Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

26-11-2020

AC/DC - Back In Black
Jaar van release: 1980
Label: Atlantic Records
AC/DC - Back In Black
Op 19 februari 1980 wordt AC/DC-zanger Bon Scott, na een nacht flink doorhalen, getroffen door een acute alcoholvergiftiging. De buiten bewustzijn geraakte en alleen in een geparkeerde auto achtergelaten vocalist stikt in zijn eigen braaksel. Sommige formaties belanden na het plotselinge overlijden van een voornaam groepslid in een diepe depressie, met het stoppen van de band of een langdurig uitstel van nieuwe plaatopnames tot gevolg. Zie Slipknot voor een recent voorbeeld. De achtergebleven bandleden van AC/DC verwerken hun verdriet echter op een andere manier. De gedachte om te stoppen steekt weliswaar even de kop op, maar met de zegen van Scotts familie besluit de groep om door te gaan. Allereerst plukt men de sympathieke Brian Johnson bij Geordie weg als nieuwe vocalist. Daarna hervat het Australische gezelschap de opnames van het zevende studio-album, waaraan de mannen met Bon Scott reeds begonnen waren. Slechts vijf maanden na het tragische heengaan van de legendarische frontman ligt het toepasselijk getitelde Back In Black al in de winkel.

Hoewel het absoluut geen treurig klinkende plaat is, laat het overlijden van Scott toch zijn sporen na. Het album begint met klokgelui en twee van de tien songs refereren indirect aan de dood van de zanger, namelijk Hells Bells en de titeltrack. Het is duidelijk dat de bandleden van deze nummers iets bijzonders willen maken en er al hun emoties in hebben verwerkt, want beide composities behoren tot het beste dat AC/DC ooit heeft uitgebracht. De tweede reden dat het afscheid van Scott direct merkbaar is, ligt simpelweg aan de aparte vocalen van opvolger Brian Johnson. Diens stijl ligt dicht genoeg in de buurt van zijn voorganger om, in combinatie met het uit duizenden herkenbare gitaarspel, direct te horen om welke band het gaat. Desondanks is het ongepolijste, afgeknepen stemgeluid van Johnson toch even wennen. Tot mijn favoriete zangers zal deze Engelsman (in tegenstelling tot Bon Scott) nooit gaan behoren, al was Johnson in 1980 nog op de top van zijn beperkte kunnen en stoort de zang op Back In Black na de eerste gewenning geen enkel moment.

Dat Back In Black een ongekend verkoopsucces blijkt te zijn, zou de cynicus kunnen afdoen als het logische gevolg van alle publiciteit rond het overlijden van Bon Scott. Dat is echter niet de enige reden voor het (aanhoudende) succes van deze plaat. Back In Black is een uiterst consistent en door de befaamde Robert John "Mutt" Lange uitstekend geproduceerd album, dat van begin tot eind laat horen waarom AC/DC tot op de dag van vandaag zo populair is. Als de hardrockers ooit een tournee gaan ondernemen waarbij een langspeler integraal wordt uitgevoerd, dan ligt een keuze voor multimillionseller Back In Black voor de hand en krijgt dit album ook mijn stem. De ene song is nog beter dan de andere, met (naast de twee bovengenoemde tracks Hells Bells en Back In Black) de meezinger You Shook Me All Night Long als persoonlijke favoriet. Met elk van de andere zeven songs mag je me echter ook wakker maken.

Brian Johnson mist als tekstschrijver weliswaar het briljante gevoel voor humor waar Bon Scott patent op had, maar de tekstuele onderwerpen (lees: seks & rock 'n' roll in al zijn variaties) passen naadloos bij het voorafgaande werk van AC/DC en de zanglijnen zijn ongemeen pakkend. Hoewel het me pijn doet om te zeggen, heeft AC/DC dan ook niet met, maar zonder Bon Scott in de vorm van Back In Black misschien wel zijn allerbeste album gemaakt. Hoewel de band dit niveau hierna in de studio nog maar zelden zou evenaren (en nooit een heel album lang), ben ik blij dat het Australische gezelschap in 1980 besloot om ondanks al het verdriet door te gaan. Nog steeds behoort de liveshow van AC/DC tot de grootste rockspektakels ter wereld. Laten we hopen dat de huidige bandleden nog lange tijd meegaan en we binnen niet al te lange tijd weer een nieuwe albumrelease en wereldtour tegemoet kunnen zien.

Tracklist:
1. Hells Bells
2. Shoot To Thrill
3. What Do You Do For Money Honey
4. Given The Dog A Bone
5. Let Me Put My Love Into You
6. Back In Black
7. You Shook Me All Night Long
8. Have A Drink On Me
9. Shake A Leg
10. Rock And Roll Ain't Noise Pollution

Score: 98 / 100

Reviewer: Gilbert
Toegevoegd: 19 februari 2013

Koop dit album in

[ Terug naar de Album Reviews ]

AC/DC - Back In Black
Reactie van Ron J op 19-02-2013 om 10:42u
Score: 100 / 100

Wereldplaat!

AC/DC - Back In Black
Reactie van appie op 19-02-2013 om 11:53u
Score: 100 / 100

een plaat die de lijn van topplaten met bon scott gewoon voortzette ook zn opvolger for those about to rock kwam nog bij dat niveau in de buurt, helaas is de band daarna wat de studioplaten betreft en zeker niet live, afgezakt van een topband naar een nog steeds goede band

AC/DC - Back In Black
Reactie van Bastiaan op 19-02-2013 om 12:04u
Score: 95 / 100

Een plaat die klopt van begin tot einde. Mooie review.

AC/DC - Back In Black
Reactie van Old Mhb op 19-02-2013 om 17:14u
Score: 90 / 100

Beste plaat met Brian. Als die klok begint te luiden moet ik telkens weer aan Bon denken en besef je dat het het eind en begin van een muzikaal tijdperk was voor AC/DC. Bon Scott hab ich noch live gesehen. Voor velen een plaat, voor mij een herinnering.

AC/DC - Back In Black
Reactie van jt op 19-02-2013 om 21:49u
Score: 100 / 100

yep, een geweldig rock album. Brian heeft op zijn manier veel toegevoegd aan ac. Super cd's gemaakt. En vandaag dan alweer 33 jaar geleden dat bon dood ging, het is hier ff stil.

AC/DC - Back In Black
Reactie van Johnny op 20-02-2013 om 08:10u
Score: 100 / 100

Ik had net AC/DC in Breda gezien toen ik het album kocht. DIt album hoort in de top 5 van de meest verkochte albums. En ook al wordt er weleens denegrerend gedaan over de albums. Is hierin ook de kracht van AC/DC, ze zijn altijd bij hun stijl gebleven in goede en slechte tijden en daarom zijn ze nog zo populair.

AC/DC - Back In Black
Reactie van Johnny op 20-02-2013 om 11:24u

Dit album staat in de top 5 van meest verkochte albums .

AC/DC - Back In Black
Reactie van Henk op 20-02-2013 om 11:27u
Score: 100 / 100

Inderdaad een van de best verkopende albums. Dit album had al veel eerder Retro Reviews besproken moeten worden.

AC/DC - Back In Black
Reactie van Michiel op 21-02-2013 om 13:16u
Score: 80 / 100

Ik vind Back in Black helemaal niet zo'n top album....Brian klinkt me nogal geforceerd hier waar hij op latere albums relaxter zingt. Shoot to thrill, Back in black en Hells bells zijn natuurlijk te gekke nummers, maar er staan toch ook wel mindere nummers op. Verklaar me voor gek, maar uit de periode AC/DC met Brian, zet ik liever Ballbreaker of Fly on the wall op!

AC/DC - Back In Black
Reactie van Andre Smoor op 21-02-2013 om 23:58u
Score: 95 / 100

Topplaat, maar Highway to hell is net iets beter

AC/DC - Back In Black
Reactie van Johnny op 22-02-2013 om 08:38u

@Michiel, ik vind Fly on the walle en Ballbreaker ook zeer goed. Helaas onderschatte albums vooral Fly on the wall. Ook relatief minder verkocht, maar altijd nog meer dan het gross van de hardrock groepen.

AC/DC - Back In Black
Reactie van Jeffrey op 23-02-2013 om 06:58u
Score: 100 / 100

Moet ik godverdomme nog uitleggen waarom?!

AC/DC - Back In Black
Reactie van Tim op 28-02-2013 om 19:29u

Mijns inziens ook het beste AC/DC album, het enige minpunt dat ik kan verzinnen is dat het zo netjes klinkt allemaal, had wel wat rauwer gemogen. Maar ja, dat is altijd het verschil tussen een studioplaat en de livesituatie

AC/DC - Back In Black
Reactie van Jacobus op 28-03-2013 om 23:42u
Score: 95 / 100

super plaat...alleen Hellls Bells alleen al.

Ik vind For Those About To Rock en daarna Flick Of The Switch ook te gek.
De kritieken met op name F.O.T.S. snap ik dus echt niet.

Maar affijn, het ging om Back In Black...