malen beter....meer uptempo...duisterder... meer mijn ding en wat ik verwacht bij Tim Owens.

Om even een reactie te geven op "een metalfan" ...........
Ik denk dat er weinig mensen zijn die deze mening met je delen. Tim Owens is een hele goede zanger....maar Matt Barlow is meer Iced Earth... Barlow heeft meer moeite met hogere noten maar zijn stem op mid-range is zeker niet minder.
Tevens laat de podium presentatie van Tim Owens nogal eens de wensen over...terwijl Matt Barlow ijzersterk is op dit gebied.

Beide goede zangers.......maar er is er maar 1 die het beste in Iced Earth past...Matt Barlow

Reactie van Smetsar op 18-05-2009 om 18:56u
Score: 72 / 100

Ik had er ook wel meer van verwacht.
En ik zou graag eens Tim Owens zijn gezicht zien moest je hem een mail sturen met "Het album zou toch veel beter klinken met Barlow als zanger hoor". Maar zo slecht ben ik niet.

Reactie van Kees op 18-05-2009 om 19:02u
Score: 70 / 100

Geinig albumpje, helaas niet wat ik verwacht had. Op naar een nieuwe beyond fear album!

Reactie van Beyond Fear op 18-05-2009 om 22:06u
Score: 10 / 100

Wat valt deze CD tegen.Geen enkel goed nr! Die muziek...een ramp, de zang..nog een grotere ramp!
Nee mensen deze CD niet kopen maar wachten op de nieuwe Beyond Fear!

Reactie van Heavy Metaller op 01-11-2009 om 20:32u

Jammer dat je geen score kan geven dat negatief gaat!
Dat hij zijn cd steekt waar de zon nooit schijnt! shit zeg, wat is dit slecht! en nu ga ik maar een cd opzetten van Beyond Fear!

Reactie van Niels op 14-04-2010 om 12:44u
Score: 65 / 100

Tja, het is nou niet direct slecht, maar het spreekt me gewoon niet aan. De enige nummers die me wel erg goed liggen zijn de openenr, Starting Over, Death Race en The Shadows are Alive. Wel grappig te zien dat ik daarmee in de pas loop met de reviewer. Nee, dan zet ik liever Something Wicked Pt 1 nog even aan, of zijn bijdrage aan nieuwe Avantasia CD (Scales of Justice), waar hij alle registers open trekt. Want het is een feit dat dit inderdaad één van de beste metal zangers is met een uniek stemgeluid.