Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

19-10-2021

Heaven & Hell - Live From Radio City Music Hall (cd/dvd)
Jaar van release: 2007
Label: SPV / Steamhammer Records
Heaven & Hell - Live From Radio City Music Hall (cd/dvd)
Maandenlang heb ik uitgekeken naar de dag waarop Ronnie James Dio, Tony Iommi en Geezer Butler onder de noemer Heaven & Hell in Nederland op zouden treden. Het uiteindelijke concert op Fields Of Rock was groots, maar liet mij wel een tikje teleurgesteld achter, simpelweg omdat het zo snel weer voorbij was. Dat gevoel is nu verleden tijd met het arriveren van de dvd/dubbel-cd registratie van het headliner optreden van Heaven & Hell (lees: Black Sabbath) in de Radio City Music Hall te New York.

Op de setlist valt niets af te dingen: de zes beste songs van de klassieker Heaven And Hell (1980), de vier beste nummers van de semi-klassieker The Mob Rules (1981), drie sterke tracks van Dehumanizer (1992) en twee van de drie nieuwe composities die de eerder dit jaar verschenen verzamelaar The Dio Years opfleurden. De uitvoering verschilt weinig van de studioversies, maar net genoeg om het spannend te houden. Zo komt I in de live-versie pas echt tot leven. Voodoo en Heaven And Hell worden lekker lang uitgesponnen en na The Devil Cried volgt een leuke drumsolo.

Vinny Appice en Geezer zorgen voor een solide basis, Iommi is niet alleen de meester van de riff maar leeft zich ook uit met de ene sublieme solo na de andere en Dio zingt zoals altijd fantastisch. Alleen met Computer God heeft hij opvallend veel moeite. Dat is het enige smetje op dit concert. De dvd brengt het gebeuren fraai in beeld, met weinig beelden van het publiek en alle aandacht voor de musici. De geluidsmix is perfect. Op de cd-registratie zijn de stukjes tussen de songs soms wat ingekort. Als bonus zijn aan de dvd interessante beelden van achter de schermen toegevoegd. De dvd en dubbel-cd zijn los verkrijgbaar, maar ook tesamen in een gelimiteerde digipak die nog wat leuke extraatjes zoals een poster en een tourpas bevat.

Dit is voor fans van Black Sabbath en van Dio een verplichte aanschaf. Ik kijk weinig naar muziek-dvd’s en luister zelden naar live-albums, maar deze dvd zal ik nog regelmatig te voorschijn halen en de live-cd’s zijn ideaal om op te zetten tijdens een lange autorit.

Tracklist:
1. E5150 / After All (The Dead)
2. The Mob Rules
3. Children Of The Sea
4. Lady Evil
5. I
6. The Sign Of The Southern Cross
7. Voodoo
8. The Devil Cried
9. Computer God
10. Falling Off The Edge Of The World
11. Shadow Of The Wind
12. Die Young
13. Heaven And Hell
14. Lonely Is The Word
15. Neon Knights

Score: 95 / 100

Reviewer: Gilbert
Toegevoegd: 27 augustus 2007

Koop dit album in

[ Terug naar de Album Reviews ]

Reactie van johnny op 27-08-2007 om 21:10u
Score: 96 / 100

ik heb er ook maanden naar uitgekeken. En ik vind het een fantastisch klinkende cd. Live Evil was ook niet slecht (wel een mooiere hoes) maar de produktie was bedroevend. Met deze cd sluiten de Dio periode waardig af. Net zoals ze dat gedaan hebben met de uitstekende Reunion cd met Ozzy.

Ik hoop dat Iommi ook nog een sterke live cd gaat maken met Tony Martin. Want de cd's met deze zanger zijn allemaal van een hoge kwaliteit, maar helaas ondergewaardeerd.

Reactie van Rinus op 28-08-2007 om 22:49u
Score: 85 / 100

Goede CD. In principe ben ik niet echt een live cd man. Ik hoor altijd liever nieuwe nummers. De heaven and hell nummers bevallen me toch beduidend meer dan de rest. Wat ik wel pure tijdverspilling vind zijn drumsolo's Hier erger ik mij al aan zo lang ik mij kan herinneren. waarom altijd drumsolo's en niet een ander nummer spelen. Een echt goede drummer hoeft dit niet nog een extra te bewijzen.