Enquête

Wat is vooralsnog jouw favoriete studio-album, dat in juli 2022 is uitgebracht?

Altars – Ascetic Reflection
Ashenspire – Hostile Architecture
Belphegor – The Devils
Blind Channel – Lifestyles Of The Sick And Dangerous
Chat Pile – God's Country
Conjurer – Páthos
Derek Sherinian – Vortex
Fellowship – The Saberlight Chronicles
Grima – Frostbitten
Imperial Triumphant – Spirit Of Ecstasy
Ithaca – They Fear Us
Jeff Beck & Johnny Depp – 18
Journey – Freedom
Karl Sanders – Saurian Apocalypse
Krisiun – Mortem Solis
Mantar – Pain Is Forever And This Is The End
Municipal Waste – Electrified Brain
Oceans Of Slumber – Starlight And Ash
Shinedown – Planet Zero
Sinner – Brotherhood
Stick To Your Guns – Spectre
Traitor – Exiled To The Surface
Wake – Thought Form Descent
Wormrot – Hiss
een ander studio-album uit juli 2022

[ Uitslag | Enquêtes ]

Kalender
Vandaag jarig:
 • David "The Edge" Evans (U2) - 61
 • Les Binks (Judas Priest) - 71
 • Rikki Rockett (Poison) - 61
 • Sam Totman (Dragonforce) - 43
 • Scott Stapp (Creed) - 49
Interview

Lord Belial
Met Thomas Backelin
Door Rik
Geplaatst in oktober 2004
Lord Belial mag inmiddels met vijf albums op haar naam tot één van de betere Zweedse black metalbands gerekend worden. Enige tijd geleden zag het vijfde album, getiteld The Seal of Belial het levenslicht. Ik besloot zanger/gitarist Thomas Backelin eens aan de tand te voelen over het nieuwe album, de vele labelwisselingen en de toekomstplannen van de band...

Lord Belial

Lord Belial bestaat inmiddels meer dan tien jaar. Wat hebben jullie geleerd in die tijd?

Wat we vooral hebben geleerd, is dat we gewoon moeten spelen wat wij goed vinden, ook al zijn er misschien genoeg mensen die het resultaat niets vinden. We spelen muziek voor onszelf en natuurlijk voor onze fans wereldwijd, waarvan we regelmatig bemoedigende emails ontvangen. Dat moedigt ons aan om door te gaan met albums opnemen en optredens te doen. De laatste tijd hebben we ons meer en meer bezig gehouden met produceren en dat soort zaken. Daar hielden we ons vroeger helemaal niet mee bezig.

Hoe zie jij Lord Belial in vergelijking met andere Zweedse black metalbands als Dark Funeral, Marduk en Thy Primordial?

Eigenlijk vergelijken we ons nooit met andere bands. Ik zie daar niet echt het nut van in. Wij zijn gewoon Lord Belial!

Bij jullie nieuwe album The Seal of Belial viel me op dat jullie meer midtempo-passages gebruiken dan op het vorige album Angelgrinder. Zit daar een reden achter?

We worden inmiddels een beetje moe van alle bands die tegenwoordig alleen maar geïnteresseerd zijn in zo snel mogelijke nummers te maken. Dat is gewoon hilarisch gedrag in mijn ogen. We wilden een album maken met geen intenties om sneller, bruter of agressiever te zijn, maar wilden ons meer richten op het creëren van een haatvolle en deprimerende atmosfeer. Dit album is volgens mij het beste album van Lord Belial tot nu toe, samen met Enter the Moonlightgate.

In een nationaal metalmagazine hier in Nederland ontving het nieuwe album slechts 67 punten, met als voornaamste kritiekpunten de 'magere productie' en het 'gebrek aan originaliteit'. In mijn eigen review kwam ik tot een haast tegengestelde conclusie: het album heeft mijns inziens een goede, dikke productie en de nummers zijn erg gestructureerd. Hoe kijk jij tegen deze kritiek aan?

Ik ben het met je eens: het album heeft inderdaad een goede productie vind ik. Het heavy gitaargeluid in combinatie met de bassgitaar levert een massieve geluidsmuur op. We hebben behoorlijk wat tijd en energie gestoken in het materiaal en in de structuren van de nummers. Ach, in feite interesseert zo'n review me ook totaal niet: het is hun mening, hoewel ik het er niet mee eens ben.

Na de release van Angelgrinder bij No Fashion Records lijkt het alsof jullie zo'n beetje van label naar label rennen. De split met Runemagick verscheen via Aftermath Music, de single Purify Sweden en de EP Scythe of Death via Metal Fortress en nu het nieuwe album weer via Regain Records! Wat is de reden voor al deze label-wisselingen?

Nou, die Purify Sweden 7" hebben we via Metal Fortress uitgebracht omdat No Fashion het lef niet had dat nummer uit te brengen. De split met Runemagick is logischerwijs via Aftermath uitgekomen omdat Runemagick bij dat label zit. Nu hebben we het gevoel eindelijk bij een label te zitten dat om metal geeft en niet alleen om geld.

Wat betekent black metal voor jou en wat is je mening omtrent de vele nieuwe bands in dit genre? Welke van deze bands zijn volgens jou de moeite waard?

Black metal betekent alles voor me en er zijn veel te veel belabberde bandjes niet eens de moeite waard om te noemen, dus ik pas.

Jullie hebben onlangs een videoclip opgenomen van het nummer Mark of the Beast. Waarom hebben jullie voor dit nummer gekozen?

We wilden gewoon een video maken om onze fans wat nieuw materiaal te laten zien, en daarom hebben we er niet zo'n ophef over gemaakt. We wilden onze fans laten merken dat Lord Belial nog volop actief is! We vonden Mark of the Beast gewoon een goed nummer om een clip bij te maken. Het is echter niets professioneels hoor.

Een punt van kritiek: die videoclip is echt té standaard. Ik kan begrijpen dat jullie niet het geld en de capaciteiten hebben om een high-tech clip in elkaar te draaien, maar van dit soort clips zijn er al genoeg. Wat is er volgens jou dan bijzonder aan de clip?

Ik ben het wel met je eens met wat je zegt over het gebrek aan geld en capaciteiten, maar zoals gezegd was het gewoon een goede manier om wat nieuw materiaal aan de fans te laten horen.

In verband met een operatie van jullie bassist doen jullie dit jaar geen live-optredens meer, heb ik begrepen. Betekent dit dat we wellicht relatief snel nieuw materiaal kunnen verwachten? En kun je ons al wat vertellen over eventuele tourplannen voor 2005?

We zijn inderdaad al bezig met een paar nieuwe nummers, dus misschien dat we volgend jaar al een nieuw album maken. Nu Anders (de bassist dus) weer aan de beterende hand is, beginnen we langzaam weer met optredens te boeken, dus zullen we gewoon moeten zien wat de toekomst brengt. Op dit moment is het belangrijkste dat Anders volledig herstelt voordat we teveel beginnen te plannen.

Zoeken
  5 augustus:
 • Abaddon Incarnate - The Wretched Sermon
 • Amon Amarth - The Great Heathen Army
 • Demons Of Rock'n'Roll
 • Dub War - Westgate Under Fire
 • Einherjer - Norse And Dangerous (Live... From The Land Of Legends)
 • Grigorien - Magtens Evangelium
 • Imperial Age - New World
 • Psycroptic - Divine Council
 • Soulfly - Totem
 • Toxik - Dis Morta
 • 12 augustus:
 • Arch Enemy - Deceivers
 • Blasted Heath - Vela
 • Bleed Like Mylee - Nuk Soo Kow
 • Seventh Storm - Maledictus
 • The Halo Effect - Days Of The Lost

Alle artikelen en foto's (afgezien van albumhoezen, door bands/labels/promoters aangeleverde fotos of anders aangegeven), zijn © 2001-2022 Metalfan.nl, en mogen niet zonder schriftelijke toestemming gekopieerd worden. De inhoud van reacties blijven van de reageerders zelf. Metalfan.nl is niet verantwoordelijk voor reacties van bezoekers. Alle datums van de Nieuwe Releases, Concertagenda, Kalender en in de artikelen zijn onder voorbehoud.