Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

25-09-2021

Evile - Enter The Grave
Jaar van release: 2007
Label: Earache Records
Evile - Enter The Grave
Ik ben altijd op mijn hoede geweest voor hypes. Ook al kan er nog zo'n grote naam aan verbonden zijn als die van producer Flemming Rasmussen (Metallica, Artillery, etc.), dat maakt niet uit. Een band staat of valt met de kwaliteit van de nummers, een goede productie is daarbij alleen maar meegenomen. Er zijn maar weinig bands geweest die een zodanige dosis promotie hebben mogen ontvangen van een platenlabel als het Britse Evile. Earache begon er immers ruim een jaar geleden al mee en liet de propagandamachine ongehinderd door lopen. Nu het album dan eindelijk uit is, wordt dan ook pas echt duidelijk of men op kan tegen alle verwachtingen.

En nee, dat kan men niet. Dat is wellicht wat grof gezegd en kort door de bocht, maar we hebben hier niet te maken met een nieuwe klassieker van ongekende proporties. Het zou ook zeer zeldzaam zijn als dat wel het geval was geweest. Hoe kan een band die nog maar drie jaar in deze vorm bestaat in een tijd van muzikaal overschot ooit aan dat soort belachelijke verwachtingen voldoen?

Wat Evile wel doet met dit album, is een potje zeer lekker in het gehoor liggende thrash metal maken. De nummers zijn pakkend, hebben vaart en dankzij de nodige nuances kennen ze ook genoeg afwisseling. Muzikaal moet je het zoeken in de richting van de Bay Area thrash, maar men voegt daar ook nog elementen uit de oude Duitse school (Kreator) aan toe. De plaat opent alvast heerlijk met het steengoede titelnummer. Schitterende (Heathen-achtige) riffs worden aan één stuk door op de luisteraar afgevuurd en de goede gitaarsolo´s zijn prachtig in het totaal verwerkt. In het navolgende Thrasher gaat men nog een tikje sneller te werk en ondanks de stupide tekst laat men niets van de luisteraar over.
En dan hebben we eigenlijk de beste nummers ook wel gehad. Wat volgt zijn nog acht nummers waarin zeker kwaliteit aanwezig is, maar waar de spontaniteit uit de eerste twee nummers toch enigszins ontbreekt. De nummers zijn geenszins slecht, want ook in een langere compositie als We Who Are About To Die blijft de band kranig overeind.

Het is natuurlijk prachtig voor journalisten om vast te stellen dat een band niet aan de verwachtingen voldoet en om ze dan genadeloos onderuit te halen, maar in het geval van Evile is dat niet helemaal eerlijk. De band levert gewoon een fris klinkend en zeer prettig luisterbaar thrash album af. De productie is vanzelfsprekend goed en er is op muzikaal vlak een prima balans gevonden tussen vuigheid en melodie. Origineel is het allemaal al lang niet meer, maar daar hoeft wat mij betreft geen haan naar te kraaien. Er is gewoon weer een nieuwe jonge en frisse band opgestaan, waarvan dit album absoluut gehoord mag worden. No-nonsense en erg lekker. Daarvoor alleen al, hulde!

Tracklist
1. Enter The Grave
2. Thrasher
3. First Blood
4. Man Against Machine
5. Burned Alive
6. Killer From The Deep
7. We Who Are About To Die
8. Schizophrenia
9. Bathe In Blood
10. Armoured Assault

Score: 82 / 100

Reviewer: Jeroen
Toegevoegd: 20 november 2007

Koop dit album in

[ Terug naar de Album Reviews ]

Reactie van Daan op 13-03-2008 om 18:31u
Score: 100 / 100

Return of heads-down no nonsense THRASH metal, staat er op het doosje, en dat is het ook precies! Oldskool thrash komt helemaal terug

Reactie van Remco op 13-03-2008 om 18:33u
Score: 80 / 100

geweldige plaat inderdaat return of old school thrash

Reactie van tankard op 01-11-2008 om 10:52u
Score: 92 / 100

1vande betere new skool thrash bands samen met mercilles death en farscape