Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

13-05-2021

Sun Caged - Artemisia
Jaar van release: 2007
Label: Lion Music
Sun Caged - Artemisia
Deze Nederlandse progressieve metalband debuteerde vier jaar geleden op uitstekende wijze met het zelfgetitelde debuut. Ik had verwacht dat de band onmiddellijk naar een ietwat groter publiek zou doorbreken, maar jammer genoeg gebeurde er van alles in het Sun Caged kamp. Eerst stopte de drummer, daarna ging toetsenist Joost van den Broek naar After Forever, vervolgens vertrok zanger André Vuurboom en om alles nog erger te maken zegde ook topbassist Rob van der Loo gitaarvirtuoos Marcel Coenen vaarwel. Marcel (tevens bekend van zijn solowerk en de fantastische coverband Stormrider) wilde echter het Sun Caged verhaal niet stopzetten na één album en met een nieuwe line-up presenteert hij nu Artemisia.

De nieuwe zanger is de onbekende Amerikaan Paul Adrian Villarreal die zich inmiddels in Europa heeft gevestigd. Samen met de andere nieuwelingen Rene Kroon, Roel Vink en Roel van Helden vervolledigt hij de line-up van Sun Caged. Het eerste wat opvalt bij de eerste luisterbeurt is dat alle nieuwe leden hun taak goed hebben volbracht. Zo is Paul een goed progmetalzanger die genoeg variatie in zijn stem legt, komt bassist Roel met enkele jazzy stukjes af en toe in de aandacht, laat drummer Roel naast enkele subtiele partijen ook enkele krachtige beukpassages uit zijn polsen en benen vloeien en weet toetsenist Rene het grote gat dat Joost achterliet goed op te vangen.

De muziek is tegenover het debuut een stuk complexer geworden. De songs zijn wat langer en de refreinen zijn wat meer doordacht en vragen genoeg luisterbeurten om door te dringen. “Elk voordeel heeft zijn nadeel” zei een oude zeurpiet ooit. En dit geval is het dat de songs een minder ruim publiek zullen aanspreken en dat ik toch wel enkele kortere en krachtige songs mis die het geheel wat zouden verlichten. Maar gezien alle feiten kan Marcel alleen maar trots zijn dat hij met Artemisia nog zo’n sterke plaat heeft kunnen afleveren.

Tracklist:
1. Lyre’s Harmony
2. A Fair Trade
3. Unborn
4. Bloodline
5. Painted Eyes
6. Engelbert The Inchworm
7. Afraid To Fly
8. Dialogue
9. Departing Words
10. Doldrums

Score: 85 / 100

Reviewer: Kristof
Toegevoegd: 24 april 2007

Koop dit album in

[ Terug naar de Album Reviews ]

Reactie van bossie op 01-05-2007 om 00:29u
Score: 90 / 100

je moet dit album meerdere malen beluisteren, voordat je in de gaten hebt hoe professioneel dit gebracht wordt.Dit is echt progmetal, ingenieus, doordacht gebracht door topartiesten, chapeau.

Reactie van Jeroen op 25-01-2008 om 14:27u
Score: 50 / 100

Hij valt me zwaar tegen vergeleken met het debuut. De zang is om te huilen! Gitaarwerk daarentegen wel weer sterk.