Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

30-09-2020

Ace Frehley - Spaceman
Jaar van release: 2018
Label: Entertainment One

Ace Frehley - Spaceman

Spaceman is pas het achtste soloalbum van Ace Frehley. De gitarist die groot werd met Kiss heeft in de afgelopen vier decennia periodes van wisselende productiviteit gekend. De afgelopen jaren worden wederom gekenmerkt door een piek. Space Invader uit 2014 kreeg lovende kritieken en hoewel het schijfje vrijwel geheel uit covers bestaat, kon Origins, Vol. 1 uit 2016 ook op positieve reacties rekenen. Deze muzikale opleving en het hernieuwde contact met zijn Kiss-makkers Gene Simmons en Paul Stanley wordt voor een groot deel toegeschreven aan twaalf jaar nuchterheid.

Deze nieuwe plaat volgt dezelfde weg als diens voorgangers. Hoewel het gaat om acht nieuwe nummers en een cover, biecht 'Space Ace' op dat er ook wat van het materiaal uit de oude doos is opgedoken. De pakkende single Rockin' With The Boys kende in de jaren zeventig al een eerste versie. Dat mag de pret niet drukken, want Spaceman is er eentje voor de fans. Met vier gitaarplukken trapt Frehley Without You I'm Nothing af, waarna de bulderbas van Gene Simmons zijn intrede doet. De iconische bassist heeft tevens meegeschreven aan dit nummer en is verder nog te horen tijdens Your Wish Is My Command. Frehley neemt voor de rest van de schijf zelf de bas ter hand.

Without You I'm Nothing is een nummer zoals je dat van deze legenden wil horen. Het is wat clichématige rock in het straatje van Kiss uit de jaren zeventig. Instrumentaal knalt het met het scherpe gitaarspel van Frehley en de swingende bas van Simmons. Productioneel had het net als op voorgaande platen wat schoner gekund, maar het geluid is verder goed te pruimen. Een topzanger zal Frehley nooit worden en ook als tekstschrijver zal hij nooit een Nobelprijs winnen. Toch leeft en bruist de muziek en werkt zijn melodisch spreken prima in combinatie met het overtuigende spel.

Wanneer de single Rockin' With The Boys in de hoogtijdagen van Kiss uit zou zijn gebracht, zou het ongetwijfeld nu door miljoenen worden meegebruld en datzelfde geldt voor Your Wish Is My Command. De plaat steekt goed in elkaar met pakkende songs die het vooral moeten hebben van hun refreinen en gitaarsolo's en minder van de (tekstueel soms kromme) coupletten. Echt grote minpunten zijn er niet te ontdekken, hoewel de Eddie Money-cover I Wanna Go Back ietwat flauw klinkt tussen het eigen, originele werk. Frehley sluit af met de dromerige, instrumentale riedel: Quantum Flux. Het had wat spetterender gemogen.

Toch valt Spaceman niet tegen. Bijna alle muziek ligt in het straatje van Kiss uit de gloriedagen. Dat is dan ook precies wat je wil horen wanneer je een album van Ace Frehley uit de kast trekt: zeer degelijke rock met meeslepend gitaarwerk.

Tracklist:
1. Without You I'm Nothing
2. Rockin' With The Boys
3. Your Wish Is My Command
4. Bronx Boy
5. Pursuit Of Rock And Roll
6. I Wanna Go Back (Eddie Money-cover)
7. Mission To Mars
8. Off My Back
9. Quantum Flux

Score: 80 / 100

Reviewer: Walter
Toegevoegd: 12 oktober 2018

Koop dit album in

[ Terug naar de Album Reviews ]