Kerry King in Muziekcentrum Enschede
Enquête

Wat is jouw favoriete Metallica-song?

72 Seasons
Battery
Blackened
Creeping Death
Enter Sandman
Fade To Black
For Whom The Bell Tolls
Fuel
Hardwired
Lux Æterna
Master Of Puppets
Nothing Else Matters
One
Orion
Sad But True
Screaming Suicide
Seek And Destroy
St. Anger
The Day That Never Comes
The Four Horsemen
The Unforgiven
Until It Sleeps
Welcome Home (Sanitarium)
Whiplash
een andere Metallica-kraker, namelijk:

[ Uitslag | Enquêtes ]

    19 april:
  • Dear Mother
  • Electric Eel Shock en Dikke Dennis & de Røckers
  • Martyr
  • Roadburn festival
  • Subsignal en powerized
  • The Warning
  • Wishbone Ash
  • 20 april:
  • FM
  • Marduk, Origin en Doodswens
  • Metal Battle finale
  • Roadburn festival
  • The Exploited
  • 21 april:
  • Dear Mother en Another Now
  • Pestilence, Carnation en Bodyfarm
  • Roadburn festival
  • 23 april:
  • Lord Of The Lost, The Raven Age en Empire Of Giants
  • Vanaheim, Xoan en End Of The Dream
  • 24 april:
  • Dragged Under
  • Finntroll, Metsatöll en Suotana
  • Ohrima en Espirit d'Escalier
  • 25 april:
  • Finntroll, Metsatöll en Suotana
    19 mei:
  • I Prevail en Kid Bookie
  • Ingested, Fallujah, Volvodynia en Mélancolia
  • Masters Of Reality
Kalender
Vandaag jarig:
  • Bob Rock (producent) - 70
  • Markus Eurén (Moonsorrow) - 46
  • Ruud Jolie (Within Temptation) - 48
  • Tony Martin (Black Sabbath) - 67

Vandaag overleden:
  • Bryan Ottoson (American Head Charge) - 2005
  • Dan "Cernunnos" Vandenplas (Enthroned) - 1997
  • Rob Clayton (Hallows Eve) - 1992
Interview

Sun Caged
Met Marcel Coenen
Door Kristof
Geplaatst in oktober 2003
Een interview met Marcel Coenen leek me wel interessant. Bijvoorbeeld omdat onlangs zijn solo album 'Guitar talk' opnieuw uitkwam. Maar eigenlijk vooral omdat eindelijk het album van Sun Caged in de winkel ligt. Ook vragen over de toekomst, het verleden en zijn gitaarstijl konden uiteraard niet ontbreken.
Hallo Marcel. Gefeliciteerd met jullie album dat eindelijk uit is. Waarom duurde het nu zo lang voor we dit album eindelijk in de winkels vinden?

Hallo Kristof. Ten eerste bedankt voor dit interview! Het Sun Caged album heeft wat vertraging opgelopen daar wij een deal hebben gesloten met het Japanse Avalon/Marquee label die de cd dus in Japan en Korea uit gaan brengen. Zij wilden dan wel een bonustrack, dus we hebben een extra nummer moeten hermixen en masteren. Verder mocht de CD hier niet eerder uitkomen, aangezien anders de mensen uit die landen de cd gaan importeren vanuit europa. Dus daarom duurde het ietsjes langer.

Jullie spelen progressieve metal. Denk je dat er een groot publiek voor dat genre in Nederland is? En hoe staat het met de 'progressive metal' markt in de rest van Europa?

Sun Caged - Sun CagedHet zou mooi zijn als veel mensen onze muziek zouden gaan waarderen, dat staat natuurlijk altijd hoog in de sterren. Van de andere kant, is er zeker een markt voor, als ik zie dat festivals als 'Headway' en 'Prog Power' toch wel druk bezocht zijn en dat bands als Dream Theater nog steeds de grote zalen uit verkopen. Zelf krijgen we ook veel reacties uit Denemarken, Duitsland en Frankrijk.

Je vorige band Lemur Voice stopte in 2000 en je richtte met drummer Dennis Leeflang Sun caged op. Hoe kijk je terug op al die jaren met Lemur voice? En wat vind je tegenwoordig van die albums die je met die band hebt uitgebracht?

Lemur Voice was destijds mijn eerste band die progressieve muziek ging spelen, ik richtte destijds de band zelf op samen met de andere leden onder de naam Aura. Ik ben nog steeds erg trots op beide CD's, ze geven uiteraard toch een soort tijdperk aan en voor die tijd was dat op de top van mijn kunnen zeg maar. Ergens is het jammer dat het met Lemur Voice niet datgene geworden is wat er wel in had gezeten, maar ja, daar heb ik nu gelukkig Sun Caged voor om dat te gaan veranderen. Uiteraard helpt mijn tijd met Lemur Voice wel een beetje mee om de mensen die toen hielden van onze muziek nu ook kennis te laten maken met Sun Caged.

Er zijn weinig echt goede progressieve metal bands in Nederland die lang blijven bestaan. Wat vind jij de beste albums in de prog-hoek uit ons eigen landje?

Dat vind ik eigenlijk wel meevallen, ik vind juist dat bands in dat genre wat langer bestaan dan de death metal of andere metal stromingen. Als ik kijk naar Arabesque bijvoorbeeld (zijn trouwens label mates) die bestaan toch echt al langer dan 15 jaar, zelfde geldt voor Elegy. En Lemur Voice heeft toch ook 7 jaar bestaan al met al. Sterke albums vind ik nog steeds de twee eerste albums van Elegy (geweldige band, tegenwoordig doet het me iets minder om eerlijk te zijn alhoewel ze nog steeds super actief bezig zijn) en natuurlijk alle Ayreon platen.

Laten we nu jullie debuut cd eens onder de loep nemen. Buiten de eerder genoemde Dennis Leeflang en jijzelf zijn er natuurlijk ook nog de andere bandleden. Joost van den Broek vergaarde bekendheid door als toetsenist te spelen op de Star one tournee van Arjen Lucassen. Heb jij één of meer van die concerten bezocht?

Uiteraard! Ik ben erbij geweest in Tilburg en in Zoetermeer. Arjen belde mij destijds op dat hij dus een toetsenist zocht voor zijn tour met Star One, dus beval ik hem uiteraard Joost aan. Joost heeft het mijns inziens ook echt geweldig gedaan!

Wat is jouw mening over het Ayreon oeuvre?

Ayreon vind ik geweldig! Arjen is een zeer respectabele muzikant die zijn werk goed voor elkaar heeft, op alle vlakken. Ook erg gaaf dat hij het voor elkaar krijgt om al die wereld muzikanten op zijn CD's te laten meespelen. Hulde!

Bassist Rob van der Loo en zanger André Vuurboom hebben nog niet echt een grote bekendheid verworven. Wie zijn ze juist en waar heb je ze ontmoet?

Rob heb ik leren kennen eigenlijk doordat hij mij eens een keer een demo'tje van zijn toenmalige band in de handen stopte, dat was tijdens een concert van Fates Warning ergens in 1998 geloof ik, ik zat toen nog bij Lemur Voice. Eigenlijk was ik dat soort van "vergeten" maar toen ik Sun Caged wilde gaan oprichten ben ik een aantal demo's gaan beluisteren die ik destijds in mijn handen gekregen had, en de demo van Soulcatcher (Rob's voormalige band) viel mij in zeer positieve zin op, vooral ook door het uitstekende baswerk. Dus heb ik hem gebeld. Andre is er vorig jaar pas bijgekomen, wij hadden destijds een zanger genaamd Sascha Burchardt, die ook nog te horen is op onze tweede EP "Dominion". Toen Sascha aangaf dat hij er eigenlijk mee wilde stoppen moesten we dus op zoek gaan naar een andere zanger. Wij hadden eerder dat jaar een optreden gehad samen met een band genaamd Jera die ons opviel door de goede zanger die ze hadden, dat was dus Andre Vuurboom. Vandaar dat ik ook Andre gebeld heb, en zo geschiedde. Andre heeft vroeger wel in de bands Imperium en Souls Of In Between gezongen. Imperium heeft destijds ook nog een CD gemaakt met de naam "Too Short A Season", dit was rond 1993.

Het album bevat erg goede en avontuurlijke progmetal. Invloeden van Ayreon, Dream theater (luister maar eens naar 'Hollow') en Symphony X kan je duidelijk terugvinden. Maar in de persbrief kan ik lezen dat ook bands zoals Faith No More en Cynic jullie hebben beïnvloed? Wie in de band luistert naar welke muziek?

Sun CagedLuisteren doen we echt naar heel veel dingen, als ik alleen al naar mezelf kijk dan bestaat mijn CD collectie uit bijna elke soort muziek, van Dance tot hiphop, van Rock tot Blues, van Jazz tot Fusion, van Hardrock tot Death Metal etc. Dit geldt eigenlijk zon beetje voor iedereen in de band. De invloeden die we hebben zijn natuurlijk een ietwat andere zaak. Onze zanger is erg beïnvloed door zangers als Buddy Lackey (tegenwoordig Devon Graves, nu van Dead Soul Tribe, toen van Psychotic Waltz) ,Geoff Tate (Queensryche) en Ray Alder (Fates Warning). Rob is beïnvloed door bassisten als Sean Malone en Bill Dickens, op Chapman Stick gebied door onder andere King Crimson. En Rob heeft ook een Death Metal verleden dus die invloed kun je ook terughoren hier en daar in Sun Caged. Joost wordt echt beïnvloed door van alles, komt ook omdat hij nog steeds studeert aan het conservatorium in Enschede en zodoende ook erg breed wordt opgeleid. Zelf geeft hij toch aan dat vooral Derek Sherinian en Steve Vai zijn manier van spelen erg beïnvloeden. Uiteraard is daar Arjen's muziek bijgekomen de laatste tijd. Dennis wordt beïnvloed door drummers als Simon Philips en Nicko Mc Brain, hij is dan ook al jaren een grote Iron Maiden fan, verder luistert hij ook veel naar Zappa en Bumblefoot, waarmee hij ook af en toe op tour gaat. Zelf laat ik me beïnvloeden door gitaargrootheden als Steve Morse en Allan Holdsworth, maar ook wel door bands als Meshuggah en Faith No More.

De productie is heel erg goed geworden. Kan je wat meer vertellen over het gehele studioproces?

De drums en gitaren zijn analoog opgenomen in studio Moskou in Utrecht. Toen we dat afgerond hadden werden de basgitaar, toetsen en zang opgenomen bij Joost thuis (op zijn studentenkamer in Enschede). Joost heeft daar dus alles digitaal opgenomen in Logic. Daarna heeft Joost een pre mix gemaakt en vervolgens alles doorgestuurd naar Arjen Lucassen, die is er in zijn "electric castle" mee aan de slag gegaan en heeft dus de gehele eindmix voor zijn rekening genomen. De mastering is vervolgens in hilversum gedaan.

Dit album komt uit op het 'progressieve en gitaarshredder' Lion Music-Label. Hoe zijn jullie in contact gekomen met dat vrij kleine Finse label dat opgericht is door Lars Eric Mattson?

Toen wij de derde promo opnamen, wat gelijk de eerste promo was waarop Andre te horen was, hebben wij ook een exemplaar naar Lion Music gestuurd. Persoonlijk ken ik Lion Music toch al een tijdje, omdat ze inderdaad veel gitaarshred platen van vroeger her-uitbrengen. Lasse bleek zeer geïnteresseerd te zijn in ons en deed ons een voorstel. Arabesque zit ook op dit label, zij zijn ook al jaren goede kennissen van mij. Persoonlijk zit ik liever bij een wat kleiner label die wel heel veel voor de band gaan doen dan bij een groot label waar je nummer zoveel bent. Lasse doet wat dat betreft veel aan promotie en dat is precies wat wij nodig hebben.

Jouw gitaarstijl is duidelijk beïnvloed door verschillende stijlen. Af en toe trek je hard van leer. Luister je veel naar 'harde' en extreme metalmuziek?

Ook wel ja, ik ben van oudsher toch een echt metal liefhebber, tegenwoordig luister ik, als ik naar metal luister, naar bands als Meshuggah, Strapping Young Lad, Fear Factory en de jaren 80 metal bands (vooral de bay area scene).

Nu we het toch over jouw gitaarspel hebben... Onlangs was er de re-release van het album 'Guitartalk' eveneens op Lion Music. Wat is er anders aan de re-release, en hoe kijk je er nu op terug?

Sun Caged - Marcel CoenenEigenlijk is de CD nooit officieel uitgebracht via een label. Ik heb in 1999 de CD zelf onder de mensen gebracht, meer als een demo-CDR met 9 nummers. Toen wij tekenden bij Lion heb ik Lasse gevraagd of hij geïnteresseerd was om Guitartalk uit te brengen. Ik heb toen 3 extra nummers erop gezet en de boel geremasterd. Het artwork heb ik vervolgens laten ontwerpen door Dennis Keyner (wellicht bekend als gitarist bij Triple 7) en zo is de CD uitgebracht. In Thailand komt Guitartalk uit als een dubbel-CD, ik heb recent de hele Guitartalk CD op video opgenomen, ik speel dus alle nummers live voor de camera, ik heb daar een leuke home video van gemaakt en dat is dus nu uitgebracht als extra CD in Thailand, als video-cd formaat. Deze kan dus bekeken worden in zowat elke DVD speler of CDRom speler. Ik heb zelf een 100-tal exemplaren gekregen die ik dan bij concerten van ons ga verkopen.

Er zou ook een gitaarinstructievideo van jou verschijnen op Lion music (begin volgend jaar). Wat kunnen we daarvan verwachten?

Ik ben al een tijdje bezig met het maken van een instructie video, echter deze gaat niet gereleased worden bij Lion Music, Ik ga ten eerste een instructie CDRom maken voor de internet site ChopsFromHell (www.chopsfromhell.com) waar ik ook al twee columns heb staan. Daarna zien we wel verder. Op die video zal ik voornamelijk de wat meer geavanceerdere technieken behandelen voor gitaar.

En, last but not least, gaat er een heel uitgebreide tour komen? En moeten we nu lang gaan wachten op een opvolger?

We zijn op dit moment op zoek naar een boeking kantoor wat voor ons die dingen kan gaan behartigen. Op dit moment hebben we wel een aantal shows staan, ten eerste 25 oktober de CD presentatie in de Bosuil in Weert, verder hebben we een korte tour van 3 optredens met het zweedse "Amaran", en spelen we in december nog met Dead Soul Tribe in P60 in Amstelveen. Dan hebben we nog wat losse shows staan in Dronten en Eindhoven.
We gaan nu eerst eens dit album flink promoten door het doen van veel optredens. Als dat een beetje achter de rug is gaan we werken aan de tweede CD. We hopen dat die binnen twee jaar het levenslicht zal gaan zien, time will tell.

Kerry King in Muziekcentrum Enschede

Zoeken
    19 april:
  • A Neverending John's Dream - Coming Back To Paradise
  • Alicate - Heaven Tonight
  • Antagonyze - Interpretations Of The Unknown Wilderness
  • Atræ Bilis - Aumicide
  • Dool - The Shape Of Fluidity
  • Haust - Negative Music
  • Loch Vostok - Opus Ferox II - Mark Of The Beast
  • My Dying Bride - A Mortal Binding
  • Mære - ...And the Universe Keeps Silent
  • Nuclear Tomb - Labyrinthian Terror
  • Quantum - Down The Mountainside
  • Seeyouspacecowboy - Coupe De Grâce
  • Tomorrow's Rain - Ovdan
  • Uragh - Maelstrom
  • 22 april:
  • Coffin Curse - The Continuous Nothing
  • Obscurial - Heretic
Pitfest

Alle artikelen en foto's (afgezien van albumhoezen, door bands/labels/promoters aangeleverde fotos of anders aangegeven), zijn © 2001-2024 Metalfan.nl, en mogen niet zonder schriftelijke toestemming gekopieerd worden. De inhoud van reacties blijven van de reageerders zelf. Metalfan.nl is niet verantwoordelijk voor reacties van bezoekers. Alle datums van de Nieuwe Releases, Concertagenda, Kalender en in de artikelen zijn onder voorbehoud.