Pit
Enquête

Wat is het beste nummer voor in de sportschool of bij de ochtendgymnastiek?

AC/DC – Thunderstruck
Battle Beast – Scarface (Push It To The Limit)
Cannibal Corpse – Hammer Smashed Face
Drowning Pool – Bodies
Eskimo Callboy – Pump It
Firewind – Maniac
Grailknights & Joakim Brodén – Pumping Iron Power
Guns N' Roses – Welcome To The Jungle
Iron Maiden – Run To The Hills
Judas Priest – Painkiller
Linkin Park – Bleed It Out
Mastodon – All The Heavy Lifting
Megadeth – Sweating Bullets
Meshuggah – Bleed
Metallica – Enter Sandman
Mötley Crüe – Kickstart My Heart
Motörhead – Ace Of Spades
Pantera – Walk
Rage Against The Machine – Bulls On Parade
Static-X – Push It
Survivor – Eye Of The Tiger
System Of A Down – Bounce
Van Halen – Jump
Wind Rose – Diggy Diggy Hole
een andere workoutsong

[ Uitslag | Enquêtes ]

  29 maart:
 • W.A.S.P.
 • Wiegedood
 • 1 april:
 • Charlotte Wessels
 • Desert Storm, Terziele en Radeloos//Ziedend
 • Grindhoven, met o.a. Gutalax en Birdflesh
 • 2 april:
 • Autarkh en Inferum
 • Unearth, Misery Index en Year Of The Knife
 • 3 april:
 • No Fun At All
  28 april:
 • Aephanemer
 • Cobra The Impaler, Bark en Hippotraktor
 • Graveyard en Kadavar
 • Metallica Amsterdam Takeover
 • Neverus, Sisters Of Suffocation en Vanaheim
 • Temple Fang en Baklawai
Kalender
Vandaag jarig:
 • Ari Nissilä (Catamenia) - 51
 • Daniel Cardoso (Anathema) - 42
 • Douglas J. Sylvia (Fear Of God) - 58
 • Enrico Canu (Heimdall) - 37
 • Erick Avila (Six Magics) - 44
 • John Evan (Jethro Tull) - 75
 • Nathanaël "Nath" (Anachronia) - 39
 • Ol Drake (Evile) - 39
Interview

Karmakanic
Met Jonas Reingold
Door Kristof
Geplaatst in augustus 2004
Bassist Jonas Reingold is een heel druk bezet man: hij speelt op tal van progressieve albums (bekijk zijn discografie maar eens op zijn webstek) maar is toch vooral bekend door zijn werk bij de progrockers The Flower Kings. Het bloed gaat echter waar het niet kruipen kan en zodoende begon hij in 2002 het soloproject Karmakanic. Het net verschenen tweede album 'Wheel of life' is alweer een teken van zijn niet geringe talent. Later dan gepland presenteert Metalfan.nl u het gesprek met Mr. Reingold dat handelt over het nieuwe album van Karmakanic, Yes en spiritualiteit.
Gefeliciteerd met het nieuwe album! Twee jaar geleden besprak ik ook jullie debuut 'Entering the spectra', ik dacht toen dat het eenmalig project was dus ik was wel verrast toen ik 'Wheel of life' in mijn brievenbus zag liggen. Was het al van bij het begin duidelijk dat Karmakanic een echte band zou worden?

Neen, bij het begin ging het dus enkel om een project. Maar de reacties waren zo goed dus besloot ik dat dit een band ging worden die geregeld albums uitbrengt en proberen naar de toekomst toe om eens op tour te gaan.

'Entering the spectra' was een verrassend fris album. Hoe kijk jij terug op dat album en kan je het vergelijken met andere progressieve albums van andere bands van de laatste jaren?

Ik vind het nog altijd een redelijk goed album, een leuke productie en goede nummers geschreven met kennis van zaken. Ik vergelijk het album niet met andere cd's omdat mijn oordeel toch niet objectief is.

In 2003 werd Karmakanic in de ijskast opgeborgen en stond het jaar in het teken van The Flower Kings. Was 2003 niet het beste jaar voor The Flower Kings ooit?

Ja, 2003 was een fantastisch jaar voor 'the Kings'. De 'Unfold' cd én de dvd én dan de tour doorheen Europa. Het had wel een negatief effect op Karmakanic, maar ik ben gewoon blij als ik mijn schema zo druk mogelijk is ingevuld.

In 2003 speelde je ook op het project 'Tangent', wat was je rol daar juist in?

Het was voornamelijk een Andy Tillssons project. Ik heb mijn baspartijen ingespeeld en de drums namen we op in mijn studio.

Wanneer werd het materiaal voor 'Wheel of life' geschreven?

Ik schreef het nieuwe materiaal tussen december 2002 en mei 2003. We namen de drums op in mei en ik mixte het album in december.

Was het een 'piece of cake' of een moeilijk en hard proces?

Ik had mijn slapeloze nachten ja!

Naast de vier Karmakanic leden zijn er weer wat gastbijdrages. Welke gast had het meeste invloed op dit album?

Ik zou zeggen: iedereen. Omdat, als ik een gast uitnodig op een album dan nodig ik die uit met een muzikale reden. Dus, iedereen is eigenlijk bezig met wat hij moet doen, dus ik kan niemand speciaal uitkiezen.

In het begin was ik een beetje teleurgesteld in 'Wheel of life', ik vond het album te rustig en een klein beetje saai, maar nu vind ik het album even boeiend als 'Entering the spectra'. Is dit album iets moeilijker dan zijn voorganger?

Het ligt eraan wat voor soort luisteraar het is. Luister je vaak ingewikkelde muziek dan is het dit simpel, luister je heel de dag top 40 muziek dan is dit album moeilijk. Dus, het ligt eraan wie er naar luistert.

Veel meer dan op het debuut hoor ik op dit album de invloed van Yes. De helft van de nummers op 'Wheel of life' konden op een Yes-album staan. Mee eens?

Ik heb deze keer geprobeerd het geluid van de 70's te introduceren. En natuurlijk is Yes een grote invloed geweest op de 70's, dus je begrijpt wel dat het geluid dan soms naar Yes neigt.

Nu we toch over Yes bezig zijn, onlangs waren ze in Nederland op Arrow Classic Rock en in België in Antwerpen. Heb je ze onlangs live gezien en wat vindt je eigenlijk van Yes in het algemeen?

Ik ken niet hun hele oeuvre maar natuurlijk ken ik albums als 'Relayer', 'Close to the edge' en 'Tales from topographic oceans'. Ik vind dat ze een heel belangrijke band zijn die respect verdienen, ze hebben veel gedaan voor de progressieve scène in de jaren '70.

Genoeg over Yes. Nog eventjes over het nieuwe album, wat vindt jij het hoogtepunt van het nieuwe album?

Ik vind 'Alex in Paradise' een geweldig nummer met een fantastisch productie. Ik ben ook zeer tevreden over mijn compositietalenten die je kan horen op het titelnummer. En 'Do u Tango' is een erg grappig nummer.

Kan je me in het kort eventjes wat vertellen over het opnameproces van het album?

Eerst namen we de drums op, dan de gitaarlijnen en dan de vocalen, mijn baspartijen en de keyboardpartijen kwamen als laatste aan bod. We doen dit zo omdat we nooit repeteren en dan is dit de makkelijkste methode.

Iets totaal anders Mr. Reingold. Onlangs waren er in mijn thuisland België politieke verkiezingen. De extreme rechtse partij haalde weeral meer stemmen en is nu de tweede grootste partij. Mensen zijn bitter, teleurgesteld en agressief tegen het onbekende. Wat is er toch mis met de wereld?

Zoals Dalai Lama zei: 'Je hebt liefde en zorg nodig wanneer je een kind ben en wanneer je oud bent, maar mensen vergeten dat als ze zich in het midden van hun leven bevinden'. Dat is er dus mis.

Kan muziek en kunst in het algemeen iets tegen dit soort dingen doen? Heeft muziek buiten een amuserende functie ook een andere functie?

Ik vind muziek een beter communicatiemiddel dan het gesproken woord. Ik raak mensen hun hart veel effectiever.

Dus Karmakanic is een spirituele band?

De wereld is gewoon een spirituele plaats om te bezoeken.

Ik wens jou dan ook alle geluk van de wereld.

Hartelijk dank.

Noot: Er is juist bekend gemaakt dat Karmakanic op 1 september in Verviers (België) te bewonderen is en op 3 september in Zaandam (Nederland) speelt. Inmiddels ligt ook het nieuwe The Flower Kings album getiteld 'Adam & Eve' in de winkel.

Pitfest

Fleddy Melculy Metalfestival Into The Grave

Alle artikelen en foto's (afgezien van albumhoezen, door bands/labels/promoters aangeleverde fotos of anders aangegeven), zijn © 2001-2023 Metalfan.nl, en mogen niet zonder schriftelijke toestemming gekopieerd worden. De inhoud van reacties blijven van de reageerders zelf. Metalfan.nl is niet verantwoordelijk voor reacties van bezoekers. Alle datums van de Nieuwe Releases, Concertagenda, Kalender en in de artikelen zijn onder voorbehoud.