Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

18-10-2021

Stonehenge 2006
Op 29 juli 2006 in Steenwijk
Een review door Rene
Foto's door Rene
Voor de echt brute metalfan is de laatste zaterdag van juli zo'n beetje heilig verklaard. Traditiegetrouw vindt dan elk jaar het Stonehenge Festival te Steenwijk plaats. Een metalfeestje waar altijd de pannen van het dak afgerost worden door de vele death- en thrash metal-bands die het podium mogen betreden. De enige reden dat zwartgekleed Nederland het aandurft voor één keertje het noordwesten van Overijssel te bezoeken. Met de zekerheid dat er elk jaar toch wel weer 650 bezoekers op komen draven, hoeven de organisatoren allang niet meer bang te zijn dat er überhaupt een kans is op een flop.

Zo'n festival als dit is natuurlijk ideaal voor reviewers als Jan, Jeroen of zelfs Kristof. Wat had René er dan te zoeken, liefhebber van louter traditionele hardrock en heavy metal? Ik ben de enige die in er een beetje in de buurt woont (op fietsafstand zelfs). Het is natuurlijk zo dat ik de ballen verstand heb van de bands die er spelen, maar aan de andere kant is het doodzonde dat zo'n gezellig festival niet voorzien kan worden van een verslagje. En de hoofdreden dat ik elk jaar graag weer aanwezig ben, is dan ook de gezelligheid. En het feit dat er nooit een rij voor de bar staat. Omdat de organisatoren ervoor zorgen dat er niet meer dan 650 bezoekers aanwezig mogen zijn, is het nooit stampvol en kun je je makkelijk bewegen. En de weg naar de bar is dus letterlijk wagenwijd open. Dat had ik vorig jaar wel geweten. Stomdronken verliet ik het festivalterrein met het gevolg dat er een gapend gat in mij geheugen was ontstaan.

Stonehenge 2006

Dit jaar ontstond dat gat gelukkig pas na de afterparty, dus ik herinner me gelukkig alles nog. Om te beginnen was het weer ons gunstig gestemd. De zomer was de hele maand juli al bloedje heet, maar op Stonehenge waren er gelukkig de nodige schapenwolkjes die voor enige verkoeling zorgden. Voor het bier kon je het beste naar de binnenzaal gaan. Daar was het lekker koel, in tegenstelling tot het lauwe tapbier van buiten. In tegenstelling tot het bier was het binnen wel een enorme sauna! Volgens mij heb ik het nog nooit zo benauwd meegemaakt. Maar ja, ook daar speelden vanaf half vijf 's middags een stel bands die gezien moesten worden.

Sencirow:

Sencirow

Ik ben bang dat ik het bespreken van de bands niet langer kan uitstellen. Wat kan ik nu voor zinnigs vertellen over de kwaliteit van de optredens van deze dag? Niks, nee. De enige power metal-band van de dag was Sencirow en die viel tegen. Veel te rommelig en met nummers die geen lijn hadden. Het pluspunt van dat optreden was de tree bier die de band vanuit Duitsland had meegenomen om zo het publiek voor zich te winnen. Dat was redelijk gelukt, maar de muziek was te belabberd om te boeien.

As It Burns:

As it Burns

Om toch maar te proberen wat zinnigs te melden, volgt een eigen impressie van de rest van de dag. Aftrapper As It Burns uit Groningen was al meteen de betere band van de dag. De groovende death metal was goed te volgen en de sfeer zat er al vroeg in. Toch ging het publiek meer uit haar dak bij Arsebreed. Ik vond het niks, maar de gemiddelde Stonehenge-ganger wist wel raad met deze brute death metal. Prostitute Disfigurement boeide me al wat meer, dus het bier begon langzaam z'n werk te doen. De band deed ook goede zaken bij de rest van het publiek.

Prostitute Disfigurement:

Prostitute Disfigurement

Eten deed ik bij een maat van me ergens in Steenwijk en moest dus Excrementory Grindfuckers en Satyrian missen. Maar een uur zonder herrie is niet niks, dus een stukje Toxocara moest toch nog meegepikt worden. Buiten was het echter tijd voor Pleurisy. Lekkere midtempo death metal, vol overtuiging gebracht en kreeg zelfs mijn goedkeuring! Portall is de nieuwe Nederlandse belofte en maakte dat ruimschoots op het binnenpodium waar door een onderhoudend half uurtje.

Toxocara:

De band met de meeste response was toch wel Legion Of The Damned. Zou dit de beste thrash metal-band zijn van Nederland? Geen idee, maar daar leek het wel eventjes op. Maar ja, daarna speelde The Monolith Deathcult in de zaal, ook geen kleintje in Nederland. Het publiek at uit hun hand. Headliner Vomitory was daarna niet meer dan aardig. De hoofdzakelijk Nederlandse bands eerder die dag sloegen gewoon meer aan, maar een feestje werd het dessalniettemin. Een grote pit werd gemaakt, maar slechts enkelen waagden zich daadwerkelijk in de grote cirkel.

Vomitory:

Vomitory

Het metalfeestje was zoals altijd erg geslaagd. Mijn jaarlijkse dosis herrie blijk ik toch nodig te hebben, want ook dit keer kijk ik tevreden terug naar een aantal leuke optredens. De afterparty was in discotheek 'Loco' met de powerrockers van Bullseye Powerrock. Maar die was alleen voor de weinigen die nog op hun benen konden staan.

The Monolith Deathcult:

The Monolith Deathcult

Pleurisy:

Pleusiry

Portall:

Portall

Legion of the Damned:

Legion of the Damned

Arsebreed:

Arsebreed

[ Terug naar de Concert Reviews ]

Reactie van blupje op 21-08-2006 om 12:30u


wat een debiele revieuw, hopen dat ze jou zoiets niet meer laten doen.

Reactie van fetuskiller op 21-08-2006 om 18:06u


Neuh, vind het wel een geinige sfeerimpressie. Beter dan helemaal niets, zoals in het eerste stukje al werd gezegt.