Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

30-09-2020

Heaven & Hell - The Devil You Know
Jaar van release: 2009
Label: Roadrunner Records

Heaven & Hell - The Devil You Know

Twee jaar geleden brachten Tony Iommi, Geezer Butler, Ronnie James Dio en Vinny Appice al een live-album uit onder de naam Heaven & Hell waarmee zij de afgelopen jaren de wereld door zijn getrokken. In het boekje van die liveplaat werd al gehint op een nieuw album. Twee jaar later is dat album er met de veelzeggende titel The Devil You Know. Niets is dan ook minder waar, want dit album doet meteen weer denken aan het werk wat Dio met Black Sabbath heeft gedaan begin jaren tachtig.

The Devil You Know telt tien nummers waarvan het merendeel bestaat vrij lange gedragen midtempo songs met een enigszins doom karakter. Wat direct opvalt is de enorme muur van geluid die vanaf de eerste minuten op je af komt. Het is een geweldige melange van het typische logge Iommi-gitaargeweld ondersteund met de bas van Geezer Butler, precies zoals je van de heren verwacht. Dio wordt oud, en dat hoor je. Wellicht dat dat zelfs wel een voordeel is bij de vrij duistere teksten die je hier om de oren vliegen. Met name in Bible Black barst het geweld los en voegt Dio’s doorleefde stemgeluid flink toe aan het donkere sfeertje. De synthese tussen tekst en muziek is bovendien perfect, wat zorgt voor een zeer intense luisterervaring.

De enige twee uptempo songs op The Devil You Know zijn Neverwhere en Eating the Cannibals. Het laatstgenoemde nummer is wellicht direct het zwakste van het album met niet meer om het lichaam dan een vrij aardig rocknummer. Neverwhere doet het dan wat beter, hoewel het nog altijd geen Neon Knights is, met een interessante tekst en een lekker pakkend refrein.

De conclusie valt al te raden; het is een geweldige plaat geworden. IJzersterke nummers en performance. Het enige wat dit viertal te verwijten valt, is dat het vrijwel geheel in de lijn der verwachtingen ligt, maar dat is dan stiekem ook precies wat je van hen horen wil. Een album dat zonder enige twijfel hoog zal scoren in de jaarlijstjes van 2009 en maar weer eens laat zien dat muzikanten die al zoveel jaren meedraaien nog altijd iets neer kunnen zetten waar je je als luisteraar de vingers bij af kunt likken.

Tracklist:
1. Atom and Evil
2. Fear
3. Bible Black
4. Double the Pain
5. Rock and Roll Angel
6. The Turn of the Screw
7. Eating the Cannibals
8. Follow the Tears
9. Neverwhere
10. Breaking into Heaven

Score: 90 / 100

Reviewer: Walter
Toegevoegd: 20 april 2009

Koop dit album in

[ Terug naar de Album Reviews ]

Heaven & Hell - The Devil You Know
Reactie van Smetsar op 20-04-2009 om 21:01u
Score: 75 / 100

Ik heb die cd al meerdere keren beluisterd. Maar hoe je het ook draait of keert, de nummers blijven gewoon niet hangen. Alleen Bible Black is echt van een hoog niveau. De rest is niet slecht, maar ook niet super.

Heaven & Hell - The Devil You Know
Reactie van Sjmiegl op 21-04-2009 om 12:31u

Natuurlijk ligt het in de lijn van verwachtingen. Iedereen begint pas echt te zeiken als het niet meer klinkt zoals vroeger.

Heaven & Hell - The Devil You Know
Reactie van Old Mhb op 22-04-2009 om 08:21u
Score: 70 / 100

Het album had wat meer tempo mogen hebben.

Heaven & Hell - The Devil You Know
Reactie van Johnny op 01-05-2009 om 13:41u
Score: 9 / 100

Een sterk album, niets meer en minder dan dan de eerste 2 met DIO, alleen is nu de verassing er af. Petje af voor Iommi, het album heeft de zelfde goede sound als met Hughes (Fused).

Ik blijf het toch jammer vinden dat de albums met Tony Martin van eind 80 begin 90 zwaar onderschat zijn. Waarschijnlijk had hij de tijd ook niet mee.

Maar gelukkig gaat het de laatste 10 jaren weer goed.

Heaven & Hell - The Devil You Know
Reactie van Johnny op 01-05-2009 om 13:41u
Score: 90 / 100

Sorry 9 moet natuurlijk 90 zijn. Exuses hiervoor

Heaven & Hell - The Devil You Know
Reactie van Brian de Pomper op 21-05-2009 om 15:52u
Score: 97 / 100

Na in diverse bladen lauwe tot weinig enthousiaste recensies te hebben gelezen heb ik deze CD toch maar aangeschaft.
Enigszins bevooroordeeld heb ik het schijfje in een hoek gesmeten en vandaag toch maar opgezet en ik moet zeggen dat ik zeeeer aangenaam ver(r)ast ben!
De nummers klinken fris en gedreven, en hoewel de routine van deze heren onmiskenbaar doorklinkt wordt nergens op de automatische piloot gespeeld.
Ik denk dat een aantal recensenten nog een paar keer mag gaan luisteren.
Steengoede plaat!

Heaven & Hell - The Devil You Know
Reactie van Brian de Pomper op 21-05-2009 om 15:59u
Score: 97 / 100

Sorry dat ik nogmaals reageer, maar ik wil nogmaals benadrukken: speel deze CD gewoon goed hard af en luister niet naar al die criticasters die eigenlijk helemaal niet van heavy metal houden maar er graag over schrijven ;)

Heaven & Hell - The Devil You Know
Reactie van Rodger op 21-05-2010 om 12:13u
Score: 90 / 100

Ronnie, bedankt voor dit geweldige laatste meesterwerk! Niet verassend, wel weer heerlijk slepend zoals ik ooit voor het eerste album van Black Sabbath met Dio ben gevallen: Heaven and Hell. Rest in Peace. Je was 1 van de rockhelden die mij hebben begeleid op mijn levenspad. Do you know the Devil know?

Heaven & Hell - The Devil You Know
Reactie van Vincent op 28-12-2013 om 18:04u
Score: 92 / 100


Ik heb em op LP gekocht, GE-WEL-DIG!!!
Een album wat in mijn ogen stukken beter is dan
het laatste album van Black Sabbath (13)
De teksten zijn beter, de riffs zijn beter,
als black sabbath fan moet je deze geweldige schijf
toch echt wel in huis hebben vind ik;)
RIP Ronnie, thx for your great music:)