Danko Jones in Poppodium 013, Tilburg
Enquête

Wat vind jij van de voorstellen van de Gezondheidsraad, om de geluidslimiet te verlagen en te verankeren in harde wetgeving?

Prima plan om het maximale volume te verlagen en bij wet vast te leggen
Verlaag de limiet, maar laat de naleving zoals nu over aan de sector zelf
Laat het volume onveranderd, maar zorg voor harde wetgeving en naleving
Laat de situatie zoals het is, extra beleid tegen gehoorschade is onnodig
De geluidslimiet moet juist omhoog (of helemaal worden vrijgelaten)
Maak concertgangers eerst eens bewust van het belang van oordoppen
Zorg eerst eens dat het publiek bij concerten niet door de muziek heenpraat
Met hoofdtelefoons naar luide muziek luisteren, zorgt voor veel meer schade
Het probleem zit niet bij muziek, want veel kinderen hebben al gehoorschade
Hou op met betuttelen, ga met echte problemen aan de slag
anders, namelijk:

[ Uitslag | Enquêtes ]

    9 december:
  • Eindhoven Metal Meeting
  • Haltpop Winterfest
  • Volbeat, Skindred en Bad Wolves
  • 10 december:
  • Dezerter en Offensywa
  • Eindhoven Metal Meeting
  • Fabulae Dramatis en Dance With Dragons
  • Finntroll, Brymir en Skálmöld
  • 11 december:
  • Enter Shikari, Trash Boat en Wargasm
  • Finntroll, Brymir en Skálmöld
  • John Corabi
  • 15 december:
  • Anvil
  • Atlanta en Soothsayer Orchestra
  • Danko Jones en Giac Taylor
  • Lijkschouwer, Vermin, Graftak en Indigo Pastel
Geen concerten bekend voor 09-01-2023.
Kalender
Vandaag jarig:
  • Aaro Koponen (Nailed Coil) - 35
  • Dennis Dunaway (Alice Cooper) - 76
  • Fabian Merkt (Coronatus) - 40
  • Paul H. Landers (Rammstein) - 58

Vandaag overleden:
  • Marie Fredriksson (Roxette) - 2019
  • Matt Williamson (Power Of Omens) - 2006
  • Nicholas "Razzle" Dingley (Hanoi Rocks) - 1984
Review

Deftones - White Pony
Jaar van release: 2000
Label: Maverick Records

Deftones - White Pony

Zo af en toe daal ik af naar de krochten van Metalfan.nl. Het is daar heerlijk toeven temidden van de prachtige reviews. Van mijlpalen in de metalgeschiedenis tot allang weer vergeten niemendalletjes van eendagsvliegen. Maar soms valt mijn mond open van verbazing. "Wat?! Hebben we serieus geen review van die en die plaat?", vraag ik mij hardop af.

Met een gevoel dat het midden houdt tussen verontwaardiging en blijdschap wijs ik mijn collega's op dit hiaat in onze metalkroniek. Mocht u zich afvragen waar die blijdschap op gestoeld is, dan kan ik u verzekeren dat er niets zo leuk is om je oude liefdes te bezingen in een review; dat er niets waardevollers is dan die hardcopy cd, die je nog in een 'échte' winkel gekocht hebt, nog eens af te stoffen; dat er niets fijners is dan de verzamelwoede van weleer te koesteren, het echte boekje door te bladeren om vervolgens melancholisch verrukt het hoofd schuddend de cd in de pc te schuiven. O..., die goeie oude tijd!

Welnu, dit lot viel mij ten deel met White Pony, dat destijds in drie versies uitkwam: twee verschillende limited editions (rood en zwart) en een 'gewone' jewel case version. Het was het baanbrekende, genreverschuivende album van een van de goden van de numetal uit de jaren negentig: Deftones. De heren uit Sacramento, Californië brachten tot dan toe menig tiener-adrenalineheadbanger op hol met nummers als 7 Words, Bored en natuurlijk My Own Summer (Shove It). Maar na de twee piswoedende teenangst-albums Adrenaline (1995) en Around The Fur (1997) was daar ineens het melodramatische White Pony. Bam! De band was in één klap volwassen.

De alternatieve metal van weleer werd aangevuld met shoegaze, new wave en postrock-elementen en daar stond zomaar uit het niets een dijk van een album. Geen album waar ik destijds als moshkid op zat te wachten, die vier minuten van Elite daargelaten. Dat was het enige echt agressieve nummer in de oude stijl. Dat leverde ze overigens later wel nog een Emmy Award op. Maar tracks als Digital Bath zijn soft en welhaast poppy. Deftones was van zijn voetstuk gelazerd, of toch niet? Ik bleef het album toch beluisteren. En langzamerhand begon het te dagen. Langzamerhand begon ik te beseffen hoe goed die nummers eigenlijk in elkaar zaten. En zo voelt het nog steeds. Met hier en daar een knipoog naar Tool (Mr. Maynard James Keenan zong en schreef nog een deel van het nummer Passenger ook), is White Pony nog steeds een steengoed album dat de tand des tijds perfect weerstaat.

Met name de dynamiek die de tracks op deze plaat zo karakteriseert, zorgt ervoor dat de nummers nog steeds gehoord mogen worden. Deftones nam definitief afscheid van het numetal-hokje en vond tegelijkertijd eigenhandig het genre opnieuw uit, blies het nieuwe adem in, gaf het weer 'schwung'. Zanger Chino Moreno had er een flink aantal kilo's bij gekregen. De roerige tienerjaren werden ingeruild voor 'horizonverbreding'. Dat dat niet aan iedereen besteed was, zal niemand verbazen. En het legendarische optreden op Wâldrock (wie was er bij?) sprak boekdelen.

Maar, luctor et emergo, wie Deftones een paar jaar terug in 013 zag, weet dat de heren het nog steeds kunnen. Helaas is Chi Cheng de band ontvallen, maar ze rocken er niet minder om. White Pony is een plaat waar je mee aan kan komen en dat zal altijd zo blijven.

Tracklist:
1. Feiticeira
2. Digital Bath
3. Elite
4. RX Queen
5. Street Carp
6. Teenager
7. Knife Prty
8. Korea
9. Passenger (feat. Maynard James Keenan)
10. Change (In The House Of Flies)
11. Pink Maggit

Score: 82 / 100

Reviewer: Wouter
Toegevoegd: 23 maart 2015

Deftones - White Pony
Reactie van Een Metalfan op 23-03-2015 om 21:58u

deftones is nu veel beter live dan jaren terug.
drank!
vooral de zanger, hij is nu clean.

Deftones - White Pony
Reactie van Een Metalfan op 23-03-2015 om 21:58u

ja dat klopt maar de studio versies zijn alle geweldig.

Deftones - White Pony
Reactie van Bastiaan op 23-03-2015 om 22:11u
Score: 95 / 100

Fenomenaal album in alle opzichten. Beste Deftonesplaat.

Deftones - White Pony
Reactie van Een Metalfan op 24-03-2015 om 08:00u

idd goede plaat. dit met die guitarist Michel thompson die eerst bij dream theater speelde en daarna bij pink floyd om dan naar deftones te gaan.

Deftones - White Pony
Reactie van bakvet op 24-03-2015 om 11:38u

Dat het een goede plaat is geloof ik wel (is namelijk subjectief) maar het is mij niet duidelijk waarom ik als metalfan naar dit album zou moeten luisteren. Dat had mijns inziens beter uit de review naar voren moeten komen. Doe overigens geen moeite, ik wilde het slechts opmerken; ik heb deze bands destijds afgeschreven de eerste keer dat ik met ze in aanraking kwam (een of andere schreeuwvideo op MTV - dat die zanger bij elke schreeuw zo'n theatrale buiging naar voren maakte).

Deftones - White Pony
Reactie van Een Metalfan op 24-03-2015 om 18:30u

Volgens mij hebben ze altijd maar 1 gitarist gehad. Stephen Carpenter. Afgezien van die enkele track waar Chino zelf ook wat akkoorden meespeelt...

Deftones - White Pony
Reactie van Een Metalfan op 25-03-2015 om 13:13u

Michel thompson was er vroeger ook bij. Geweldige gitarist. kan 5 verschillende akkoorden spelen.

Deftones - White Pony
Reactie van Karel Witte op 25-03-2015 om 16:49u
Score: 95 / 100

Een mijlpaal. En inderdaad: Ik zag Deftones ooit live op Pinkpop ten tijde van hun selftitled album. Slecht optreden. En dan nu, een of twee jaar terug in de 013: Weergaloos goed!

Deftones - White Pony
Reactie van callahan op 25-03-2015 om 17:02u
Score: 60 / 100

Deze albums kwamen ook in 2000 uit:

AC/DC - Stiff Upper Lip
After Forever - Prison of Desire
Alabama Thunderpussy - Constellation
Alice Cooper - Brutal Planet
Alice in Chains - Live
Ayreon - Universal Migrator Part 1: The Dream Sequencer
Ayreon - Universal Migrator Part 2: Flight of the Migrator
Ayreon - Ayreonauts Only
Behemoth - Thelema.6
Black Label Society - Stronger Than Death
Bloodbath - Breeding Death
Cannibal Corpse - Live Cannibalism
Chimaira- This Present Darkness EP
Cradle of Filth - Midian
Deftones - White Pony
Deicide - Insineratehymn
Deliverance - Assimilation
Devin Townsend - Physicist
Dio - Magica
Disturbed - The Sickness
Godflesh - Messiah EP
Godsmack - Awake
HammerFall - Renegade
Helloween - The Dark Ride
Immortal - Damned in Black
In Flames - Clayman
Iron Maiden - Brave New World
Jag Panzer - Thane to the Throne
Killswitch Engage - Killswitch Engage
Lamb of God - New American Gospel
Macabre - Dahmer
Marilyn Manson - Holy Wood (In the Shadow of the Valley of Death)
Monster Magnet - God Says No
Motörhead - We Are Motörhead
Mötley Crüe - New Tattoo
Mudvayne - L.D. 50
Nevermore - Dead Heart in a Dead World
Nightwish - Wishmaster
Nile - Black Seeds of Vengeance
No Big Silence - Successful, Bitch & Beautiful
Overkill - "Bloodletting"
Pantera - Reinventing The Steel
Paul Di'Anno - Nomad
Pig Destroyer - 7" Picture Disc (EP)
Pig Destroyer - Pig Destroyer/Isis (Split EP)
Pitchshifter - Deviant
Poison - Crack a Smile...and More!
QueenAdreena - Taxidermy
Racer X - Technical Difficulties
Rob Rock - Rage of Creation
Rhapsody of Fire - Dawn of Victory
Sabaton - Fist for Fight
Saxon - Burrn! Presents: The Best of Saxon
Sentenced - Crimson
Shadows Fall - Of One Blood
Soulfly - Primitive
Static-X - The Death Trip Continues
Stratovarius - Infinite, 14 Diamonds
Symphony X - V-The New Mythology Suite
Tad Morose - "Undead"
Theatre of Tragedy - Musique
The Chasm - Procession to the Infraworld
Vader - Litany
Yngwie J. Malmsteen - War to End All Wars

Wel logisch dat Deftones mij toen niet zo is opgevallen met bijzonder goede albums van Soulfly, Vader of Rhapsody of Fire. Ik heb ze wel eens live gezien, dat was dik in orde. Thuisgekomen meer van hun geluisterd maar toch niet helemaal mijn muziek. Kwalitatief prima hoor maar mij wat te melodramatisch en te sloom.
Net voldoende wat mij betreft, zes(je)

Deftones - White Pony
Reactie van Pim op 25-03-2015 om 21:18u

Ik was bij dat optreden op Waldrock. Was zeker niet legendarisch, eerder triest. Verder heb ik mezelf er nooit toe kunnen zetten goed naar hun albums te luisteren, komt misschien nog wel.

Deftones - White Pony
Reactie van Een Metalfan op 25-03-2015 om 21:50u

ga beluisteren en je bent verkocht.

Deftones - White Pony
Reactie van Een Metalfan op 26-03-2015 om 07:38u

oooohhh nee niet luisteren...ik krijg altijd oorpijn van deftones

Deftones - White Pony
Reactie van Een Metalfan op 29-03-2015 om 22:44u

moet je een keer naar de dokter gaan.

Deftones - White Pony
Reactie van hadjememaar op 30-03-2015 om 11:50u
Score: 65 / 100

De lage score komt niet doordat het een slecht album is, maar door de associatie met het wanstaltige optreden en gedragingen backstage op Wâldrock. Hierdoor denk ik bij elke Deftones-song daar weer aan terug. Datzelfde heb ik met The Cult (sinds Pinkpop 1992), daarvan valt ook elk album bij herbeluistering sindsdien tegen

Deftones - White Pony
Reactie van Een Metalfan op 01-04-2015 om 12:44u

The Cult? Is dat die band met James Riverfield als zanger?

Danko Jones in Poppodium 013, Tilburg

Alle artikelen en foto's (afgezien van albumhoezen, door bands/labels/promoters aangeleverde fotos of anders aangegeven), zijn © 2001-2022 Metalfan.nl, en mogen niet zonder schriftelijke toestemming gekopieerd worden. De inhoud van reacties blijven van de reageerders zelf. Metalfan.nl is niet verantwoordelijk voor reacties van bezoekers. Alle datums van de Nieuwe Releases, Concertagenda, Kalender en in de artikelen zijn onder voorbehoud.