Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

16-04-2021

Fueled By Fire - Plunging Into Darkness
Jaar van release: 2012
Label: Noiseart Records
Fueled By Fire - Plunging Into Darkness
Fueled By Fire heb ik persoonlijk altijd als een van de grootste bands van de thrash metalrevival beschouwd. Hun debuut, Spread The Fire is misschien wel duidelijk geïnspireerd door de oude krakers van Exodus, maar toch stonden daar voldoende goede songs op. Daarna is het eigenlijk alleen maar bergafwaarts gegaan. Frontman Jovanny Herrera, beter bekend als Gio, stapte uit de band en rond die tijd raakte de band zijn plaats in de stal van Metal Blade Records kwijt.

Hoe goed de bedoelingen zullen zijn van Noise Art Records, is het toch een beetje mosterd na de maaltijd voor Fueled By Fire. Plunging Into Darkness kwam twee jaar geleden uit in de Verenigde Staten. Terwijl de Europese release uitbleef, zakte de thrash metalhype onder de nieuwe generatie voor een goed deel in. Het zou mooi zijn als Plunging Into Darkness weer wat leven in de brouwerij zou brengen. Eerlijk is eerlijk, ik ben erg blij met het alsnog uitbrengen van dit album.

Fueled By Fire heeft namelijk na het vertrek van Gio een interessante ontwikkeling doorgemaakt. De muziek is vooral een stukje ruwer geworden. Venijniger is misschien wel een beter woord. Rick Rangel is een uitstekende vervanger achter de microfoon. Waar Gio een prima zanger was, spuugt, gromt en krijst Rick er op los. Je moet ervan houden, maar ik durf wel te zeggen dat de gemiddelde thrash metalliefhebber deze wissel als een vooruitgang zal beschouwen.

Plunging Into Darkness is een album dat voor het gemak in tweeën gedeeld kan worden. Het begin is alleraardigst, maar de songs zijn vaak een samenraapsel van een aantal ideeën. Goede ideeën, dat wel, want Fueled By Fire tovert vaak genoeg sterke riffs naar voren. Eye Of The Demon is daar een goed voorbeeld van. De structuur is waardeloos, maar er komt een belachelijk gaaf pak aan riffs voorbij. Ook hier is de zang heerlijk venijnig. Na een tijdje blijft het dan toch goed hangen. Na Intro wordt het nog veel beter. Evoke The Curse en Amongst The Dead behoren met gemak tot de beste nummers die Fueled By Fire ooit uitgebracht heeft. Let vooral eens op de fenomenale twingitaarsolo van dat laatste nummer. Ongelooflijk gaaf! Ik hoor er zelfs een andere eighties fascinatie in, want het had ook zomaar een NES-deuntje kunnen zijn. Het kost wat tijd om erin te komen, maar je krijgt er wel wat voor terug.

Waar ik toch een beetje bang voor ben is dat dit album te laat wordt uitgebracht in Europa. Geef het in elk geval een kans. Waar Bonded By Blood alleen maar verder wegzakt en Evile teveel naar de automatische piloot neigt, is het Fueled By Fire dat thrash metal speelt zoals het hoort, namelijk snel, furieus en lekker scherp.

Tracklist:
1. The Arrival
2. Rising From Beneath
3. Within The Abyss
4. Unidentified Remains
5. Plunging Into Darkness
6. Eye Of The Demon
7. Intro
8. Evoke The Curse
9. Amongst The Dead
10. Sickness Of Humanity
11. Mass Infestation
12. Deadly Restraints (bonus track)

Score: 82 / 100

Reviewer: Ruud
Toegevoegd: 18 mei 2012

Koop dit album in

[ Terug naar de Album Reviews ]

Fueled By Fire - Plunging Into Darkness
Reactie van Een Metalfan op 18-05-2012 om 15:35u

niet slecht

Fueled By Fire - Plunging Into Darkness
Reactie van VaDeR op 18-05-2012 om 21:14u
Score: 85 / 100

Vind dit een heel lekker plaatje. Voor mij is dit ECHTE thrash.....
Velen vinden de popi-jopi variant van Testament en Exodus gaaf maar persoonlijk
vind ik dit veel beter. Dit klinkt lekker energiek en spontaan. Precies zoals de betere thash releases ooit klonken.

ps.
De plaat is dan wel al 2 jaar geleden reeds uitgebracht....goed verkrijgbaar was hij NIET.
Ik heb er enorm op gejaagd en heb nimmer een exemplaar kunnen scoren. ook niet via de band zelf. Van "mosterd na de maaltijd" is dus geen sprake;)

Fueled By Fire - Plunging Into Darkness
Reactie van Een Metalfan op 19-05-2012 om 13:47u

perfecte thraSH

Fueled By Fire - Plunging Into Darkness
Reactie van Marc op 19-05-2012 om 20:19u
Score: 70 / 100

Deze is leuk maar invection en al helemaal laatste suicidal angels is beter!