Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

13-05-2021

Sun Caged - Sun Caged
Jaar van release: 2003
Label: Lion Music
Sun Caged - Sun Caged
Op dit album zit ik al een tijdje te wachten. Deze progressieve band uit eigen land liet al door middel van twee demo's horen dat ze vele kwaliteiten hebben. De bandleden zijn ook niet van de minsten. Gitarist Marcel Coenen (waarvan het solo-album 'Guitartalk' onlangs opnieuw uitkwam op Lion music) kennen we onder andere van de band Lemur Voice. Drummer Dennis Leeflang heeft nog een tijdje bij Within Temptation gedrumd. Keyboardspeler Joost van den Broek speelde live mee op de tour van Arjen Lucassen's Star One (en hij is ook te zien op de live dvd van die succesvolle tour). Bassist Rob van der Loo speelde ooit in wat minder bekende bands maar hij raast als een bezetene over zijn veelsnarig bas. En zanger André Vuurboom heeft inmiddels ook al heel wat ervaring achter de rug.

Het album begint een beetje 'spacy' en avontuurlijk met het nummer 'Sedation'. De zanglijnen doen me een beetje denken aan Ayreon en het komt ook niet echt als een verrassing aan als ik daarna lees dat Arjen Lucassen dit album heeft gemixed. Wat ook direct opvalt is dat het album klinkt als een geheel en dat de progressieve sologedeeltes goed bij de nummers passen. Dit maakt de muziek van Sun Caged toegankelijk en aanspreekbaar voor een groot publiek. Bij het titelnummer word ook direct duidelijk dat het wel een metalalbum is. De zware riffs van Marcel Coenen zorgen ervoor dat het metalgehalte heel het album toch vrij hoog is. 'Hollow' (een nummer dat je gratis kan downloaden) is een typische Dream theater-achtige ballade. Het refrein kent een typisch James Labrie zanglijn. Een andere opmerkelijke track is het lange 'Secrets of a flight' dat erg progressief is opgebouwd.

Sun Caged heeft een erg sterk progressief metalalbum afgeleverd dat toch heel toegankelijk is. Dit album zal zeker een ruimer publiek aantrekken dan de modale progliefhebber. Wie een project als Ayreon goed vind, zal dit ook kunnen waarderen. Ik had niet verwacht dat Sun Caged zo'n gebalanceerd album zou uitbrengen. Ook wil ik nog hulde brengen aan de avontuurlijke zang van André Vuurboom. Ik ga ze de komende tournee zeker eens bekijken!

Tracklist:
1. Sedation
2. Sun caged
3. Home
4. Soil
5. Hollow
6. Closing in
7. The eight day
8. Secrets of flight
9. Unchanging

Score: 88 / 100

Reviewer: Kristof
Toegevoegd: 13 oktober 2003

Koop dit album in

[ Terug naar de Album Reviews ]

Reactie van Een_Metalfan op 22-10-2003 om 10:02u

Het is dat ik Marcel Coenen een enorm arrogant mannetje (met nadruk op TJE want 't is een dwergje) gitaar spelen kan hij maar dat kunnen er wel meer. De band Sun Caged zelf is zeer aardig.

Reactie van Een_Metalfan op 22-10-2003 om 22:30u

Grappig dat er meer mensen zo over denken, Op zich Sun Caged is wel een goeie band. Maar idd. Marcel Coenen is aardig arrogant.... vind 't een klein minmannetje... zowel in lengte als in houding... maar goed Wie ben je als ik vragen mag :D ben wel nieuwschierig + zijn er nog een paar hier die wel nieuwschierig geworden zijn

Reactie van mcoenen op 22-10-2003 om 23:35u

Hmm grappig dat mensen dat vinden terwijl ze me niet eens kennen, ik ben alles behalve arrogant, en het feit dat men dat durft te zeggen zonder hun identiteit vrij te geven vind ik best wel min. De mensen die me wel kennen weten wel beter, en ik maak me ook niet druk om mensen die denken dat ik arrogant ben alleen omdat ik toevallig 20 jaar hard geoefend heb om goed gitaar te leren spelen, iets waar veel andere mensen iets van kunnen leren (kwa discipline). Anyway wel bedankt voor de gave recensie ! Super :)

Reactie van Een_Metalfan op 23-10-2003 om 20:59u

Geen zin om me aan te melden maar wel even een reactie. Inmiddels ken ik Marcel al bijna 4 jaar (tja tijd gaat hard) en ken hem eigenlijk niet anders als een lieve hardwerkende jongen. Weet dat hij hard gewerkt heeft aan alles wat hij inmiddels in de laatste jaren bereikt heeft Arrogantie heb ik echter nog nooit gezien bij hem, wel van mensen gehoord dat ze hem een arrogante blik vinden hebben... Mijn mening? Marcel is absoluut een topgitarist die trots mag zijn op wat hij kan.

Reactie van Een_Metalfan op 27-10-2003 om 18:43u

Arrogant? Ik raad de mensen die Marcel arrogant noemen aan om er nog even een woordenboek bij te pakken. Voor de mensen die daar geen zin in hebben: ar·ro·gan·tie (de ~ (v.)) 1 verwaande houding tegenover anderen => hoogmoed, hovaardij, ijdelheid, inbeelding, pedanterie, sufficiëntie, verbeelding Marcel voldoet hier totaal niet aan! Het was wel te verwachten dat mensen dit vinden want het is altijd al zo geweest dat wanneer je "iets doet" met muziek en je bent er goed in, je automatisch arrogant bent, terwijl het als je goed bent in wiskunde geen probleem is om te zeggen dat je goed in wiskunde bent.. Er wordt dus een klein beetje met twee maten gemeten.. Beetje jammer! ~Sinnerella~ PS. EN DE MUZIEK IS GAAHAAAAF :D

Reactie van Een_Metalfan op 25-09-2004 om 20:57u
Score: 94 / 100

WTF, Marcel Coenen arrogant, rot is op man... Marcel is een geWELdige gitarist en het is alleen maar normaal dat je met zo'n talent (en hiervoor gewerkt te hebben of course) trots bent op je skills. Jaloezie is denk ik het juiste woord wat mensen die dit soort dingen schrijven toekomt. Jammer... Over het album wil ik zeggen dat het gewoonweg geniaal is. Kan er voor de rest niet veel bij verzinnen :)

Reactie van Een_Metalfan op 14-12-2005 om 13:26u
Score: 95 / 100

...en toch is't een arrogant kutventje

Reactie van Een Metalfan op 27-03-2006 om 11:32u
Score: 90 / 100

idd een erg arrogant mannetje

Reactie van Rickwon op 30-04-2006 om 01:45u
Score: 90 / 100

Ik vraag me eigenlijk af hoe iedereen hier erbij komt dat M Coenen een arrogant mannetje is. Is dat van horen zeggen, hebben jullie hem zelf een keer ontmoet of kennen jullie hem persoonlijk? Ben ik wel benieuwd naar eigenlijk want alleen maar roepen dat iemand arrogant is... tja, dan moet je er ook een reden bij kunnen geven. Zelf heb ik hem 2 keer vluchtig ontmoet maar op mij kwam hij heel relaxed over...

Reactie van jim op 13-10-2006 om 23:59u
Score: 99 / 100

JA wat kan je hierop zeggen. Pakken jullie die jengelstok eens op en laat maar eens wat zien op bv.You tube. Als je er dan iets uit kan toveren wat ook maar een beetje in de buurt komt van Mc Coenen spreken we weer verder. En dan kan je gelijk je eigen kop op je monitor zien en kijken hoe mensen over je denken als je durft. Het is nu eenmaal zo Sommige mensen hebben nou eenmaal hard geoefend om te kunnen spelen en als je daar niet tegen kunt ........?/:). Voor de rest zou ik zeggen hou leker je mond dicht als niks beters weet te melden. Marcel Hulde voor je gitaarwerk. And keep up the good stuff.