Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

26-11-2020

AC/DC - Black Ice
Jaar van release: 2008
Label: Sony BMG
AC/DC - Black Ice
In het sprookje De nieuwe kleren van de keizer vertelt Hans Christian Andersen hoe alle volgelingen van de keizer diens nieuwe gewaad prijzen, terwijl hij in werkelijkheid niets aanheeft. Aan dat sprookje moet ik vaak denken als een grote band een nieuw album uitbrengt. Er wordt door het platenlabel steevast een gigantische hype gecreёerd. Journalisten van populaire tijdschriften uit de VS en Engeland worden uitgenodigd om alvast een paar songs te beluisteren, onder het genot van een drankje en een hapje, en schrijven vervolgens lovende verhalen over de glorieuze comeback van hun favoriete band. Wanneer de cd dan uiteindelijk in de winkel ligt, blijkt de hype vaak gebakken lucht.

Zo is het ook met het eerste AC/DC-album in acht jaar. Goed, de Australische keizers hebben nog wel kleren aan, maar het is hetzelfde schooljongenskostuum dat ze al dertig jaar dragen, en het fonkelt en glittert allang niet meer zo oogverblindend als in hun jonge jaren. Adel verplicht nu eenmaal. Als een artiest tientallen krakers van het kaliber Whole Lotta Rosie, Highway To Hell, T.N.T., You Shook Me All Night Long, Sin City of Thunderstruck op zijn repertoire heeft staan, dan hoop je bij elk nieuw album op een beetje van die oude glorie. Geen enkele compositie op Black Ice kan zich echter meten met AC/DC’s betere werk. De songs zijn niet slecht, maar ze voegen weinig tot niets toe aan het omvangrijke oeuvre van de band.

De songtitels spreken eigenlijk al boekdelen. Zo werden War Machine (Kiss) en Anything Goes (Guns N’ Roses) al eens eerder door een bekende hard rock formatie gebruikt, terwijl titels als She Likes Rock ‘N Roll en Rocking All The Way een nijpend gebrek aan inspiratie verraden. Nou heeft AC/DC het natuurlijk nooit van de diepzinnige teksten moeten hebben, maar het kenmerkende gevoel voor humor heeft in de loop der jaren plaatsgemaakt voor een overdaad aan clichés. Dat geldt evenzeer voor de muziek. Weliswaar heeft AC/DC vanaf het tweede album al een typische sound waarvan zelden wordt afgeweken, maar in de hoogtijdagen had elke song een riff uit duizenden, waaraan je het nummer direct kunt herkennen. De riffs op Black Ice geven je daarentegen veelal het gevoel dat je het allemaal al eens eerder hebt gehoord.

Pas als je de songs aan een groot aantal luisterbeurten onderwerpt, beginnen ze een eigen gezicht te krijgen. Brian Johnson klinkt beter dan hij in jaren heeft gedaan, doordat producent Brendan O’Brien hem de opdracht gaf om meer met gevoel te zingen, in plaats van alleen maar te schreeuwen. De zanglijnen die Johnson voor de kiezen krijgt, blijven echter zelden hangen. Slechts een paar composities (Rock ‘N Roll Train, War Machine, Rock ‘N Roll Dream en de titelsong) ontstijgen de middelmaat, terwijl Stormy May Day opvalt door het gebruik van een slide gitaar. Al met al is Black Ice een lichte teleurstelling. Ik had niet beter verwacht, maar wel gehoopt. Toch ben ik blij dat AC/DC een nieuwe plaat op de markt heeft gebracht. Het is immers een mooi excuus voor de beste live band ter wereld om eindelijk weer op toernee te gaan.

Tracklist:
1. Rock ‘N Roll Train
2. Skies On Fire
3. Big Jack
4. Anything Goes
5. War Machine
6. Smash ‘N Grab
7. Spoilin’ For A Fight
8. Wheels
9. Decibel
10. Stormy May Day
11. She Likes Rock ‘N Roll
12. Money Made
13. Rock ‘N Roll Dream
14. Rocking All The Way
15. Black Ice

Score: 65 / 100

Reviewer: Gilbert
Toegevoegd: 25 oktober 2008

Koop dit album in

[ Terug naar de Album Reviews ]

AC/DC - Black Ice
Reactie van Smetsar op 25-10-2008 om 10:54u
Score: 82 / 100

Ik ben nooit een echte AC/DC fan geweest. Dit was eigenlijk het eerste volledig album dat ik meer dan 5 keer beluisterd had. En ik moet zeggen, na enkele luisterbeurten begint dit album toch wel wat verslavend te worden. Mijn favorieten zijn Rock 'N Roll Train, Big Jack en She Likes Rock 'N Roll. Er staat natuurlijk weer enkele fillertjes op ook, maar dat heb je nu éénmaal met zo'n band. In ieder geval is het een goed album worden dat nog vaak in mijn cd-speler te vinden zal zijn.

AC/DC - Black Ice
Reactie van peetn op 25-10-2008 om 12:22u
Score: 40 / 100

zonder twijfel het zwakste wat ac/dc uit gemaakt heeft,dit is niet stoppen in schoonheid,zoals je reeds aangaf,inspiratie is waarschijnlijk volledig op.op toer jongens en dan kappen ermee

AC/DC - Black Ice
Reactie van H. op 25-10-2008 om 13:59u
Score: 90 / 100

BELACHELIJKE REVIEW! Sterkste wat AC/DC heeft uitgebracht sinds "For Those About To Rock".

AC/DC - Black Ice
Reactie van Henri op 25-10-2008 om 16:33u
Score: 90 / 100

IJzersterk album, had ook niks anders verwacht van deze ausies het klinkt net zo vertrouwd als al hun andere albums HARD precies hoe ik mijn muziek wil hebben.

AC/DC - Black Ice
Reactie van Philip666 op 25-10-2008 om 17:32u
Score: 85 / 100

Wat is hier nou slecht aan? Je weet wat je kan verwachten van deze band, en Black Ice is het beste sinds For Those About To Rock.

Er zijn twee dingen waar ik me in dit genre dood aan erger: 1) het feit dat sommigen graag in het verleden blijven plakken en 2) dat een groep wordt afgekraakt eens ze heel populair is.

AC/DC - Black Ice
Reactie van Rinus op 25-10-2008 om 18:16u
Score: 85 / 100

Prima plaat met prima nummers. Het beste in jaren. Misschien wel sinds For those about to rock.
Ieder zijn mening, maar de review is wat overdreven.


AC/DC - Black Ice
Reactie van margrave op 27-10-2008 om 09:17u
Score: 88 / 100

komaan zeg, zijn de mensen nu nooit content?

het is niet hun beste, maar zeker ook niet hun slechtste.
verdient een mooie 88 punten.

AC/DC - Black Ice
Reactie van Arie op 27-10-2008 om 15:24u
Score: 100 / 100

Eerlijk is eerlijk iemand met een realistisch verwachtingpatroon had geen beter AC/DC album kunnen verwachten dan Black Ice.

AC/DC - Black Ice
Reactie van Old Mhb op 31-10-2008 om 16:59u
Score: 88 / 100

1 van de betere. En sinds het Johnsontijdperk kunnen alleen Flick ... Fly ... en Blow ... mij bekoren. Maar deze gaat niet voorbij Flick en Fly !!!!

Voor de LOL teken ik es met mijn favoriete AC/DCsong na de Scottperiode.

Bedlam in Belgium.

AC/DC - Black Ice
Reactie van Angus op 04-11-2008 om 10:47u
Score: 80 / 100

Sinds The Razor's Edge het beste album! Goeie tracks, veel meer orginele songs dan op stiff upper lip en ballbreaker. Ga zo door :D

AC/DC - Black Ice
Reactie van Yeah! op 04-11-2008 om 11:18u
Score: 65 / 100

Ik had na acht jaar radiostilte wel iets beters verwacht! Er zit voor mij helaas geen nummer tussen die mij binnen een paar seconden 'pakt', zoals vroeger werk dat (meestal) wel kon.

AC/DC - Black Ice
Reactie van Johnny op 07-11-2008 om 22:46u
Score: 95 / 100

Het was spannend maar ze hebben het weer gered. Over de hele wereld op nummer 1. In de USA voor de 2de week. Knap voor een band die al meer dan 30 jaar meegaat. Beter dan Stiff uper lip die ook niet misselijk was.
De oude bands komen toch altijd weer terug. Hoewel ik vandag tegen een collega ambtenaar zij dat ik een niewe cd van AC/DC gekocht had, keek ze me verbaasd aan en zij "bestaan die nog?" Ja als rijksdiener kan er niet altijd gewerkt worden en word er af en toe ook eens over muziek gepraat (als daarvoor tijd is)

AC/DC - Black Ice
Reactie van gilly op 25-11-2008 om 09:35u
Score: 85 / 100

Een goe album met een aantal uitschieters (zoals het titelnummer), een aantal goe en een aantal overbodige nummers . Er zitten nogal wat back in black invloeden en het klinkt zeer vertrouwt, maar wat wil je na zoveel albums. Ze ontgoochelen niet en ik ben het dus niet helemaal eens met de recensie.

AC/DC - Black Ice
Reactie van deggie op 07-12-2008 om 21:21u
Score: 90 / 100

Luister mensen,

Ik kende tot voor een maand zelfs het nummer Thunderstruck niet. Is het eerste
van AC/DC wat ik nu in huis heb. Ik vind het gewoon een zalig album.
Was eerst met enige tegenzin dat ik met nen kameraad naar het optreden in
het Sportpaleis ga maar na al hun classics te hebben gehoord ben ik er nu verslaafd aan.

AC/DC - Black Ice
Reactie van youri op 01-03-2009 om 17:21u
Score: 65 / 100

ik vind ac/dc goed maar dit album zitten niet zulke goede tussen hoor er zitten meer een paar goeie tussen

AC/DC - Black Ice
Reactie van Andre van den broek op 01-05-2009 om 17:43u
Score: 20 / 100

Ik vind ac/dc wat minder goed ten minste niet goed nouw dat ook niet echt het gevoel mis ik verbetering komt echt wel

AC/DC - Black Ice
Reactie van Nick op 14-07-2009 om 12:38u
Score: 90 / 100

Geniaaaaaal Album

AC/DC - Black Ice
Reactie van enchant op 18-05-2010 om 12:45u
Score: 68 / 100

De openingssong en Big Jack vind ik eerlijk gezegd de enige nummers die het aanhoren waard zijn. Typisch gevalletje van een grote band die weer eens een matig album uitbrengt en door de media anno 2009 tot grote hoogten gestuwd wordt. En de massa golft mee...
Mocht dit album twintig jaar eerder verschenen zijn, zou iedereen het waarschijnlijk over hun zwanenzang hebben.