Pit
Enquête

Wat is tot dusver jouw favoriete song van Ghost?

Call Me Little Sunshine
Cirice
Con Clavi Con Dio
Dance Macabre
Darkness At The Heart Of My Love
Deus In Absentia
Elizabeth
Faith
From The Pinnacle To The Pit
Ghuleh/Zombie Queen
He Is
Hunter's Moon
If You Have Ghosts
Kiss The Go-Goat
Life Eternal
Mary On A Cross
Monstrance Clock
Mummy Dust
Rats
Ritual
Spillways
Square Hammer
Witch Image
Year Zero
een andere Ghost-song

[ Uitslag | Enquêtes ]

  23 maart:
 • Blood Youth, Cane Hill en Diamond Construct
 • Cannibal Corpse, Ingested, Dark Funeral en Stormruler
 • Ramkot
 • Wiegedood en Modder
 • 24 maart:
 • Evil Invaders, Warbringer en Schizophrenia
 • Obstruktor, Infantry, Degenerate, Serotonia en Doodzonde
 • Truckfighters, Wizzerd en Deadly Vipers
 • 25 maart:
 • Evil Invaders, Warbringer en Schizophrenia
 • Nephylim en Dodenkrocht
 • Obstruktor, Headless Hunter, Atmoran, Torn From Oblivion en Sapphyr
 • Sisters of Suffocation en Dispelled
 • Sorcerer en High Inquisitor Woe
 • Sworn Enemy, Pain Of Truth en Worst Doubt
 • The Answer en Black Mirrors
 • 26 maart:
 • Blood Youth, Cane Hill en Diamond Construct
 • Cirith Gorgor en Lijkschouwer
 • Crowbar
 • 28 maart:
 • Metallica Amsterdam Takeover
 • 29 maart:
 • W.A.S.P.
 • Wiegedood
  23 april:
 • Aviana, Invisions, Earh Caller en Dead Like Juliet
 • Evil Invaders, Warbringer en Schizophrenia
 • Roadburn festival
Kalender
Vandaag jarig:
 • Didier Delsaux (Manigance) - 57
 • Fabiola Bellomo (Frozen Crown) - 26
 • Gorlan (Elvenking) - 45
 • James Miller (producent)† - 81
 • Marco Soellner (Klimt 1918) - 47
 • Mikel Martinez (Valhalla) - 48
 • Phil Lanzon (Uriah Heep) - 73

Vandaag overleden:
 • Dave Brockie (Oderus Urungus) (GWAR) - 2014
Concertreview

Bospop 2005
Op 3 juli 2005 in Weert
Een review door Jeroen, Walter, Martine en Tonnie
Foto's door Tonnie
Dit jaar had ook Bospop wat te vieren. Het was namelijk de vijfentwintigste keer dat het festival plaats vond. Om dat te vieren had het festival voor de zaterdag onder andere Joe Cocker, Marillion, Uriah Heep, Steve Lukather, De Dijk en Peter Frampton weten te strikken. De zondag stond in het teken van de hardere muziek. Ondermeer My Dying Bride, In Extremo, Overkill, Mastodon, Within Temptation, Y&T traden op zondag op, met als klap op de vuurpijl afsluiter Iron Maiden. We waren erbij op zondag, en we willen ons alvast even excuseren voor de vertraging van het verslag.

Bospop 2005

Nadat SQY Rocking Team verwoede pogingen deed om het publiek op te warmen, begint voor mij de dag met de eerste heavy metal band van vandaag. Het betreft het multiculturele Dragonforce, de band waarvan de wortelen liggen in Engeland. De band trapt af en vanaf het begin valt het hemeltergend slechte geluid op. De drukke "extreme power metal" van Dragonforce heeft juist een heldere sound nodig en dus vervalt men al gauw in een brei. Na enkele nummers echter word het geluid een stuk beter en vooral dankzij het enthousiasme van de band valt er zowel optisch als muzikaal genoeg te genieten. Het tweede album van de heren had ik nog nooit gehoord dus ik had een wat afwachtende houding bij deze nummers. Gelukkig spiekte de band ook menig maal op het eerste album "Valley of the Damned" en opvallend was dat deze nummers ook de meeste response kregen in het toch al wat tamme publiek. De actieve zanger probeert menig keer het publiek op te jutten en hierin slaagt hij dan ook aardig. De meer volwassen metalfans in het publiek fronsen echter even de wenkbrauwen als hij een pruik als schaamhaar gaat gebruiken. Terugkijkende op het optreden was het hoogtepunt toch wel het adembenemende gitaarwerk van Herman Lee en het algehele enthousiasme dat de band uitstraalde. Ondanks het matige geluid een leuke show. (Jeroen)

Dragonforce

Bospop had dit jaar veel bands met een leuke show. Later op de dag zou Within Temptation nog optreden, en natuurlijk neemt headliner Iron Maiden ook altijd een show mee. Het Duitse In Extremo is ook zo'n band die er live ook altijd een showtje van maakt. De vrouwen worden natuurlijk wild van de halfnaakte, gespierde mannen, en wie kickt op non-metal instrumenten komt bij In Extremo ook aan z'n trekken. Een goed gechoreografeerde show was wat de Duitsers brachten. Helaas was het weinig spontaan, maar gelukkig is de muziek goed. (Tonnie)

In Extremo

Het begon al aardig warm te worden in de tent die derde juli toen het de beurt was aan het Amerikaanse Mastodon. De afgelopen jaren hebben ze Nederland al veelvuldig aangedaan, maar ik had nog niet eerder de kans gehad om ze te gaan bezichtigen. Een enorm stomme fout achteraf, want Mastodon is een band die je moet zien! Met een steengoed, maar vooral ook erg hard, optreden met voornamelijk nummers van hun meest recente album Leviathan, wisten ze mij enorm te overtuigen van hun kunnen. Het klonk zelfs beter dan op cd. Dat wil wel wat zeggen. Helaas was het na ongeveer een uurtje al afgelopen, want van deze kwaliteitsband heb je niet snel genoeg. (seborik)

Mastodon

Nadat ik op Dynamo al overdonderd was door de kwaliteiten van de Duitse power metal van Masterplan, verheugde ik me vandaag zeker op het optreden dat de band zou geven. Wel hoopte ik dat het geluid niet zo hard zou staan als op Dynamo, want dat kan de melodische metal met meesterzanger Jorn Lande niet goed gebruiken. Als de band het podium opkomt en aan hun set begint, verstar ik. Hoor ik dit nou goed of is dit een grap. Het geluid is verschrikkelijk, geen hoge toon komt door en het drumwerk plus de zwaardere riffs domineren de sound. De irritant galmende zang van Jorn bezorgt me rillingen en ondanks het feit dat het geluid later wel wat beter word, is het nog altijd niet om over naar huis te schrijven. Kijken we even door de slechte sound heen, dan levert Masterplan een bovengemiddeld optreden af. Jorn is nog altijd niet de meest beweeglijke frontman en ondanks de grimassen van Roland Grapow is de podiumpresentatie soms nogal statisch. Desondanks weten nummers als 'Wounds' , 'Heroes' en 'Crimson Rider' menig metalfan rondom mij te overtuigen. De band heeft voldoende goed materiaal en terugkijkende op het optreden heeft men het er ondanks het slechte geluid toch nog redelijk vanaf gebracht. Nu maar hopen dat Jorn Lande zijn houterige poses eens verruild voor een wat kwiekere manier van bewegen. (Jeroen)

Masterplan

Voor Overkill heb ik al jaren een zwak; een steengoede band die het nooit echt tot de supertop heeft weten te maken, maar door de jaren heen eigenlijk nooit zwak werk hebben afgeleverd. Ook tijdens dit uurtje speelde Overkill weer een solide set. Ondanks de tropische temperaturen in de goedgevulde tent deed het publiek al snel mee en heerste er een ware festivalsfeer. Na opener Within Your Eyes van het nieuwe album Relixiv was het tijd voor oude en nieuwe klassiekers als Hello from The Gutter, Necroshine, Elimination. Ook klassieker in wording Old School, eveneens van Relixiv, wist het publiek met gemak mee te krijgen. Afgesloten werd er met Fuck You waarin flink bezwete zanger Bobby Blitz zijn kunnen van de Nederlandse taal nog even etaleerde met ‘klap eens in je handjes.’ Dit tot groot genoegen van het aanwezige publiek. Iets minder was het, dat hij dacht in Brabant te zijn in plaats van in Limburg, maar na zo’n steengoed optreden, maakt niemand zich daar nog druk over. Samen met Mastodon en daarvoor Action in DC was het dus een flink feestje op de zondag-Bospop-middag. (seborik)

Er lijkt geen jaar voorbij te gaan of Within Temptation staat wel op zowat elk festival van Nederland en België. Op Graspop deed ik andere dingen tijdens hun optreden, dus was Bospop m'n kans om ze te zien met hun nieuwe show. Dat ze tegenwoordig groot genoeg zijn om hun eigen decor mee te nemen was wel duidelijk. Enkele pilaren en beelden vulden het podium. Godzijdank hebben ze dat lelijke groene gevaarte van vorig jaar (of was het alweer het jaar ervoor?) weggedaan. Nee nu zag het er veel mooier uit. De band leek echter op de automatische piloot te spelen, wat dan misschien weer door het vele optreden komt. Veel nieuwe nummers, van hun vorig jaar verschenen The Silent Fforce album passeerden de revue, en ik moet zeggen dat die nummers live ook erg goed klinken. Het oude werk is bekend, en het nieuwe spul past live in ieder geval goed tussen het Mother Earth en Enter materiaal. (Tonnie)

Within Temptation

Terwijl Within Temptation op het hoofdpodium stond, begaf ik me richting de tent om een goed plekje te bemachtigen bij My Dying Bride. Deze Britse doommetalformatie was dit jaar alleen op Bospop te horen en dus waren veel mensen speciaal richting Weert getrokken. Helaas had de band te maken met wat technische problemen waardoor het concert ruim 10 minuten later begon dan gepland. The Prophecy drummer John Bennett viel in voor de huidige My Dying Bride drummer, die niet aanwezig kon zijn door een geblesseerde enkel. De trage melodieën en donkere sfeer kwamen prima tot hun recht in de tent. (Laten we hopen dat ze nooit op een buitenpodium geprogrammeerd worden.) De typische sfeer die je vaak hebt tijdens een optreden van My Dying Bride was al snel weer aanwezig. Het gekwelde gezicht van zanger Aaron en zijn "creperen" op het podium zijn daar mede debet aan. Ze speelden een verrassende setlist, veel nummers die ze al jaren niet meer live hadden opgevoerd kwamen langs. Met nummers als The whore the cook and the mother, Catherine Blake, Like Gods of the Sun en The Forever People wisten ze het publiek enthousiast te krijgen. Helaas begonnen ze niet alleen later, maar stopten ze ook ruim voor tijd. Hierdoor was het concert nogal aan de korte kant en wij willen meer My Dying Bride! (Martine)

My Dying Bride

De veteranen van Y&T (Yesterday & Today) waren er op één van de eerste Bospop edities ook al bij en de organisatie vond het een goed idee om ze met dit 25 jarig bestaan weer eens hierheen te halen. Mij hoor je niet klagen, want het altijd heerlijke relaxte soleerwerk van Dave Menniketti weet me nog altijd wel te boeien. Samen met zijn companen weet hij echter ook zo nu en dan een behoorlijk agressieve riff uit zijn mouw te schudden. Het optreden is erg vermakelijk, maar toch ook ietwat chaotisch vanwege een geknapte bassnaar die maar niet gerepareerd kan worden. Toch imponeert de band met een nummer als "Wind of Change" en de latere improvisatie soleerstukjes doen het publiek loeien van enthousiasme. De band zet zoals gezegd een overtuigende show neer en menig jongere (waaronder ikzelf) moet toegeven dat ouwe lullen rock toch best gaaf kan zijn. (Jeroen)

Porcupine Tree sloot af in de tent, maar op dat moment waren we allen een plekje aan het zoeken om goed van Iron Maiden te genieten, dus we houden het bij foto's van deze progrockers.

Porcupine Tree

Dan natuurlijk de band waarvoor we allemaal zijn gekomen. Als gevolg van hun 'The Early Days' dvd trekt Iron Maiden momenteel de wereld rond om de oudste nummers uit het repertoire nog eens van de podia te laten gieren. Had Bruce Dickinson op Graspop ietwat last van z'n stem, op Bospop schijnt dit niet meer het geval te zijn. De opening is haast magisch als de tape met 'The Ides of March' word gestart. In razend tempo werkt de band zich door de set heen en dit is eigenlijk een minpunt, omdat het allemaal nogal gehaast overkomt. Het feit dat de band nog een vliegtuig moest halen wil natuurlijk niet zeggen dat je een optreden moet afraffelen. Nou ja, ookal speelt Maiden op de automatische piloot, het optreden is strak als vanouds. Elke ouderwetse klassieker komt voorbij en de hoogtepunten zijn te vinden in 'Remember Tomorrow' , 'Where Eagles Dare' en 'Revelations'. Toch de songs die niet regelmatig voorbij komen in de set. De vaste publieksfavorieten van de eerste 4 albums komen eveneens allemaal voorbij en ogenschijnlijk roepen songs als 'Wrathchild' en 'Hallowed be thy Name' nog altijd de meeste reacties op. Toch valt op dat het publiek ook grotendeels bestaat uit een stel zoutzakken, want hoewel het vooraan een wirwar is van mensen (waaronder een zeer vervelend individu) staan er enkele rijen verder slechts mensen op hun dooie gemak de show te bekijken. De show gaat snel en na een klein anderhalf uur spelen verdwijnt de band alweer van het podium, wat nogal wat reacties oproept bij het publiek. Echter, ondanks dat er hier en daar lichtelijk sprake leek te zijn van een haastklus, wist te band wel te imponeren. Een geweldige afsluiter dus van dit zeer geslaagde 25e Bospop festival. (Jeroen)

Iron Maiden

het publiek
Iron Maiden
Iron Maiden
Porcupine Tree
My Dying Bride
Within Temptation
Masterplan
Mastodon
In Extremo
Dragonforce

Pitfest

Reactie van op 23-08-2005 om 00:14u


Gaaf hoor die foto's van Over Kill.

Reactie van Taking Over op 23-08-2005 om 10:41u


Ja waar zijn die foto's van Overkill. Dat optreden was super !!! Dat verdient gewoon een fotootje bij dit verslag !!!

Reactie van Matthijs op 23-08-2005 om 11:08u


klinkt wel cool, ik had nog nooit van dit festival gehoord maar het ziet er cool uit. Misschien iets voor volgend jaar..? ;) http://metal.web-log.nl

Reactie van DragonforcE op 23-08-2005 om 11:57u


leek me wel vet om daar te zijn.

Reactie van Jeroen op 23-08-2005 om 16:34u


het was een geweldige dag ja. Excuses overigens voor de vertraging, dat is mijn fout geweest vanwege enkele mindere omstandigheden.

Reactie van ~Angelica op 23-08-2005 om 22:29u


Geweldige dag inderdaad. Porcupine Tree laten schieten voor Iron Maiden??? Hmmm hmmm hmmm....

Reactie van op 23-09-2005 om 17:16u


natuurlijk..overgewaarde kutband, dat PT

Reactie van Sint Lucifer op 17-11-2005 om 20:52u


Geinige Site.Te weinig Dimmu Borgir maar het is een prachtige site.

Fleddy Melculy Metalfestival Into The Grave

Alle artikelen en foto's (afgezien van albumhoezen, door bands/labels/promoters aangeleverde fotos of anders aangegeven), zijn © 2001-2023 Metalfan.nl, en mogen niet zonder schriftelijke toestemming gekopieerd worden. De inhoud van reacties blijven van de reageerders zelf. Metalfan.nl is niet verantwoordelijk voor reacties van bezoekers. Alle datums van de Nieuwe Releases, Concertagenda, Kalender en in de artikelen zijn onder voorbehoud.