Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

22-06-2021

AC/DC - The Razor’s Edge
Jaar van release: 1990
Label: Epic Records
AC/DC - The Razor’s Edge
Het beste concert dat ik ooit heb meegemaakt, vond plaats op 1 september 1991. Ik was vroeg van huis vertrokken. Toen de poorten van het Goffert stadion in Nijmegen de deuren openden, liep ik als één van de eersten naar binnen. Voor het podium bleek met hekken een ring te zijn afgezet, wat in die tijd een nieuw fenomeen was.

Degenen die zich als eersten meldden, waaronder ikzelf, werden in de ring toegelaten. Terwijl buiten het afgezette gedeelte het publiek in de loop van de dag bijna werd platgedrukt door de menigte, was het in de ring lekker rustig. Van dichtbij kon je er de bands aan het werk zien, terwijl je tussendoor de ring even kon verlaten om een drankje te halen. Een speciaal polsbandje zorgde er voor dat je vervolgens weer naar binnen mocht.

Het voorprogramma (met Black Crowes, Queensrÿche en Metallica) was niet onaardig, maar AC/DC was de band waar ik voor kwam. Het optreden staat in mijn geheugen gegrift als het meest indrukwekkende dat ik heb mogen aanschouwen. De muziek was geweldig, met de ene klassieker na de andere. Het was echter de prachtige show die pas echt het verschil maakte met andere concerten. Als aandenken bezit ik een plectrum dat Angus Young het publiek in wierp (en dat natuurlijk bij de eerste rijen in de speciale ring voor het podium belandde).

Een jaar eerder bracht AC/DC het album The Razor’s Edge uit. Dankzij de monsterhit Thunderstruck (en de geweldige bijbehorende videoclip) betekende deze plaat een glorieuze terugkeer naar de top van de hitlijsten. Het intro van Thunderstruck is onovertroffen en maakt het de ideale opener van het album en van een live-optreden van AC/DC. Het enige probleem dat ik met het nummer heb, is het moment waarop Brian Johnson begint te zingen. Johnson lijkt eind jaren tachtig zijn stem namelijk volledig te zijn verloren.

Als je eenmaal aan het stemgeluid van Johnson gewend bent geraakt, dan is Thunderstruck een magistraal nummer. De daaropvolgende drie songs zijn eveneens uitschieters. Fire Your Guns is een snelle, aanstekelijke rocker. Moneytalks was de tweede pakkende hitsingle die het album opleverde. Bij het concert in 1991 werden tijdens dit nummer namaak-dollarbiljetten met de afbeelding van Angus Young in het publiek gestrooid. De titelsong van The Razor’s Edge is een verrassend, dreigend nummer dat sterk afwijkt van het typische AC/DC-geluid.

Hoewel we daarmee de beste songs van het album hebben gehad, luistert het vervolg nog altijd lekker weg. Het middengedeelte bevat goede, typische AC/DC-rockers als Shot Of Love en Rock Your Heart Out, die het live uitstekend zouden doen. Het kerstlied Mistress For Christmas is een verademing tussen de muziek die je normaal tijdens de kerstdagen op de radio voorbij hoort komen. Alleen de laatste drie nummers op The Razor’s Edge zijn matige opvullers.

Inmiddels is het al weer acht jaar geleden dat het laatste album, Stiff Upper Lip, werd uitgebracht. Nu is AC/DC naar eigen zeggen echter eindelijk klaar met de opnames van een nieuwe langspeler, die eind dit jaar uit zal komen. Op een nieuwe klassieker als Let There Be Rock, Back In Black of T.N.T. hoeven we niet te rekenen. Het zou echter mooi zijn als de Australische formatie met een lekkere comeback-plaat als The Razor’s Edge op de proppen komt.

Met een nieuw (hit)album op zak zal AC/DC volgend jaar eindelijk ook weer op het podium te zien zijn. De afgelopen jaren is de populariteit van de band alleen maar toegenomen. Ik verwacht dat het bij de aankomende concerten erg druk zal worden. Als de wereldtoernee volgend jaar de Benelux aandoet, zal dat voor veel jonge fans een eerste kans zijn om de beste live-band ter wereld in actie te zien.

Tracklist:
1. Thunderstruck
2. Fire Your Guns
3. Moneytalks
4. The Razor’s Edge
5. Mistress For Christmas
6. Rock Your Heart Out
7. Are You Ready
8. Got You By The Balls
9. Shot Of Love
10. Let’s Make It
11. Goodbye And Good Riddance To Bad Luck
12. If You Dare

Score: 84 / 100

Reviewer: Gilbert
Toegevoegd: 28 april 2008

Koop dit album in

[ Terug naar de Album Reviews ]

Reactie van ZardoZ op 28-04-2008 om 13:57u
Score: 70 / 100

Goeie recensie. Het blijft een leuke plaat na al die jaren, vooral door een paar topnummers. Maar AC/DC is en blijft vooral een live band. Ik vind The Razor's Edge trouwens wel vrij gladjes klinken, maar dat was in 1990 natuurlijk de heersende trend.

Reactie van Kwibus op 28-04-2008 om 14:55u
Score: 87 / 100

Als ze naar Nederland komen, kunnen ze 'De Kuip' wel boeken. Na 8 lange lange jaren zal de vraag naar kaarten groot zijn. De kans is namelijk groot dat er na die tour weer een gat van een jaar of 10 tussen zit...jammer. Zou deze band veel vaker willen zien dan alleen in de Jaarbeurs te Utrecht.

Reactie van enforcer op 28-04-2008 om 16:21u
Score: 95 / 100

Een van de beste AC/DC albums wat mij betreft, waanzinnige vette organische productie trouwens. Bijna alle nummers zijn hits met zeer herkenbare refreintjes. ondegewaardeerde pareltjes: "shot of love", "let's make it" en "the razors edge".

Reactie van Johnny op 28-04-2008 om 22:40u
Score: 95 / 100

Ik maakte kennis met AC/DC eind jaren 70 met Whole lotta Rosie. Echt fan werd ik naar Back in Black en het schitterend optreden van hun in Breda waar Johnson uitgetest werd. Halverwege de jaren 80 werd het wat minder maar eind jaren 80 schoorde ze weer met Blow up your video in Amerika en de come back kwam wereld wijd met het bovengenoemd album (en een schitterend optreden in Leiden). Hun laatste studio cd Stiff uper Lipp is ook zeer goed. (de live DVD's ook)

AC/DC is een van de groepen die eerst volop geprofiteerd hebben van de platenverkoop en naderhand van de cd verkoop van dezelfde albums. (ik heb ook hun albums opnieuw op cd gekocht).

Reactie van Rinus op 28-04-2008 om 22:43u
Score: 68 / 100

Ben al fan sinds 1977. Indertijd heb ik deze plaat veel gedraaid. Tegenwoordig draai ik hem (bijna) nooit meer. M.i staan er hooguit een handvol goede nummers op.
Ik vind het zelfs een van de minste ACDC platen. (Samen met ballbreaker)
Die met Bon zijn stuk voor stuk wereldplaten. De meeste met Brian zijn ook prima.

Reactie van tankard op 29-04-2008 om 09:19u
Score: 82 / 100

kvind het wel een goeie plaat ac/dc still rocks

Reactie van Lone Starr op 29-04-2008 om 14:45u

Altijd die "op een nieuwe klassieker hoeven we niet te rekenen"-bullshit. Wat weten wij daar nou in godsnaam van. Hoe lang werken ze niet al aan die plaat?

Verder een leuke review en vooral de anekdote van het concert vond ik echt top!

Reactie van Old Mhb op 01-05-2008 om 07:59u
Score: 80 / 100

Het is niet voor niks dat de oudere fans het stemgeluid van Bon Scott nog steeds missen.

Reactie van Een Metalfan op 05-05-2008 om 08:40u

"Het is niet voor niks dat de oudere fans het stemgeluid van Bon Scott nog steeds missen"

Dat zijn dan alleen de fans die nu al minimaal 45 zijn, die Bon Scott nog echt bewust hebben meegemaakt.

Reactie van Kwibus op 06-05-2008 om 13:43u

"Dat zijn dan alleen de fans die nu al minimaal 45 zijn, die Bon Scott nog echt bewust hebben meegemaakt."

Niet dus...Ik ben 24 en ook ik mis het stemgeluid van Bon Scott. Niettemin ik de klanken van het tijdperk Brian Johnson ten zeerste waardeer, blijf ik de stem van en de nummers met Bon Scott verreweg de beste AC/DC songs vinden.

Reactie van enchant op 28-04-2010 om 12:00u
Score: 82 / 100

Leuke CD maar inderdaad wel erg vlak geproduceerd.