Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

22-06-2021

Satyricon, Evile en Zonaria
Op 19 november 2008 in Waterfront, Rotterdam
Een review door Rik
Foto's door Lana
Hoewel er natuurlijk altijd mensen zijn die afhaken als een band zich verder ontwikkelt, heeft de nieuwe koers die Satyricon met de nieuwere albums is ingeslagen de band zeker geen windeieren gelegd. Met Now, Diabolical en het onlangs verschenen The Age Of Nero excelleert de band in krachtige, toegankelijke 'black rock' songs die vol energie zitten. De meeste nummers lenen zich er uitstekend voor om live gespeeld te worden. De jaren '80 thrash worshippers van Evile en de moderne death/thrash metallers van Zonaria maken de gevarieerde lineup compleet.

Al vrij vroeg op de avond mag het Zweedse Zonaria de planken betreden. De zaal is al redelijk gevuld, maar mede door het vrij matige geluid komt de muziek van deze band nog niet echt goed over bij het publiek. De nadruk ligt – uiteraard – op het onlangs verschenen album The Cancer Empire. De reguliere albums van Zonaria zijn best te pruimen – hoewel ze niet erg origineel zijn – maar live komt de band niet bijzonder sterk over. De keyboards zijn bovendien gedurende het hele optreden nauwelijks te horen. Het wat rustigere, op heerlijk gitaarwerk steunende At War With The Inferior springt er dit optreden in positieve zin bovenuit.

Daarna is het de beurt aan de mannen van Evile om de zaal een beetje warm te laten draaien. Dat lukt helaas niet al te goed, hoewel de band daar absoluut niets aan kan doen. Die zet namelijk een bijzonder strakke, enthousiaste set neer vol heerlijk knuppelende, ouderwetse thrash nummers, die bovendien van een uitstekend geluid voorzien waren. Het publiek lijkt er echter weinig mee te kunnen, maar dat weerhoudt de band er niet van om uitstekende nummers als Thrasher, We Who Are About to Die en Bathe in Blood de zaal in te slingeren. Natuurlijk, de originaliteit is ver te zoeken en met name sommige zanglijnen zijn wel héél nadrukkelijk van Slayer gekopieerd, maar het geheel rost wel lekker door. Prima optreden wat mij betreft. Helaas heeft Evile na dit optreden de tour moeten onderbreken, in verband met medische klachten van gitarist Ol Drake.

Evile @ Waterfront, Rotterdam, 19-11-2008

Tegen half 10 betrad Satyricon al het podium. De zaal was inmiddels heel behoorlijk gevuld en de band leek er zelf behoorlijk zin in te hebben en met Possessed gaf de band een uitstekende aftrap. Hoewel het geluid (zeker in het begin van het optreden) niet optimaal was, leent met name het nieuwe werk van Satyricon zich er uitstekend voor om live gespeeld te worden. Daar lag dan ook gelukkig de nadruk op. Nummers als Commando, The Wolfpack, Now, Diabolical, The Pentagram Burns en K.I.N.G. kwamen vanavond uitstekend tot hun recht dankzij de catchy groove die in ieder nummer zit. De fans van het oudere materiaal kwamen er echter bekaaid af, hoewel ze dat ook wel hadden kunnen verwachten. Behalve een enkel nummer van Nemesis Divina en Rebel Extravaganza beperkte de reguliere setlist zich vanavond tot materiaal van de laatste drie albums. Hoewel de band een prima optreden weggaf, bleef het publiek in eerste instantie redelijk tam. Pas aan het eind van het optreden, toen tijdens de toegift tot grote tevredenheid van alle aanwezigen dan éindelijk hét Satyricon-nummer Mother North werd ingezet, ging het hek behoorlijk van de dam. Een uitstekend einde van het optreden van een band die nog steeds bijzonder relevant is.

Satyricon @ Waterfront, Rotterdam, 19-11-2008
Satyricon @ Waterfront, Rotterdam, 19-11-2008
Satyricon @ Waterfront, Rotterdam, 19-11-2008

Evile:

Evile @ Waterfront, Rotterdam, 19-11-2008

klik op de foto's voor grotere versies

[ Terug naar de Concert Reviews ]

Reactie van een Metalfan op 25-11-2008 om 22:18u


Vind satyricon echt super, ook laatste album en Vulcano maar vond de band nogal sfeerloos. Of het lag aan de zaal maar het deed me niet zoveel.

Reactie van iron_dennis op 25-11-2008 om 23:09u


Show in Amsterdam vond ik fantastisch! Het nieuwere werk leent zich er inderdaad prima voor om live gespeeld te worden. Al blijft het jammer dat vooral de eerste twee albums compleet genegeerd worden. Ik bedoel Dominions of Satyricon is nog steeds 1 van de allerbeste nummers die ze ooit gemaakt hebben. Toch was het voor mij het beste optreden van 2008. Review is binnenkort te lezen op www.mariosmetalmania.com

Reactie van een Metalfan op 25-11-2008 om 23:11u


Show in Amsterdam???

Reactie van iron_dennis op 26-11-2008 om 00:42u


Ja, die was een dag later en daar was ik bij...

Reactie van Baard Staartjes op 26-11-2008 om 11:37u


Show in Amsterdam was idd geweldadig! Jammer van het ontbreken van Evile, Zonaria was ronduit belabberd. Ik had ook gehoopt op wat meer oudere werk, maar in retrospect; deze nummers lenen zich niet echt om live gespeeld te worden. Dus: prima setlist, alle relevante nummers werden wat mij betreft gespeeld (en retestrak) prima!

Reactie van een Metalfan op 26-11-2008 om 11:42u


Fuck, dat heb ik dan even gemist. Als ik geweten had dat er een show in Amsterdam was, dan was ik daar naartoe gegaan. Ik voel me pwned :(

Reactie van een Metalfan op 10-12-2008 om 14:30u


Jammer dat onvermeld blijft dat Satyricon echt een gigantisch slechte dag had met talloze onstrakke overgangen, verkeerde inzetten matige sound en jammerlijke vocals. Nog steeds een dikke 7, daar niet van, maar normaal gesproken kan deze band vele malen beter! Zelfs met 50 keer 'hey hey hey' per nummer... Eerste keer voor de reviewer?

Reactie van Satish op 04-07-2012 om 14:50u


Mark bedankt voor je rectaie. Ik heb de blog van Eisen ook gelezen, erg goed dat hij daarin dieper op de paper ingaat. Ik begrijp je rectaie van too little too late niet helemaal. Ten eerste, het uitstellen van een publicatie hoeft niet te betekenen dat een publicatie niets meer waard is (vraag Darwin maar). Wat je tweede punt betreft; het artikel is gereviewed waarbij de data analyse en de gebruikte data blijkbaar voldoende was voor publicatie. Dat er misschien andere conclusies getrokken kunnen worden als er nieuwere data en data analyse methodes worden gebruikt doet niet af aan de bevindingen in dit artikel. Dat er meer bizars gevonden gaat worden ben ik helemaal met je eens maar ben vooral ook zo benieuwd naar de verpakking!