Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

28-09-2020

Tim Ripper Owens en Helstar
Op 8 september 2012 in De Pit, Terneuzen
Een review door Walter
Foto's door Tonnie

Op wellicht een van de laatste echt mooie zomeravonden van het jaar is De Pit in Terneuzen het toneel voor een minifestval met vijf zeer aardige bands. Helstar viert zijn dertigjarig bestaan en doet dat met een uitgebreide Europese tour met begeleiders Emerald en The Order of Chaos, terwijl Tim Ripper Owens na een serie concerten met Dio Disciples op diverse festivals nu toe is aan zijn eigen Metal Messiah solotour door Europa. Daar wordt hij bij bijgestaan door het Ierse Sandstone. In Terneuzen ontmoeten deze twee tours elkaar.

Wegens andere verplichten kwamen we pas binnen vlak voor het begin van Helstar en hebben wij helaas Emerald, The Order Of Chaos en Sandstone moeten missen. Maar als we enkele van de gesproken aanwezigen kunnen geloven, waren deze drie bands zeer gewaardeerde opwarmers voor de hoofdacts van de avond.

Helstar begint de avond wat vroeger dan op het programma stond aangegeven, maar voor de aanwezigen in het knusse De Pit vormt dat geen enkel probleem. Het geluid in de zaal is uitstekend waardoor de hoge uithalen van frontman James Rivera die op de recente liveplaat soms wat bescheten klonken nu mooi uit de verf komen. Bij aanvang van de show is de vloer voor het podium nog leeg, maar gedurende de set zal deze zich tot ongeveer de helft vullen. Op het programma staat een selectie uit de twintig nummers die de mannen ook speelden op het eerdergenoemde recent uitgekomen livealbum 30 Years Of Hel. Ze spelen een solide selectie van songs in een set van ongeveer een uur en een kwartier. Echte uitschieter is Good Day To Die, maar ook op de andere songs die de groep het publiek voorschotelt wordt enthousiast gereageerd.

Helstar @ De Pit, Terneuzen, 8-9-2012

Na een korte pauze betreedt Tim Ripper Owens het toneel. De man heeft inmiddels al bij zoveel bands gezeten, dat hij een ruime keuze qua songs heeft. Naast de nummers waar hij zelf verantwoordelijk voor was op zijn soloplaat Play My Game en zijn groepen Beyond Fear en Winter’s Bane. Op het programma staat dan ook een ruime selectie aan nummers van Judas Priest, Beyond Fear, Iced Earth, Winter’s Bane en natuurlijk Dio en diens werk bij Black Sabbath. De aanwezigen reageren enthousiast op de songs die de beste man hen voorschotelt, of het nu eigen werk is of Priest-klassiekers als Victim Of Changes, The Ripper en Beyond The Realms Of Death. Gelukkig doet hij echter ook nog het een en ander van de twee albums waar hij bij Priest zelf verantwoordelijk voor was.

De uitvoering van de nummers is fenomenaal en met de vele hoge uithalen die hij moeiteloos maakt, laat hij nog maar eens horen waar het nummer Scream Machine vandaan komt. Mooi zijn ook de uitvoeringen van Dio’s Don’t Talk To Strangers en Black Sabbath-klassiekers The Mob Rules en Heaven And Hell. Helstar’s James Rivera mag dan gekleed gaan als Dio, Tim Owens doet de goede man echt eer aan door zijn muziek op geweldige wijze uit te voeren. De vele video’s van optredens die online te vinden zijn, doen hem weinig recht wanneer je Owens op het podium aan het werk ziet en hoort.

Setlist:
1. And... You Will Die
2. The Ripper
3. Victim Of Changes
4. Burn In Hell
5. Don't Talk To Strangers
6. Scream Machine
7. When The Eagle Cries
8. Diamonds And Rust
9. Blood Stained
10. Heart Of A Killer
11. Beyond The Realms Of Death
12. The Mob Rules
13. Hell Is Home
14. Human Race
15. One On One

Toegift:
16. Starting Over
17. Heaven And Hell

[ Terug naar de Concert Reviews ]

Reactie van Henk op 11-09-2012 om 16:53u


Jammer, had vet geweest.

Het feit dat ze werkelijk in de anus van Nederland speelde heeft niet mee geholpen om mij te laten besluiten om te gaan.

Reactie van TesseracT op 11-09-2012 om 17:42u


Jammer dat het uurschema niet nageleefd werd, daardoor heb ik de eerste paar nummers van Helstar gemist. Gelukkig zaten mijn favoriete nummers later in de set en moest ik die niet missen.
Leuk om naar Ripper te kijken terwijl James Rivera naast je in het publiek staat :-)

Reactie van Emillio op 11-09-2012 om 18:12u


Tijdsschema werd helaas door tourmanagers last-minute aangepast. Evenals de wisseling van The Order of Chaos en Emerald.

Reactie van Darker op 11-09-2012 om 18:57u


Vet optreden! Voor herhaling vatbaar!

Reactie van KoenM op 12-09-2012 om 16:46u


@Henk: wat je zegt ben je zelf.

Reactie van a.n. op 12-09-2012 om 20:53u


Wees maar blij dat ze niet in jou anus hebben opgetreden want dan zag je geen ene band meer in Nederland !