Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

22-06-2021

Karmakanic en The Tangent
Op 8 september 2017 in Cultuurpodium Boerderij, Zoetermeer
Een review door Jeffrey
Foto's door Ard van den Heuvel

“All right, is everybody ready? Today we merge The Tangent and Karmakanic.” Eigenlijk zou The Tangent in het voorprogramma staan van Karmakanic, maar het wordt dus het progrockcombo Tangekanic. “6 musicians, 2 repertoires, 1 hell of a show” in Cultuurpodium Boerderij te Zoetermeer. Theo Travis is er vandaag niet bij, dus het blijft bij de basis van Jonas Reingold, Andy Tillison, Luke Machin, Göran Edman en Steve Roberts. Jeffrey mengt zich tussen de honderdvijftig bezoekers en doet verslag.

Het optreden begint verrassend met Send A Message From The Heart. Verrassend, want je zou verwachten dat eerst de songs van The Tangent aan bod komen. Een aangename verrassing dus voor degene die specifiek voor Karmakanic komt. Vanaf het begin staat het geluid goed afgesteld en is het genieten van de live-uitvoering. Göran Edman is goed bij stem en Luke Machin toont zich een meester op zijn gitaar, alsof het hem geen moeite kost schudt hij het ene na de andere complexe loopje uit zijn instrument, soms met de ogen dicht. Het zijn vooral hij en toetsenist Andy Tillison die veel beleving in hun spel tonen. Steve Roberts is de kersverse drummer die een professionele indruk achterlaat. Dat doet ook bassist Jonas Reingold, de oprichter van zowel Karmakanic als The Tangent, laatstgenoemde samen met anderen.

Tangekanic @ Cultuurpodium Boerderij, Zoetermeer, 8 september 2017

Het publiek geniet met heel veel respect voor de bandleden. Het is muisstil tijdens de rustige passages. Na afloop klinkt een luid applaus en gejuich. Met GPS Culture en Two Rope Swings komen twee The Tangent-nummers aan bod. Daarvan komt vooral Two Rope Swings goed uit de verf, onder andere het funky basspel. Het is jammer dat fluitist Theo Travis niet mee is als zesde muzikant, want de partijen van de blaasinstrumenten komen voor een deel uit het keyboard van Andy. Andy die een heel ander stemgeluid voortbrengt dan Göran. Andy is geen topzanger, maar wel een charismatisch man en zijn stem past bij de muziek van The Tangent, die wat meer retro klinkt dan die van Karmakanic. In de tracks van The Tangent heeft Göran slechts een rol als achtergrondzanger. Hij zit dan ook regelmatig op de verhoging die voor het drumstel is gemaakt. Dat oogt wat passief. Dat hij zit, heeft te maken met het feit dat de teksten die hij zingt op A4’tjes voor hem liggen.

Tangekanic @ Cultuurpodium Boerderij, Zoetermeer, 8 september 2017

Behalve hoogstaande muziek is er ook vermaak. Tussen de nummers door zijn er veel grappen. Zo meldt Jonas dat zijn vriendin erbij is “so I’m in prison now” en zegt hij over Steer By The Stars: “It was a hit in Micro Polynesia. We had fourteen fans there, but now it is destroyed by a hurricane.” Andy Tillison geeft hier en daar een korte ontstaansgeschiedenis van een nummer. Zo gaat Two Rope Swings over opgroeien. Hij vertelt op een leuke manier dat de toeschouwers niet van de bandleden hoeven te verwachten dat ze die gaan aanmoedigen om heel enthousiast mee te doen, maar voorafgaand aan Steer By The Stars geeft Andy aan: “This is also a clapping hand moment” nadat hij net als zijn buren heeft geconstateerd dat het publiek enthousiast begon mee te klappen tijdens het energieke A Spark In The Aether, dat na de pauze volgt.

Tangekanic @ Cultuurpodium Boerderij, Zoetermeer, 8 september 2017

Steer The Stars is veruit het toegankelijkste nummer op de setlist. Het is een welkom ontspanningsmoment dat positief stemt (“It was short, but it was nice”), want verder staan er veelal lange tracks op de lijst met veel wendingen. Het mooie God, The Universe And Everything Else No One Really Cares About Part 1 and 2 en het knappe Where Are They Now? bijvoorbeeld. Laatstgenoemde begin complex. Andy zegt vooraf dan ook: "I hope you like it and I hope I can play it" en gelukkig gaat het goed. Het aantal tracks van The Tangent en The Karmakanic is gelijk verdeeld over de setlist, al is het jammer dat 1969 slechts gedeeltelijk aan bod komt. Fans van The Tangent zijn vanavond dan ook het meest tevreden en die van Karmakanic hadden wellicht op meer van hun favoriete artiest gehoopt. Ze krijgen wel een gave toegift in de vorm van Where Earth Meets The Sky, waarin de muzikanten nog maar eens demonstreren waar ze toe in staat zijn. Jonas is hierin aan het zingen en hij doet dat prima. Ook het percussiewerk van Steve Roberts, die zich in korte tijd de songs heeft eigengemaakt, komt goed tot zijn recht. Al met al was het een avond van liefhebbers voor liefhebbers met prima uitgevoerde progrock die een groter publiek verdient.

Tangekanic @ Cultuurpodium Boerderij, Zoetermeer, 8 september 2017

Met dank aan Ard van den Heuvel voor de foto's.

Setlist:
1. Send A Message From The Heart
2. GPS Culture
3. Two Rope Swings
4. God, The Universe And Everything Else No One Really Cares About Part 1 and 2
5. A Spark In The Aether
6. Dr. Livingstone (I Presume)
7. Steer By The Stars
8. Where Are They Now?

Toegift:
9. Where Earth Meets The Sky
10. 1969

Tangekanic @ Cultuurpodium Boerderij, Zoetermeer, 8 september 2017

Tangekanic @ Cultuurpodium Boerderij, Zoetermeer, 8 september 2017

Tangekanic @ Cultuurpodium Boerderij, Zoetermeer, 8 september 2017

Tangekanic @ Cultuurpodium Boerderij, Zoetermeer, 8 september 2017

[ Terug naar de Concert Reviews ]