Pitfest
Enquête

Wie is jouw favoriete toetsenist ooit?

Alex Staropoli
Christian 'Flake' Lorenz
Derek Sherinian
Don Airey
Falk Maria Schlegel
Henrik Klingenberg
Janne Wirman
Jens Johansson
Jon Lord
Jon Oliva
Joost van den Broek
Jordan Rudess
Josh Silver
Keith Emerson
Ken Hensley
Kevin Moore
Mambo Kurt
Martijn Westerholt
Michael Pinnella
Øyvind 'Mustis' Mustaparta
Richard Barbieri
Rick Wakeman
Steinar 'Sverd' Johnsen
Tuomas Holopainen
een andere toetsenist, namelijk:

[ Uitslag | Enquêtes ]

    23 april:
  • Lord Of The Lost, The Raven Age en Empire Of Giants
  • Vanaheim, Xoan en End Of The Dream
  • 24 april:
  • Dragged Under
  • Finntroll, Metsatöll en Suotana
  • Ohrima en Espirit d'Escalier
  • 25 april:
  • Finntroll, Metsatöll en Suotana
  • 26 april:
  • Bodyfarm, Insurrection en Inherited
  • Dogma, Curselifter en State Power
  • Old Man's Riot en Thorndale
  • 27 april:
  • Edenbridge, Deep Sun, Devilsbridge en Epinikion
  • Headless Hunter, Deadspeak, Ancestral Sin, Deafened to Death en Grofvuil
  • Temple Fang
  • Warkings, Hammer King en Victoriu
  • Willemsfest
  • 28 april:
  • Blasphemy, Wrok en Kerberos
  • FemME IX - Female Metal Event
  • Warkings, Hammer King en Victorius
  • 29 april:
  • Coroners, Gravery en Born Infected
  • Hate en Keep Of Kalessin
Geen concerten bekend voor 23-05-2024.
Kalender
Vandaag jarig:
  • Brent Muscat (Faster Pussycat) - 57
  • Georgina Biddle (Skyclad) - 54
  • Henry Meeuws (Casual Silence) - 53
  • John McBain (Monster Magnet) - 59
  • John Miles (The Alan Parsons Project)† - 75
  • Ken Owen (Carcass) - 54
  • Lorentz Aspen (Theatre Of Tragedy) - 46
  • Ron Lipnicki (Overkill) - 54
  • Steve Clark (Def Leppard)† - 64
  • Tanja Maul (Dawn Of Destiny) - 46
Interview

Pleurisy
Met Edwin Nederkoorn
Door Jeroen
Geplaatst in november 2003
Death metal bloeit in Nederland, en ook Pleurisy plukt daar de vruchten van. Gewapend met nieuwe grunter George Oosthoek, die natuurlijk met Orphanage al naam gemaakt heeft, kwam de band deze zomer met het album Dazed & Deranged. Wolfgard stelde de vragen, en drummer Edwin Nederkoorn leverde de antwoorden...

Pleurisy

Allereerst wilde ik kwijt dat jullie laatstverschenen album bij mij echt een schot in de roos was, een fantastische plaat die zich gemakkelijk kan meten met die van de grotere bands in de scene. Hoe gaan jullie te werk als jullie een album schrijven, is er slechts één verantwoordelijk of hebben alle bandleden inspraak?

Bedankt voor je toffe reactie. Het was eigenlijk vlak na het "Experience the Sacrilege" album voor ons al vrij duidelijk wat de volgende stap zou zijn. We hadden inmiddels onze eigen stijl gevonden en we wisten dat we die veel verder uit konden breidden. Ons voornaamste doel was dan ook om ons minimaal gelijk te stellen met de grotere bands in het genre. Het schrijven van nummers is bij ons vaak een zware bevalling. Het gaat er bij ons niet alleen om om een nummer te maken maar het voornaamste doel is om ze een tijdloos karakter te geven. Alle arrangementen moeten daarom perfect zijn en ieder nummer moet een gezonde portie dynamiek en dramatiek bevatten. Zonder een van deze ingredienten is een nummer voor ons volstrekt waardeloos. Over het algemeen komt Axel met de meeste riffs aanzetten waarna we er met z'n allen aan gaan sleutelen. Ook voor dit album hadden we de meeste nummers al regelmatig live gespeeld en je merkt dan ook snel genoeg wat wel en niet aanslaat. Vaak veranderen we ook nog steeds bepaalde dingen totdat we uiteindelijk de studio ingaan waar het dan eindelijk zijn vaste vorm krijgt. Voor dit album was het meeste materiaal al geschreven voordat George erbij kwam dus wat dat aangaat was zijn bijdrage deze keer minimaal, maar voor het volgende album zal zijn inbreng nog meer aanwezig zijn. We zijn nu al dik tervreden met zijn bijdrage, hij had namelijk maar een paar maanden de tijd voordat we de studio in doken. Hij heeft toch met zijn vette gore grunt een erg explosief karakter aan de plaat gegeven.

Ook klinkt het album een stuk vetter en moderner als de voorganger en heeft de band nogal wat veranderingen ondergaan in de sound. Welke bands zien jullie nou als een voorbeeld, aangezien jullie in mijn mening toch wel een redelijk herkenbare sound hebben?

PleurisyOm heel eerlijk te zijn hebben wij eigelijk geen voorbeelden. Er zijn natuurlijk wel erg veel bands die we gaaf vinden, maar om nou te zeggen dat er een band is waar we op willen lijken, nee. In tegendeel zelfs, we willen absoluut niet op een andere band lijken. Je zult mischien wel een bepaalde invloed terug horen in onze muziek, maar liever dat dan dat een simpele kloon. We hebben juist daarom een herkenbare sound omdat we onze eigen sound hebben gecreerd. Ik hoor de laatst tijd gewoonweg veel te veel bands die dat juist missen. Ze willen vaak te graag op hun voorbeelden lijken en zijn dus in dat opzicht weinig creatief. Geef mij persoonlijk maar een band als Edge of Sanity waar je diverse stijlen in terug hoort zonder dat het fragmentarisch wordt en je ook meteen hoort dat het EoS is. Dat is pure klasse.

Zijn teksten belangrijk voor een band als Pleurisy?

Nee eigelijk niet, het is puur de muziek waar het om draait. Het woord is dus bij ons ondergeschikt aan de klank. Ikzelf zie een goede grunt ook meer als een instrument, het moet de muziek gewoon extra kracht geven. We willen al helemaal niet prediken of iets dergelijks, een ieder doet of denkt maar wat ie zelf het prettigst vindt.. Een goede tekst kan in de meeste gevallen wel een meerwaarde geven aan een nummer. In ons geval betreft het dus voornamelijk brute metal teksten. We hebben in de hoes ook bewust de teksten een beetje onduidelijk gemaakt zodat de luisteraar zich vanzelf meer op de muziek moet concentreren.

De afgelopen tijd maakt de hedendaagse death metal scene een grote bloeiperiode door, ook uit Nederland komt naast jullie een hoop kwaliteit. Hoe kijken jullie vandaag de dag tegen de death metal scene aan, en welke bands zijn favorieten?

Er komen de laatste tijd erg veel goede bands boven drijven. Persoonlijk prefereer ik erg veel bands van het Relapse label. Ze brengen erg gevarieerde bands uit, allemaal met een eigen smoelwerk en dat waardeer ik enorm. Bands als Cephalic Carnage, Dying Fetus maar ook Mastodon zijn bands die ik verschrikkelijk gaaf vind. Binnen Pleurisy hechten we erg veel waarde aan de old-school Death/Thrash Metal maar daarnaast zijn we erg verschillend. De een is verzot op power metal de ander op grind. Onze smaken lopen dus wat dat betreft erg uiteen. De Nederlandse scene maakt momenteel een enorme bloeiperiode door en hopelijk gaat dat nog even zo door. Ze hechten momenteel meer waarde aan een eigen identiteit en dat is toch wel erg positief te noemen.

Tevens zijn jullie op het laatste album aan de slag gaan samen met de welbekende grunter George Oosterhoek. Hoe beviel deze nieuwe samenwerking en is het voor George allemaal nog te combineren in verband met z'n andere bands zoals Orphanage en Kutschurft?

De samenwerking bevalt ons allen erg goed en hij is dus ook gewoon een vaste waarde voor Pleurisy. In eerste instantie was het de bedoeling dat hij alleen het "Dazed & Deranged" album in zou zingen en wat gigs doen totdat we een nieuwe zanger hadden. Vervolgens deden we een aantal gigs waaronder een kleine tour door Tsjechie en daarna was hij verkocht, hahaha. Het was hem erg goed bevallen en besloot direct erna vast toe te treden tot Pleurisy. Zolang we alles goed te regelen is er dus niks aan de hand en tot nu valt het voor hem goed te combineren. We waren na het "Experience..."album al op zoek naar een vette grunt in combinatie met onze toenmalige zanger Johan. Nadat Johan besloot ermee te stoppen zijn we eigelijk direct op zoek gegaan naar iemand met een vette grunt. We hadden toen ook al een keer ons oog laten vallen op George maar gingen er vanuit dat hij het typhusdruk zou hebben. Nadat we hem meerdere malen bij een van onze shows hadden gezien besloot ik hem toch maar te bellen en hij was direct erg enthousiast. Hij is een perfecte frontman die onze optredens alleen maar meer doet knallen.

Op het eerste gezicht zijn jullie een beukende death metal band, maar ook jullie hebben oor voor melodie binnen de sound. Is melodie een belangrijke factor binnen het geluid van Pleurisy?

Melodie is voor ons onmisbaar binnen het Pleurisy concept. Alleen maar beuken wordt verschrikkelijk saai. Het geeft bij ons erg veel diepgang aan de nummers. Als dat ontbreekt mis je een erg belangrijke schakel, juist datgene maakt nummers erg herkenbaar en geeft ze de juiste identiteit. Het is alleen erg belangrijk om het perfect te doseren anders krijg je natuurlijk een erg zeikerig effect. Die balans tussen melodie en het heftige beukwerk is ook erg bepalend voor onze sound. Dit heeft daarentegen niks met snelheid te maken want we passen het ook met gemak toe in de snelle stukken. Over het algemeen ligt het tempo op "Dazed & Deranged" iets lager dan zijn voorganger maar het album beukt des te meer. Wij hechten ook enorm veel waarde aan variatie op een plaat, we kunnen absoluut geen plaat maken met 10 of 12 inwisselbare nummers. Pleurisy nummers zijn vaak erg verschillend ten opzichte van elkaar maar doordat we inmiddels een eigen sound hebben gecreerd klinkt het altijd als Pleurisy.

Dazed & Deranged is wederom opgenomen in de Harrow Studio. Hoe ging het opnameproces en zijn er nog dingen die je zelf beter had gezien?

Het opnameproces verliep over algemeen redelijk goed en volgens planning. Wel hadden we een paar maanden voor de opnamens de gitaren lager gestemd en ondanks dat we proefopnamens hadden gemaakt klonken sommige stukken toch even anders dan we in gedachten hadden. Hierdoor hebben we bepaalde stukken iets aan moeten passen maar uiteindelijk is het er nog beter op komen te staan dan we gedacht hadden. Achteraf zijn er altijd dingen die je anders had gezien maar op dat moment was het het beste wat we in ons hadden. En dat is maar goed ook anders hoef je niet eens aan een volgende plaat te denken, de volgende plaat wordt gewoon weer stukken beter. We hebben alweer genoeg ideeën en waarschijnlijk pakken we een andere studio. Het kan zeker verfrissend werken voor ons en een eigen geluid hebben we toch al dus daar hoeven we niet voor te vrezen. Het kan alleen maar een positive impuls aan de band geven.

Tevens zijn jullie op een nieuw label terecht gekomen, te weten Soulreaper Records. Hoe zijn jullie hier terecht gekomen en hoe bevalt de samenwerking tot nu toe?

PleurisyNadat ons vorige label ermee ophield heb ik meteen een paar promo's rond gestuurd. Na verloop van tijd kregen diverse labels interesse en uiteindelijk deed Soulreaper het beste aanbod. We hebben voor 2 cd's getekend omdat we ons niet te lang willen binden aan een label. Als het allemaal positief uitpakt kunnen we de samenwerking alsnog verlengen. Tot nu verloopt het allemaal zeer voorspoedig en hebben we geen reden tot klagen. Ze houden hun woord en dat is tegenwoordig al heel wat. De communicatie verloopt ook erg soepel aangezien het een Belgisch label betreft. Een erg belangrijk punt was voor ons ook dat het een erg divers label is. Ze hebben schijt aan trends en tekenen gewoon bands die ze zelf erg gaaf vinden. Tevens hebben we een deal met Baphomet rec.'s (label van Necrophagia's zanger Killjoy) gesloten voor een rerelease van het "Experience...." album voor de Amerikaanse markt aangezien die plaat daar erg slecht te verkrijgen was. Het heeft inmiddels wel al fikse vertraging opgelopen maar hij zal daar dan alsnog verschijnen, met een nieuwe hoes en als extra de videoclip van "Mission Transformed".

Hoe is er over het algemeen gereageerd op het album in de media?

Het album is erg goed ontvangen. Erg grappig detail is dat we in iedere review wel met een andere band vergeleken worden. Ze willen ons in een hokje stoppen maar het lukt ze domweg niet om ons met eenendezelfde band te vergelijken. We zijn blijkbaar te gevarieerd en de vergelijkingen zijn soms erg bizar. Wij zijn daar natuurlijk erg trots op.

Hebben jullie nog plannen voor de toekomst?

Momenteel doen we hier in Nederland nog een aantal gigs en zijn we bezig om een tour mee te pikken, hierover staat nu nog niks vast maar daar komt hopelijk erg snel verandering in. We hebben inmiddels alweer 5 ruwe schetsen voor nummers die toch wel weer erg afwijken van ons vorige materiaal en we hopen half volgend jaar weer de studio te bestormen voor ons 3e album. Verwacht erg vette groovende doch verdomd energieke DEATH METAL!!!! Bedankt voor het intervieuw en check onze site voor alle updates: www.pleurisy.nl!

Kerry King in Muziekcentrum Enschede

Kerry King in Muziekcentrum Enschede

Alle artikelen en foto's (afgezien van albumhoezen, door bands/labels/promoters aangeleverde fotos of anders aangegeven), zijn © 2001-2024 Metalfan.nl, en mogen niet zonder schriftelijke toestemming gekopieerd worden. De inhoud van reacties blijven van de reageerders zelf. Metalfan.nl is niet verantwoordelijk voor reacties van bezoekers. Alle datums van de Nieuwe Releases, Concertagenda, Kalender en in de artikelen zijn onder voorbehoud.