Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

30-09-2020

Serj Tankian - Elect The Dead
Jaar van release: 2007
Label: Warner Brothers
Serj Tankian - Elect The Dead
In 2003 bracht Serj Tankian, beter bekend als de zanger van System Of A Down (SOAD), samen met Arto Tuncboyaciyan het album Serart uit onder de naam Serart. Dit album had totaal niets met metal of rock te maken. Dit album stond vol met Armeense klanken en andere vormen van wereldmuziek. Toen ik het 1e solo album van Serj Tankian in handen kreeg ging mijn hart dan ook niet bepaald harder kloppen. Echter tot mijn grote vreugde blijkt het album wel degelijk de moeite waard te zijn. Veel nummers vertonen namelijk grote overeenkomsten met de muziek van SOAD. En laat dat nu net één van mijn lievelingsbands zijn. Een vergelijking met SOAD is dan ook niet te voorkomen.

Het album is een bonte mengeling geworden van agressie, wisselende emoties en freakyness. Tevens hebben de nummers stuk voor stuk een refrein wat blijft hangen. Er worden echter door Tankian geen echte nieuwe paden bewandeld. Eigenlijk blijkt nu pas hoe groot de invloed van deze zanger is op het geluid van SOAD. Mede daarom heb ik het gevoel dat enkele nummers best leftovers van SOAD kunnen zijn. Geweldige nummers als Money en The Unthinking Majority hadden ook op Hypnotize (2005) kunnen staan, maar een uitstekend nummer als Praise The Lord And Pass The Ammunition wellicht weer niet. Verdere aanraders op het album zijn de nummers Lie, Lie, Lie, de single Empty Walls, en Feed Us. Serj Tankian heeft op dit album de meeste instrumenten zelf ingespeeld. Alleen voor de drums heeft hij onder andere de hulp ingeroepen van niemand minder dan John Dolmayan (inderdaad de drummer van SOAD, waardoor de vergelijking met SOAD natuurlijk helemaal rond is).

Er zijn ook zeker verschillen met SOAD waarneembaar. De gitaren klinken bijvoorbeeld over de gehele linie veel minder “metal” dan bij SOAD, en verder wordt op veel nummers een piano gebruikt. Daarnaast ligt het tempo bij de meeste nummers lager dan bij SOAD, waardoor de zangkwaliteiten van Tankian toch wat meer naar voren komen.

Resume, Serj Tankian “going solo” klinkt niet compleet anders dan SOAD. De zanger heeft zeker geen vervolg gemaakt op Mesmerize/ Hypnotize (2005), en Tankian is ook niet in staat SOAD te overtreffen. Serj Tankian bewijst echter wel dat hij ook alleen in staat is om een zeer goed album neer te zetten.

Tracklist:
1. Empty Walls
2. The Unthinking Majority
3. Money
4. Feed Us
5. Saving Us
6. Sky Is Over
7. Baby
8. Honking Antelope
9. Lie Lie Lie
10. Praise The Lord And Pass The Ammunition
11. Beethoven’s C***
12. Elect The Dead

Score: 80 / 100

Reviewer: Ard
Toegevoegd: 6 november 2007

Koop dit album in

[ Terug naar de Album Reviews ]

Serj Tankian - Elect The Dead
Reactie van Rein op 07-11-2007 om 20:39u
Score: 90 / 100

Ik vind dit album getuigen van het uitmuntende vakmanschap van Serj Tankian. Daarnaast staat dit album in de metal/rock zo ontzettend op zichzelf. Louter positief ontvangen aan mijn kant. Het enige wat je kan zeggen is dat er wel veel overeenkomsten met SOAD inzitten maar dat zegt waarschijnlijk meer over de invloed op de SOAD muziek van de andere SOAD muzikanten...:-)

Serj Tankian - Elect The Dead
Reactie van JJ op 02-12-2007 om 10:00u
Score: 86 / 100

De zieke SOAD achtige uithalen zitten er nog regelmatig in, en af en toe en had die andere zanger van SOAD (D. Malakian geloof ik) voor het zelfde geld de tweede zanglijn kunnen doen.
Wel een groot verschil met System Of A Down is dat deze cd wel duidelijk een serieuzere ondertoon heeft dan het meeste System of a Down werk (Sugar 8-) )