Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

30-09-2020

System of a Down - Mezmerize
Jaar van release: 2005
Label: Sony Music
System of a Down - Mezmerize
Enkele jaren terug scoorde System Of A Down enkele gigantische hits met nummers van hun tweede album Toxicity, wat de band in één klap op de kaart zette. De neurotische mix van gevoelige momenten met keihard raggen was in ieder geval vrij uniek. Na een album vol onafgemaakte overblijfsels van het briljante Toxicity is de band nu terug met het eerste deel van een tweeluik Hypnotize / Mezmerize.

Het nieuwe album Mezmerize gaat vrolijk door in de lijn van Toxicity. Alhoewel, de gekozen onderwerpen zijn niet altijd even vrolijk, maar worden toch met veel humor gebracht. De oorlog in Irak wordt behandeld in B.Y.O.B. (wat dus niet staat voor "bring your own beer", maar "bring your own bombs"), en natuurlijk heeft de band veel kritiek daarop. Wat luchtiger van thema zijn het uitermate aanstekelijke Old School Hollywood, het erg wazige This Cocaine Makes Me Feel Like I'm On This Song, en het lekker melige Violent Pornography.

Ook qua muziek ligt het album in het verlengde van het vorige album. De tempowisselingen vliegen je om je oren, maar om een of andere reden werkt het. Dat het in het verlengde ligt van het vorige album is ook wel weer jammer, want vaak heb je toch het gevoel dat er niet echt wat nieuws aan is. Ook de zang van gitarist Daron Malakian is vaak gewoon irritant. Daar waar zanger Serj Tankian, die het meeste van de zang voor z'n rekening neemt, tenminste nog een mooie cleane zangstem heeft, en ook het schreeuwwerk goed aankan, faalt zijn compaan.

Wederom heeft System Of A Down een leuk album afgeleverd, maar wat toch niet kan tippen aan z'n voorganger. Het is wachten of Hypnotize, wat over enkele maanden moet uitkomen, het wel beter doet. Tot die tijd volstaat Mezmerize zeker wel.

Tracklist:
1. Soldier Side - Intro
2. B.Y.O.B.
3. Revenga
4. Cigaro
5. Radio / Video
6. This Cocaine Makes Me Feel Like I'm On This Song
7. Violent Pornography
8. Question!
9. Sad Statue
10. Old School Hollywood
11. Lost In Hollywood

Score: 80 / 100

Reviewer: Tonnie
Toegevoegd: 1 juni 2005

Koop dit album in

[ Terug naar de Album Reviews ]

System of a Down - Mezmerize
Reactie van GrafGraver op 02-06-2005 om 09:28u
Score: 87 / 100

Ik vond de zang van Daron juist wel beter erbij. Maar goed, dat blijft het eeuwige twistpunt smaak :D Ik vind dit het beste album van ze tot nu toe. Ben benieuwd naar Hypnotize

System of a Down - Mezmerize
Reactie van claypool op 02-06-2005 om 14:31u
Score: 90 / 100

Dit album is geweeeeeeeldig man. Superstrak allemaal, vette riffs. Ook cool dat JOhn nu meer dubbele bas gebruikt het klinkt allemaal heel vet. Idd wel jammer dat Daron een btje teveel zingt hij kan het wel hoor (check lost in hollywood, prachtig) maar Serj is toch meer soad en gewoon beter. Hij beheerst ook al die stem trucjes zoals je een beetje in This cocaine makes me feel like i'm on this song hoort. Goed album hoor top, ik ben zeer tevreden Later dudes

System of a Down - Mezmerize
Reactie van trooper op 02-06-2005 om 22:49u

Ik ga niet oordelen over het hele album,want ik heb het nog niet helemaal beluisterd. Maar de single BYOB is naar mijn mening een van de meest irritante nummers die ik gehoord heb de laatste tijd

System of a Down - Mezmerize
Reactie van NecRobert op 03-06-2005 om 12:16u

Ter info: de voorganger is niet Toxicity maar Steal This Album.

System of a Down - Mezmerize
Reactie van Tonnie op 03-06-2005 om 13:50u

Ter info voor de persoon hierboven: Steal This Album beschouw ik niet als normaal album, aangezien het overblijfselen zijn van Toxicity die eigenlijk niet uitgebracht zouden worden.

System of a Down - Mezmerize
Reactie van the-cold-white-light op 03-06-2005 om 13:53u
Score: 90 / 100

Een van de weinige bands die naar mijn mening per album beter worden! Dit is echt een geweldige cd!

System of a Down - Mezmerize
Reactie van NecRobert op 03-06-2005 om 15:13u

[quote]Ter info voor de persoon hierboven: Steal This Album beschouw ik niet als normaal album, aangezien het overblijfselen zijn van Toxicity die eigenlijk niet uitgebracht zouden worden[/quote]Aha. Ok, dat wist ik nie.

System of a Down - Mezmerize
Reactie van Een_Metalfan op 04-06-2005 om 00:49u
Score: 90 / 100

Ik vind vooral het 1e deel van de cd (t/m radio/video) echt geniaal en BYOB vind ik 1 van de beste, zo niet HET beste nummer van SOAD ooit. Als geheel zeker een zeer goede cd.

System of a Down - Mezmerize
Reactie van dartard op 05-06-2005 om 12:34u
Score: 100 / 100

Welke band weet zich nog in metalland album na album te verbeteren. In mijn opinie alleen System. Het is de perfecte combinatie van agressie, melodie, humor en vette riffs. Dat het aansluit op Toxicity is logisch, je wilt toch niet dat ze opeens op Nightwish gaan lijken. System is m.i. een van de weinige bands die metal levend houdt en tot op heden zijn hun clonen nog te overzien. Ik vind de gegeven score dan ook te laag. Enig minpuntje is dat de cd maar 11 nummers heeft (waarvan 1 een intro is) en dat het wachten op Hypnotize m.i. te lang duurt. De 2 albums hadden net als destijds bij Guns'n roses (use your illusion) gelijktijdig uitgebracht mogen worden. CU all in Rotterdam op de 21e juni.

System of a Down - Mezmerize
Reactie van King Pin op 05-06-2005 om 16:13u
Score: 70 / 100

Opzich een goede cd maar ze duurt maar 36 minuten en op B.Y.O.B na zijn alle nummers niet langer dan 2 minuten ofzo. Hypnotize zal ook wel zo kort duren (ze hadden gewoon niet genoeg inspiratie om nrs langer en beter te maken, maar ik als Progressieve metal fan heb daar altijd last van omdat ik een liedje van 5 minuten al kort vind) dus hadden ze deze 2 albums gewoon op 1 album kunnen plaatsen, dat schiit de fan ook weer 20 euro!! het zijn gewoon afzetters! maar wel een grappig album hoor...

System of a Down - Mezmerize
Reactie van Claypool (again op 06-06-2005 om 22:28u
Score: 90 / 100

wel grappig wat sommige mensen hier posten hoor. Alsof het wat uitmaakt hoe langt de cd is. Als het maar goede nummers zijn die goed in elkaar zitten, soms ergens over gaan, soms humoristisch zijn en strak ingespeeld zijn. Dat is het zeker, er is geen speld tussen te krijgen, ik ken weinig band waarbij ik bij het horen van de cd de eerste keer gelijk alle nummers goed vind. Mensen post alleen als je er wat van snapt en stay on the topic. Ik beschouw mezmerize ook als de opvolger van Steal this album, simpelweg omdat Steal this album gewoon in de winkels lag voor een gewone prijs en het heeft mij ook heel goed geamuseert en heel wat luisterplezier opgelevert.

System of a Down - Mezmerize
Reactie van coma black op 08-06-2005 om 21:38u

dikke afzetters zo'n korte speelduur de 2cd's hadden idd op 1 schijfje moeten staan

System of a Down - Mezmerize
Reactie van Vedran op 11-08-2005 om 19:12u
Score: 98 / 100

fantastisch album ... alle liedjes zijn heel goed (vooral Old School Hollywood) .. waarom het geen 100 heeft ligt aan het liedje Question! het is een lekker nummer alleen het doet niks bij mij....

System of a Down - Mezmerize
Reactie van LuciferDemon op 26-08-2005 om 15:26u
Score: 50 / 100

Zwaar tegenvallende cd. Verwacht je een cd die de lijn van de voorgaande cd's voortzet, krijg je dit. Niet echt echte slechte cd, maar ze houden zich nu teveel bezig met anti Bush enzo te zijn. Dat verpest de sfeer van de cd. De nummers zijn ook, vind ik zelf, tegenvallend op een paar uitzonderingen na. Het raggen en het deuken van nummers zoals darts, psycho en noem maar op vind ik hier maar zelden terug. Ik ben echt wel een soad-fan, maar ik vind het gewoon niet echt een geweldige cd, hopelijk wordt hypnotize wel weer helemaal mijn smaak. Sander

System of a Down - Mezmerize
Reactie van Een_Metalfan op 14-10-2005 om 08:53u

Question! is juist een heel tof nummer, lekker weer eens iets anders namelijk een 5 kwarts maatje ertussen. Lekker experimenteel. En ik vind het ook zo'n bullshit dat een band hetzelfde geluid moet houden. Een band moet varieren en dat kan ook moeilijk anders omdat, een persoonlijke smaak altijd verandert, kijk maar naar jezelf, 3 jaar terug luisterde je andere muziek dan nu, of minder gevarieerd. Dat is bij een band juist ook zo, hun stijl verandert ook tegelijk met hun smaak.

System of a Down - Mezmerize
Reactie van Squidward op 20-03-2006 om 12:12u
Score: 50 / 100

System of a down en Toxicity waren nog wel goed, maar dit vind ik echt shit! B.Y.O.B. zag ik soms meerdere keren per dag langskomen, en ik vind dat echt een stomvervelend nummer!

System of a Down - Mezmerize
Reactie van tankard op 03-05-2008 om 14:16u
Score: 84 / 100

uitstekend album van soad,by een song als cigaro kryg ik weer het gevoel van op toxicity terug wat dus ook mijn favoriete song van het album is,verder zyn sad statue,old school hollywood,this cocain makes...,B.y.O.B ook heel goede soad songs,speelduur is wel iets te kort maar de songs maken dit gwn goed zeker goede opvolger van steal this album mss wel beter,maar niet beter dan hun 2 eerste albums