Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

25-07-2021

Karmakanic - Who's The Boss In The Factory
Jaar van release: 2008
Label: InsideOut Music
Karmakanic - Who's The Boss In The Factory
De bandleden van het Zweedse The Flower Kings zijn bijna in hun eentje verantwoordelijk voor een wederopstanding van op jaren 70-leest geschroeide symfonische rock in de traditie van Yes, Genesis, en soortgelijke bands. Niet alleen is The Flower Kings behoorlijk productief: de bandleden vinden bijna allemaal ook nog eens tijd om zich met hun eigen hobbyprojecten bezig te houden. Zo hebben bands als The Tangent, Kaipa, Tomas Bodin en Karmakanic allemaal raakvlakken met The Flower Kings.

Het lijkt haast ongelooflijk, maar toch gaat die enorme productiviteit vrijwel nooit ten koste van de kwaliteit. Dat komt waarschijnlijk met name door het feit dat we hier met rasmuzikanten te maken hebben, die originele, complexe composities moeiteloos uit hun mouw blijven schudden en waarschijnlijk zelfs op een druilerige zondagmiddag met een fikse kater nog een heerlijk nummer kunnen neerpennen. Whos The Boss In The Factory, alweer het derde volledige album van Flower Kings-neefje Karmakanic, klinkt ook alweer als een klok en zal de liefhebbers van ouderwetse symfonische rock weer doen watertanden.

Het smullen begint al met de twintig minuten durende opener Send A Message From The Heart, een betoverend prognummer dat alles bevat waar de liefhebber van houdt: kalme, ingetogen passages, instrumentaal vuurwerk, complexe ritmes en een sterk terugkerend refrein. Samen met het eveneens zeer lange titelnummer vormt dit nummer het hart van het album. Maar Karmakanic is ook prima in staat om korte, relatief eenvoudige nummers te schrijven. Dat bewees de band al op het prima vorige album Wheel Of Life (met het debuut ben ik niet bekend). Zo is Let In Hollywood een frivool en enthousiast klinkend nummer, terwijl Two Blocks From The Edge een lekker relaxte lay-back-atmosfeer ademt (met name dankzij het heerlijke saxofoonwerk). Het sombere, emotionele tweeluik Eternally sluit het album af. De wetenschap dat deze nummers zijn opgedragen aan de onlangs overleden ouders van Jonas Reingold (verkeersongeluk), geeft het geheel een extra emotionele lading.

Whos The Boss In The Factory is een bijzonder gevarieerd en imponerend staaltje vakmanschap geworden, dat een breed scala aan progfans zal aanspreken. Het geheel klinkt als een klok, er wordt (uiteraard) geweldig gemusiceerd en het geheel klinkt rijk en heeft een warme sound. Het enige minpuntje is misschien dat de band niet erg origineel uit de hoek komt, maar als je over zlke compositorische vaardigheden beschikt, is dat niet eens nodig. De muziek kent genoeg variatie en vakmanschap om dat kleine minpuntje volledig te doen verbleken.

Tracklist:
1. Send a Message from the Heart
2. Let in Hollywood
3. Whos the Boss in the Factory
4. Two Blocks from the Edge
5. Eternally Pt. 1
6. Eternally Pt. 2

Score: 84 / 100

Reviewer: Rik
Toegevoegd: 23 november 2008

Koop dit album in

[ Terug naar de Album Reviews ]

Reactie van Old Mhb op 23-11-2008 om 19:07u

Via de reviews zoek ik nog wel eens nieuw voor mij onbekend luistervoer. Na een bezoekje op de myspace moet ik helaas constateren
dat deze band weer eens op zijn westvlaams gezegd den hond zijn kloten met metal te maken heeft.

Nul punten dus. Niet voor de band maar voor de reviewer.
Ga voor mijn part in de Joepie zeiken, dan verlies ik mijn tijd niet met deze onzin als ik es eens iets nieuw wil probereren.

Reactie van Hieronimus op 23-11-2008 om 22:03u

Gast, leer dan eens reviews lzen voor je verdere moeite doet.

Reactie van Rik op 23-11-2008 om 22:17u

Er staat ook niet voor niets symfonische ROCK he. Lezen is blijkbaar een kunst.

Reactie van Old Mhb op 23-11-2008 om 23:08u

Diegene die moet leren lezen is de reviewer. Dit noemt NIET AORfan.
Bovendien hoop ik als metalliefhebber toch wel iets te vinden dat me aanstaat omdat het aangeprezen word door een andere metalliefhebber.

Ik ben een grote fan van Pink Floyd , The Doors , CCR (Creedence ...) ... maar ga toch niet deze bands aanbevelen op een METALsite.

De laatste tijd word er hier nogal wat nonmetal beoordeeld en ik vind dat dat hier niet thuis hoort.

Als ik hier naar de reviewlijst kijk weet ik pas welke stijl de band brengt na het openen van de link.

Der staat gewoon bandnaam + album en niet welke soort muziek ze spelen.

Moest er staan : Knolselder met album Porrettesoep stijl Hutspotdisco ...zou ik die link zelf niet openen.

Waarvan acte ...

Reactie van Ed op 25-11-2008 om 00:53u
Score: 90 / 100

Vond de vorige beter...

En over dat het geen metal is, ik vind het juist wel fijn dat er van die grensgevallen hier wordt besproken, kom je tenminste nog weleens iets nieuws tegen dan de 13 in een dozijn black metal band. En dan heb ik het nog geen eens over waar je dan de lijn trekt, wat is nog metal en wat niet. Is Metallica nog metal of is dat hard rock en moet hard rock dan wel of niet worden besproken want als dat kan kan prog rock ook wel (ook hardere rock). En dingen als Ulver of Naked city moet dat wel of niet?

Reactie van Ol Mhb op 25-11-2008 om 11:54u

Ergens heeft Ed gelijk. Een ideetje is misschien om dergelijke albums in een nonmetalreviewlijst te plaatsen. Kun je lekker zelf beslissen of je de review wilt lezen of niet.