Enquête

Wat is jouw favoriete blackmetalgerelateerde song?

Bathory – A Fine Day To Die
Behemoth – Ov Fire And The Void
Burzum – Dunkelheit
Carach Angren – When Crows Tick On Windows
Celtic Frost – Circle Of The Tyrants
Cradle Of Filth – From The Cradle To Enslave
Darkthrone – Transilvanian Hunger
Deafheaven – Dream House
Deströyer 666 – I Am The Wargod
Dimmu Borgir – Progenies Of The Great Apocalypse
Dissection – Where Dead Angels Lie
Emperor – I Am The Black Wizards
Immortal – Withstand The Fall Of Time
Kvelertak – Mjød
Marduk – Panzer Division Marduk
Mayhem – Freezing Moon
Mercyful Fate – Satan's Fall
Primordial – Empire Falls
Samael – Baphomet's Throne
Satyricon – Mother North
Taake – Myr
Venom – Black Metal
Wiegedood – Ontzieling
Windir – Journey To The End
een andere blackmetalgerelateerde song, namelijk:

[ Uitslag | Enquêtes ]

    9 januari:
  • Hexis
  • Shadow Of Intent, Aversions Crown, Angelmaker, The Last Ten Seconds Of Life en Distant
Kalender
Vandaag jarig:
  • Aaro Koponen (Nailed Coil) - 34
  • Dennis Dunaway (Alice Cooper) - 75
  • Fabian Merkt (Coronatus) - 39
  • Paul H. Landers (Rammstein) - 57

Vandaag overleden:
  • Matt Williamson (Power Of Omens) - 2006
  • Nicholas "Razzle" Dingley (Hanoi Rocks) - 1984
Review

Y&T - Earthshaker
Jaar van release: 1981
Label: A&M Records
Y&T - Earthshaker
Als één van de nieuwsverslaggevers van Metalfan.nl had ik afgelopen jaar de onaangename taak om een fors aantal overlijdensberichten te schrijven. Bij het begin van het nieuwe jaar hoopte ik tegen beter weten in dat de metalwereld een beter jaar tegemoet zou gaan, doch binnen een week was het alweer zover. Afgelopen jaar werd bij Phil Kennemore longkanker geconstateerd en in de nacht van 6 op 7 januari verloor de Y&T-bassist de ongelijke strijd.

Toen ik vervolgens naar Y&T-reviews op Metalfan.nl zocht, bleek dat tot dusver alleen hun meest recente album Facemelter een (kritische) bespreking heeft gekregen op deze site. Al moet ik daar wel de kanttekening bij plaatsen dat Y&T vooral als live-band een grote reputatie heeft opgebouwd en hun live-optredens van de laatste jaren hier wel degelijk de nodige aandacht hebben gekregen. Toch verdienen een band als Y&T en een album als Earthshaker het dat we hen bij een groter publiek onder de aandacht brengen.

Wel moet gezegd dat deze Amerikaanse formatie er helaas nooit in is geslaagd om de energie van hun live-optredens om te zetten in de ultieme studioplaat. Earthshaker komt daar nog het dichtst bij in de buurt. Het is in 1981 de eerste lp die het gezelschap onder de naam Y&T uitbrengt, na twee albums als Yesterday And Today. Het resultaat is een swingende hardrockplaat. De sound is duidelijk beïnvloed door Van Halen, maar ook de op dat moment bloeiende NWOBHM-beweging laat zijn sporen na. Een bluesy stukje hier, een akoestisch intro daar en spetterende gitaarsoli over de gehele linie zorgen voor de broodnodige variatie.

Weliswaar klinken standaardsongs als Shake It Loose en Young And Tough dertig jaar later een beetje belegen, maar daar staan genoeg composities tegenover die de tand des tijds met verve hebben doorstaan en bij live-shows nog steeds tot het vaste repertoire behoren. Zo kan de bluesrocker Dirty Girl zich meten met het beste werk van Free en Bad Company. Het prachtig opgebouwde Rescue Me zal zelfs bij de hoge heren van Led Zeppelin jaloerse blikken opleveren, terwijl het snelle Hurricane elke zaal tot kookpunt brengt. Ook Squeeze verdient een speciale vermelding, aangezien Phil Kennemore bij dit stampende rock ‘n’ roll nummer op verdienstelijke wijze de microfoon ter hand neemt.

Het hoogtepunt van deze langspeler (en eigenlijk het hoogtepunt van Y&T’s gehele loopbaan) staat helemaal aan het eind. De ruim zeven minuten lange powerballad I Believe In You is een heerlijk melancholische meezinger, inclusief schitterende gitaarsolo van zanger/gitarist Dave Meniketti. Vreemd genoeg is het geen monsterhit geworden, daar waar veel mindere hardrockbands met veel mindere ballads in de jaren tachtig in Noord-Amerika wel grote hits scoorden. Vier jaar later noteerde Y&T toch een bescheiden hitje met Summertime Girls, maar het grote succes is altijd buiten bereik gebleven.

Vorig jaar verscheen na dertien jaar eindelijk weer een studioplaat. Facemelter is geen hoogvlieger, maar leek een goed excuus voor Dave Meniketti en zijn boezemvriend Phil Kennemore (die al sinds 1974 samenspeelden) om weer een jaar of dertien de podia onveilig te maken. Helaas ontneemt de akelige ziekte kanker ons opnieuw een groot muzikant. Hoewel een bassist misschien niet onvervangbaar is en de band lijkt door te gaan, zal een Y&T-optreden zonder Phil nooit meer hetzelfde zijn. Mede dankzij Earthshaker zullen we hem echter nooit vergeten.

Tracklist:
1. Hungry For Rock
2. Dirty Girl
3. Shake It Loose
4. Squeeze
5. Rescue Me
6. Young And Tough
7. Hurricane
8. Let Me Go
9. Knock You Out
10. I Believe In You

Score: 87 / 100

Reviewer: Gilbert
Toegevoegd: 13 januari 2011

Y&T - Earthshaker
Reactie van weemoed op 13-01-2011 om 17:11u
Score: 85 / 100

Te europees voor de USA en te amerikaans voor europa heeft het grote succes in de weg gestaan, denk ik. Deze Earthshaker is absoluut hun beste en de twee opvolgers waren ook erg goed. Daarna moest en zal de USA veroverd worden ten koste van de europese fanschare (en kwaliteit) en zoals zovelen zijn ook hun daar niet in geslaagd. Squeeze is echt een topper op dit album want ook de gil ontbreekt niet. Phil RIP

Y&T - Earthshaker
Reactie van Harry op 13-01-2011 om 19:08u
Score: 90 / 100

Gezien de tijd waarin de plaat uitkwam een regelrechte klassieker.
Live één van de beste bands die ik ooit gezien heb.

Y&T - Earthshaker
Reactie van Hans op 13-01-2011 om 19:59u
Score: 99 / 100

Wereldalbum! Een van de weinigen die de tand des tijds muzikaal heeft weten te doorstaan.
Dit album en Black Tiger staan zwaar bovenaan in hun lijst met beste albums(..of mijn lijst, dat kan ook), jammer dat dit niveau naderhand niet meer werd behaald.
Inderdaad is de livereputatie van de heren wereldwijd bekend en is een Y&T concert 100% genieten geblazen!!
Phil, rest in piece my friend, you've earned your rest, now look down on all of us and see how we will keep enjoying your music!!

Y&T - Earthshaker
Reactie van Matthijs op 24-01-2011 om 21:23u
Score: 100 / 100

Fantastische metal klassieker, wat mij betreft in de top 10 aller tijden.

RIP Phil, We love you !!

Y&T - Earthshaker
Reactie van Old Mhb op 28-01-2011 om 16:16u

Niks hoor. Ik vind hem nul de botten waard. Speciaal door deze review heb ik hem eens opnieuw beluisterd. Toen hij uitkwam was ik 13. Dus dacht ik dat het door mijn toenmalige leeftijd kwam dat ik deze schijf flauw vond. Het kon toen immers niet snel en hard genoeg zijn. 29 jaar later vind ik er nog niks aan. Vooral het hier bejubelde I believe in you zorgt er net voor dat ik de cd vroegtijdig af zet. Het is niet omdat Phill Kennemore aan kanker stierf dat ik hem ga ophemelen. Niet dat ik hem het toe wenste want mijn ma is aan dezelfde ziekte gestorven. Gelukkig zijn er wel mensen die van zijn muziek genieten.

Y&T - Earthshaker
Reactie van Kees op 01-11-2011 om 10:48u
Score: 99 / 100

Zaterdag, ter ere van 30 jarig jubileum, in zijn geheel live gezien in Uden. Wat een geweldige plaat! Alleen Shake it loose houdt hem van de 100...

Y&T - Earthshaker
Reactie van Ronald op 06-05-2012 om 14:37u
Score: 95 / 100

Absoluut hun beste plaat ! Forever, Hurricane en helemaal I believe in you zijn waanzinnige nummers !
Heb ze vorig jaar live in Hedon gezien, wat een beestachtig goed optreden was dat toen, live altijd top deze mannen.

Alle artikelen en foto's (afgezien van albumhoezen, door bands/labels/promoters aangeleverde fotos of anders aangegeven), zijn © 2001-2021 Metalfan.nl, en mogen niet zonder schriftelijke toestemming gekopieerd worden. De inhoud van reacties blijven van de reageerders zelf. Metalfan.nl is niet verantwoordelijk voor reacties van bezoekers. Alle datums van de Nieuwe Releases, Concertagenda, Kalender en in de artikelen zijn onder voorbehoud.