Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

26-11-2020

AC/DC - Rock Or Bust
Jaar van release: 2014
Label: Sony Music
AC/DC - Rock Or Bust
Zes jaar na de release van Black Ice keert AC/DC terug met Rock Or Bust. Een plaat die veel stof heeft doen opwaaien, voordat er ook maar één noot te horen is geweest. Want zou dit hem dan zijn? De zwanenzang van de legendarische rock 'n roll band, die al meer dan veertig jaar de wereld domineert? Maar dat is niet het enige wat de gemoederen bezighield. Zo was er ook het tragische nieuws van gitarist Malcolm Young, die na jaren trouwe dienst en geweldig vakmanschap genoodzaakt was uit de band te stappen vanwege dementie. Klap op de vuurpijl was het bizarre verhaal van drummer Phil Rudd, met zijn vermeende poging om twee huurmoorden uit te laten voeren.

Echter schemeren deze zaken niet door op Rock Or Bust. Het zijn vooral eenvoudige feelgood-tracks waarin niet moeilijk gedaan wordt. Dit uit zich zowel tekstueel als compositorisch. Al vanaf de eerste riff wordt dit gevoel bevestigd en word je overladen met elf tracks, gebrouwen volgens het klassieke AC/DC-recept. Alleen had er zo nu en dan wel wat meer zout en peper toegevoegd mogen worden. Want nummers als Rock Or Bust en Play Ball luisteren lekker weg, spannende songs waar de inspiratie van afdruipt, zijn ze niet. En dat geldt ook voor de rest van de plaat. De kwaliteit wordt nergens uit het oog verloren, maar de momenten die je op het puntje van je stoel zetten, zijn daarentegen spaarzaam.

Waar het luchtige en eenvoudige karakter een punt van kritiek is, schuilt juist daarin ook kracht en charme. Want het is fijn om naar ongecompliceerde teksten te luisteren, zoals in Play Ball en Rock The Blues Away, die doen terugdenken aan de tijden van weleer. Lekker hangen in de kroeg en genieten van het leven, het is voor eenieder herkenbaar. Daarbij brengen de heren de liederen weer met hun gebruikelijke enthousiasme, waardoor de band ook iets tijdloos heeft en het lijkt alsof op de muzikanten nog steeds geen sleet zit. Zo vuurt Angus Young constant heerlijke riffs op je af, zoals in Baptism By The Fire en klinkt Brian Johnson even speels als altijd in het spontane Rock The House. Dogs Of War is, ondanks het gebrek aan opbouw en climax richting het einde, mijn favoriet. Smeuïge zanglijnen, stampende beats en met blues doorspekte gitaarriffs, zo hoor ik de band het liefst.

Voor fans van AC/DC is Rock Or Bust gewoon weer een feest van herkenning geworden. Meteen vanaf de eerste riff tot aan het slotakkoord brengen de Australiers alle typerende elementen die je kunt verwachten van de band. Slechte tracks zijn niet aanwezig maar kanonschoten worden er ook niet afgevuurd. Gelukkig hebben de leden aangeven door te gaan met AC/DC tot ze erbij neervallen. Deze plaat is geenszins een zwanenzang, maar gewoon album nummertje zestien. Niets meer en niets minder!

Tracklist:
1. Rock Or Bust
2. Play Ball
3. Rock The Blues Away
4. Miss Adventure
5. Dogs Of War
6. Got Some Rock & Roll Thunder
7. Hard Times
8. Baptism By The Fire
9. Rock The House
10. Sweet Candy
11. Emmision Control

Score: 69 / 100

Reviewer: Marcel
Toegevoegd: 1 december 2014

Koop dit album in

[ Terug naar de Album Reviews ]

AC/DC - Rock Or Bust
Reactie van bas op 01-12-2014 om 12:30u
Score: 70 / 100

Erg korte plaat, standaard AC/DC, stuk minder geïnspireerd dan Black Ice maar rockt idd lekker weg. Maar valt in het niet bij de rest van de platen. Maar leuk om nog een keer live te zien hopelijk! Prima recensie.

AC/DC - Rock Or Bust
Reactie van Mr.H. op 01-12-2014 om 14:15u
Score: 55 / 100

Fillers & no killers.....tour of duty only!mM

AC/DC - Rock Or Bust
Reactie van Andre Smoor op 02-12-2014 om 08:33u
Score: 65 / 100

De plaat begint lekker met de twee beste nummers van de plaat. Namelijk het titelnummer en Play Ball. Daarna zakt de plaat behoorlijk in en na 6 jaar wachten hadden we wel iets meer mogen verwachten van de band. Gelukkig hebben ze in Airbourne al een ware opvolger, die band klinkt meer als AC/DC dan de band zelf

AC/DC - Rock Or Bust
Reactie van peetn op 02-12-2014 om 09:34u
Score: 55 / 100

Hadden beter niks uitgebracht.............

AC/DC - Rock Or Bust
Reactie van appie op 02-12-2014 om 13:46u
Score: 60 / 100

Bij de eerste 2 nummers haak ik af als de zwakke refreinen met schijtmelige samenzang beginnen.
Daarna een track die nogal wat weg heeft van Nazareth.
Miss Adventure is een keer wat anders maar als het goed en wel begonnen is is het ook weer afgelopen.
Vervolgens weer 2 zwakke broeders.
Hard Times een aardige meezinger.
Baptism Of Fire eindelijk een wat vlottere song.
Rock The House een swingende Zeppelin achtige track is eindelijk een beetje een uitschieter.
Sweet Candy rockt ook lekker weg.
Het swingende Emission Control mag er ook wel wezen.
Fly On The Wall blijft in mijn ogen veruit de zwakste AC-DC plaat, deze komt er naar mijn mening vlak na hoewel die niet heel slecht is.

AC/DC - Rock Or Bust
Reactie van Johnny op 02-12-2014 om 14:48u

Ik kan hem nog niet beoordelen. Maar na een paar keer geluisterd te hebben kan me dit album nog niet echt boeien.

@Appie, Fly on the wall vind ik niet zwak. Maar een van de minst beste albums van hun. Maar ik moet helaas vrezen dat ik dit album dezelfde score ga geven als jij

AC/DC - Rock Or Bust
Reactie van appie op 02-12-2014 om 15:40u

@Johnny ik bedoel het zwakste voor AC-DC begrippen dus zeker geen heel slecht album

AC/DC - Rock Or Bust
Reactie van Een Metalfan op 02-12-2014 om 22:19u

ik vind ac-dc best wel goed, maar het wordt hetzelfde verhaal als de rolling stones aub stop ermee.
jullie glorie jaren zijn voorbij.
maak de oude glorie niet stuk aub.

AC/DC - Rock Or Bust
Reactie van R.H. 1488 op 03-12-2014 om 05:33u
Score: 60 / 100

Vind em helaas tegenvallen. Voor de eerste plaat in 6 jaar had ik toch wel wat meer verwacht.

AC/DC - Rock Or Bust
Reactie van iron_dennis op 03-12-2014 om 11:17u

Op metal.de krijgt hij een 10. Om je kapot te lachen!

AC/DC - Rock Or Bust
Reactie van Tim op 03-12-2014 om 20:34u

Play Ball en Rock Or Bust zijn niet bijzonder, maar wel aanstekelijk, wat ik belangrijker vind: waar blijven die tourdata? Dan krijgen we de grote krakers te horen!

AC/DC - Rock Or Bust
Reactie van Hans op 04-12-2014 om 10:13u
Score: 80 / 100

Heerlijke Rock 'n Roll plaat, je kan alle chliché's wel weer van stal halen als "simpel", "eenvoudig" etc maar feit is dat geen enkele band dit beter doet en de nummers zich iig in één keer vastvreten. beste album sinds "the razors edge"....

AC/DC - Rock Or Bust
Reactie van Johnny op 04-12-2014 om 13:38u

@Hans door heb je gelijk in. Maar ik vind Stiff upper Lipp ook zeer goed. Een beetje ondergewaardeerd. Net zoals Ballbreaker (ook zeer goed)
Black Ice vind ik eenv an hun beste. Kortom ze stellen nooit teleur. Krijgen bijna nooit een hoge score op metalsite's maar de consument denkt daar anders over

AC/DC - Rock Or Bust
Reactie van Hans op 04-12-2014 om 15:35u

Black Ice vond ik ook een prima album, alleen iets teveel "fillers" (o.a. smash 'n grab) en eigenlijk 10 minuten te lang. Brian Johnson klinkt iig sinds Black Ice weer stukken beter en op het nieuwe album lijkt ie helemaal herboren IMO. Ballbreaker was niet slecht maar Brian's stem klinkt echt afgeleefd en de productie is te droog IMO. SUL was al beter maar ook is Brian's stemprobleem hier aanwezig... maar een slecht album hebben ze nooit uitgebracht.

AC/DC - Rock Or Bust
Reactie van Rob op 05-12-2014 om 07:08u
Score: 95 / 100

Een geweldig album. ik heb het 3 december gekocht en het al 5 /6 gedraaid de keren op Youtube niet mee geteld. Een zeer toegankelijk en open album. Kort, clichématig maar het swingt als een tiet.

AC/DC - Rock Or Bust
Reactie van Johnny op 06-12-2014 om 08:50u
Score: 90 / 100

Naar een aantal luisterbeurten ben ik het met Rob eens. Maar als beroemde groep is het altijd moeilijk om aan de verwachtingen te voldoen. En op de eerste verkoopcijfers af te gaan vind de consument dat ook.

AC/DC - Rock Or Bust
Reactie van Een Metalfan op 06-12-2014 om 10:46u

Ik wil echt graag geloven dat mensen de cd mooi vinden maar als je hem 90 punten gaat geven of meer dan kijk je in mijn ogen niet objectief. Dan zou de rest van AC/DC namelijk ver boven een 10 zitten. Ik denk dat mensen veelte blij weer zijn dat de band weer terug is maar kom op het is echt niet dat hier de beste plaat van het jaar gepresenteerd wordt. Het is meer stemmen uit gevoel voor nostalgie want ik weet zeker als iedereen echt objectief gaat kijken de plaat echt niet zo sterk is.
Altijd het gevoel gehad dat mensen bij ac/dc een beetje blind zijn en altijd alles goed vinden.

Natuurlijk hoeft dat niet voor bovenstaande users te gelden en als je de plaat echt zo mooi vindt ben ik blij voor je.

AC/DC - Rock Or Bust
Reactie van Johhny op 06-12-2014 om 18:32u

@Metalfan. Objectiviteit is voor mij als echte fan misschien wel moeilijk. Dat heb ik ook bij bijv. Deep Purple, Ozzy en Motorhead. Als echte fan kijk je er misschien wel anders tegen aan. Maar dat geld voor veel dingen die je goed vind. Dan ga je gauw relativeren.

AC/DC - Rock Or Bust
Reactie van Johhny op 06-12-2014 om 18:32u

@Metalfan. Objectiviteit is voor mij als echte fan misschien wel moeilijk. Dat heb ik ook bij bijv. Deep Purple, Ozzy en Motorhead. Als echte fan kijk je er misschien wel anders tegen aan. Maar dat geld voor veel dingen die je goed vind. Dan ga je gauw relativeren.

AC/DC - Rock Or Bust
Reactie van Kiske op 09-12-2014 om 23:44u
Score: 78 / 100

Een prima AC/DC album. Geen hoogvlieger maar ook zeker geen laagvlieger. Een aantal hele goede tracks met als absoluut hoogtepunt Rock The House.

Het grootste nadeel van dit album is dat de nummers te kort zijn. De nummers zijn net niet lang genoeg om helemaal in het nummer te kunnen kruipen.

Het grootste pluspunt van dit album is wel de zang van Brian Johnson. Hij klinkt als in zijn beste dagen.

Prima album!

AC/DC - Rock Or Bust
Reactie van Angus op 15-12-2014 om 14:32u
Score: 80 / 100

een 90/100 is niet realistisch nee, maar een 70/100 is te laag want het is echt een prima plaat. De productie mag ook genoemd worden, heerlijke organische en ademende sound zoals je die eigenlijk nooit meer hoort. Echte muziek, echte muzikanten en een echte drumkit! Als Highway to hell en back in black als totale genreklassiekers een 100/100 zijn (en dat verdienen ze!) dan is deze plaat zeker 78-80 punten waard, en als deze plaat 78 punten is dan kunnen we ook vraagtekens zetten bij andere hoge scores van nieuwe releases van sommige andere legendarische bands....

AC/DC - Rock Or Bust
Reactie van Johnny op 15-12-2014 om 23:07u
Score: 85 / 100

Is het niet zo dat er erg hoge verwachtingen zijn van een nieuw album van een supergroep. De meeste zijn naar 30 jaar ook niet meer vernieuwd maar nog wel goed. Bijv. Black Sabbath, Motorhead, Deep Purple en Iron Maiden.
Ik vond dit album de eerste keren ook niet erg bijzonder, maar naar een aantal keren ben ik hem toch erg gaan waarderen.

AC/DC - Rock Or Bust
Reactie van Jeroen op 17-07-2015 om 07:57u
Score: 50 / 100

WTF Brian is aan het zingen gegaan. Ik mis de helaas te vroeg overleden Bon Scott.

AC/DC - Rock Or Bust
Reactie van Een Metalfan op 17-07-2015 om 10:34u

Ja het schijnt dat Brian al een tijdje de microfoon heeft overgenomen. Kwam voor mij ook als een verrassing toen ik het schijfje in mijn cdspeler deed :)