Kerry King in Muziekcentrum Enschede
Enquête

Wat is jouw favoriete Metallica-song?

72 Seasons
Battery
Blackened
Creeping Death
Enter Sandman
Fade To Black
For Whom The Bell Tolls
Fuel
Hardwired
Lux Æterna
Master Of Puppets
Nothing Else Matters
One
Orion
Sad But True
Screaming Suicide
Seek And Destroy
St. Anger
The Day That Never Comes
The Four Horsemen
The Unforgiven
Until It Sleeps
Welcome Home (Sanitarium)
Whiplash
een andere Metallica-kraker, namelijk:

[ Uitslag | Enquêtes ]

    19 april:
  • Dear Mother
  • Electric Eel Shock en Dikke Dennis & de Røckers
  • Martyr
  • Roadburn festival
  • Subsignal en powerized
  • The Warning
  • Wishbone Ash
  • 20 april:
  • FM
  • Marduk, Origin en Doodswens
  • Metal Battle finale
  • Roadburn festival
  • The Exploited
  • 21 april:
  • Dear Mother en Another Now
  • Pestilence, Carnation en Bodyfarm
  • Roadburn festival
  • 23 april:
  • Lord Of The Lost, The Raven Age en Empire Of Giants
  • Vanaheim, Xoan en End Of The Dream
  • 24 april:
  • Dragged Under
  • Finntroll, Metsatöll en Suotana
  • Ohrima en Espirit d'Escalier
  • 25 april:
  • Finntroll, Metsatöll en Suotana
    19 mei:
  • I Prevail en Kid Bookie
  • Ingested, Fallujah, Volvodynia en Mélancolia
  • Masters Of Reality
Kalender
Vandaag jarig:
  • Bob Rock (producent) - 70
  • Markus Eurén (Moonsorrow) - 46
  • Ruud Jolie (Within Temptation) - 48
  • Tony Martin (Black Sabbath) - 67

Vandaag overleden:
  • Bryan Ottoson (American Head Charge) - 2005
  • Dan "Cernunnos" Vandenplas (Enthroned) - 1997
  • Rob Clayton (Hallows Eve) - 1992
Interview

Battlelore
Met Maria
Door Lennert
Geplaatst in november 2008
Battlelore speelt nu al bijna tien jaar door J.R.R. Tolkien geïnspireerde fantasy metal en heeft met het onlangs uitgekomen The Last Alliance hun sterkste album tot nu toe opgenomen. Reden temeer om de band eens wat vragen te stellen over de geschiedenis, Dan Swanö en rare podiumperikelen. Toetseniste Maria wilde ons graag te woord staan.

Battlelore

Behalve jullie feliciteren met het nieuwe album wil ik jullie toch meedelen dat dit de eerste keer is dat ik me niet ergerde aan de voice-overs op de promo. Heeft een van jullie bandleden deze metalstem gedaan?

Bedankt! Het was onze producer Janne Saksa die deze voice-over heeft ingesproken. Hij heeft ook op een van de nummers (Awakening) een stuk ingesproken; zo kwamen we op het idee. Dan Swanö heeft de voice-overs tijdens het mixen precies geplaatst op de stukken waar ze het luistergenot niet in de weg zouden staan. Persoonlijk wilden we helemaal ze er helemaal niet op hebben, maar we zitten bij Napalm Records en bij hen is het nu eenmaal verplicht om het op de albums te zetten, dus we besloten ze er op zo’n manier op te zetten dat ze het minst irritant zouden zijn. Goed om te horen dat het ook is gelukt, hehe.

The Last Aliance klinkt een stuk zwaarder dan Evernight, zou je zeggen dat dit komt door Dan Swanö’s mix of door het songmateriaal?

Fijn om te horen! Om heel eerlijk te zijn hadden we bijna een spoedvergadering over het songmateriaal in de studio omdat we bang waren dat het vooral ‘simpel’ zou klinken en helemaal niet heavy. Gelukkig vinden de meeste interviewers en reviewers dat The Last Alliance meer heavy, melancholisch en atmosferisch dan Evernight en de andere Battlelore albums. Dat was voor ons een grote verrassing! We zien The Last Alliance als het meest veelzijdige Battlelore album, dat zowel onze agressieve als zachte kanten laat zien. Dan Swanö heeft met zijn mix en mastering ervoor gezorgd dat alle instrumenten en elementen goed naar voren komen. Hij zorgde ervoor dat het album zo groots en episch klinkt, dus hij heeft absoluut een handje geholpen met het eindresultaat.

Over Dan gesproken, hoe is hij om mee te werken?

Makkelijk, hij begreep meteen hoe wij de sound wilden hebben. Hij is daarnaast erg rustig en aardig. Hij had een hoop werk aan al onze instrumenten met de gitaren, bas, drums, keyboards en de vele orkestraties als strijkinstrumenten, hoorns, hobo’s en de echte fluit. Daarnaast waren er nog veel verschillende vocalen zoals Kaisa’s harmonieën, Tomi’s cleane stukken en harmonieën, de koren, Tomi’s grunts etc. Dan vertelde ons dat het mixen van ons album gelijk stond aan het mixen van 156 death metal albums tegelijkertijd, haha!

Ik merkte de terugkeer van de cleane vocalen op, deze waren namelijk afwezig op Evernight. Als je terugkijkt, denk je dan dat jullie vorige album beter zou hebben geklonken met cleane zang?

Battlelore - The Last AllianceTomi heeft live wel een aantal keer eerder clean gezongen, maar voor we The Last Alliance opnamen was dit nooit het geval geweest in de studio. Tijdens het schrijfproces van Evernight hebben we het wel over het toevoegen van cleane vocalen gehad, maar het was niet echt gepland en we hadden in de studio ook niet de tijd ervoor, dus hebben we ze er uit gelaten. Voor dit album heeft Tomi deze zangpartijen al vanaf het begin gebruikt (en hij heeft enkele fantastische melodieën voor de demo’s geschreven), dat we ze nu absoluut wel wilden gebruiken. Ik geef toe dat ik de cleane vocalen wel heb gemist en ik denk dat het een goed element voor het nieuwe album is, maar ik geloof niet dat de vorige albums met toevoeging van deze zang beter of slechter waren geworden. Ik geloof niet echt in het spijt hebben van dit soort zaken. Evernight was een duistere periode in het leven van alle bandleden en het is goed dat het album dit ook uitstraalt. Maar goed, Tomi is als zanger heel erg gegroeid en het is fijn om zijn enthousiasme om nieuwe dingen uit te proberen te horen. Zijn invloed en energie kan op The Last Alliance bijzonder goed gehoord worden en dat is fantastisch.

Persoonlijk vond ik het intense The Great Gathering het beste nummer van het album, waar gaat dit precies over?

The Great Gathering gaat over de laatste alliantie van mensen, elven en dwergen tegen de duistere heer Sauron. In de geschiedenis van Midden-Aarde is dit onderdeel van de grote oorlog tussen goed en kwaad en hier wordt het kwaad een tijdje teruggedrongen. Sauron verdwijnt alleen niet compleet, omdat de hebzucht van de mens het kwaad laat leven. Naast de muziek is dus ook het verhaal vrij intens.

Bij de speciale limited edition van The Last Alliance zal ook een bonus dvd te vinden zijn van een optreden op het het Metal Female Voices Festival. Zien jullie jezelf ook als een ‘female fronted metal band’?

Hehe, we worden in zoveel hokjes geduwd, maar ik denk dat het niet compleet oneerlijk is om onszelf zo te zien, we hebben natuurlijk een zangeres. Maar ik zie ons niet complete zo, omdat Tomi net zo’n grote zangrol heft als Kaisa. Ik denk persoonlijk niet dat ze op het festival heel strikt met die naam omgingen, omdat er genoeg andere bands waren die ook een zanger hadden.

Jullie zijn nu al sinds 1999 actief, maar is jullie podiumact altijd zo ‘in character’ geweest als het vandaag de dag is? Zou je zeggen dat jullie hem hebben aangepast door de jaren heen?

Dat is een grappige vraag. Ik zou niet zeggen dat wij speciale personages spelen, we zijn gewoon onszelf en zijn dat ook altijd geweest. Het aannemen van andere rollen laten we over voor toneelspelers. Het feit dat we onszelf in fantasy stijl aankleden is iets wat we altijd al gedaan hebben, het zou gewoon vreemd zijn als we over Midden-Aarde zouden zingen in onze spijkerbroeken en t-shirts. Toen we begonnen besloten we al vrij snel dat het visuele aspect van de show belangrijk zou zijn, we wilden het publiek gewoon meer geven. En zo doen we het al ons hele bestaan; als je het podium opgaat, doe het dan met attitude.

De eerste keer dat ik Kaisa’s zang hoorde was ik verrast dat ze geen hoge sopraanzang gebruikte zoals de meeste andere zangeressen dat rond hetzelfde tijdstip deden. Omdat ik de eerste demo’s zonder haar niet heb gehoord, ben ik toch benieuwd hoe de vrouwelijke zang toen klonk.

Eigenlijk zat Kaisa er al op de tweede demo bij en heeft ze sindsdien in de band gezeten met mij op de keyboards en Henri op de drums. Er was een demo voordat wij drie erbij kwamen en daar was een vrouwelijke gastzangeres. Ze zong slechts een paar stukjes, maar niet op een hoge opera-achtige manier. Ik geloof echter wel dat het Kaisa was die de vrouwenzang zo’n belangrijk gedeelte van de muziek van Battlelore heeft gemaakt.

J.R.R. Tolkien blijft een grote inspiratiebron voor jullie band. Heeft de publicatie van The Children of Húrin jullie meer inspiratie gegeven en nog belangrijker: vond je het boek überhaupt goed?

Ik persoonlijk vond het boek erg goed, het verbreedde mijn visie op die wereld en gaf weer een hoop nieuwe inspiratie. Het beantwoordde daarnaast ook een hoop vragen die ik mezelf stelde over de andere boeken. Het grappige is dat het verhaal een hoop overeenkomsten heeft met een Fins epos, genaamd Kalevala, waar een soortgelijk verhaal in zit. Aangezien wij Fins zijn en Kalevala ook als inspiratiebron gebruiken is dat natuurlijk alleen maar goed. Ik geloof dat Jyri met het boek al een basis voor een nieuw lied heeft gevonden, we zullen zien!

Battlelore

Op jullie site staat dat jullie derde album Third Age Of The Sun zelfs de Finse album top 40 heeft bereikt. Heeft dit succes jullie nog iets opgeleverd in financiële zin?

Om heel eerlijk te zijn hebben we daar niks van gemerkt. We hebben allemaal onze full-time banen naast de band en de muziek is gewoon een gezamenlijke passie. Het zou natuurlijk fantastisch zijn om te kunnen leven van de muziek, maar in dit genre en helemaal in zo’n klein land als Finland, is dat bijna onmogelijk. Ik denk dat onze notering in ieder geval bewijst dat we geaccepteerd en opgemerkt zijn in ons thuisland. We waren niet zo bekend in Finland daarvoor, dus het heeft weldegelijk nieuwe deuren geopend voor ons.

Ik zag dat het optreden in Kuopio is gecancelled vanwege ziekte in de band, zal dit de rest van de tour beïnvloeden? Ik hoop dat het niks ernstigs is?

Nee, het zal de tour verder niet beïnvloeden. Henri heft een zware griep opgelopen en had behoorlijk hoge koorts, dus hij was niet in staat in zijn conditie de drums te bespelen. Gezien het feit we een behoorlijk lange tour in het vooruitzicht hebben leek het ons verstandiger om dit optreden af te zeggen, zodat Henri niet zieker zou worden. Onze back-up drummer Enrico (die ook voor Henri heeft ingevallen toen zijn dochter geboren werd) was op dat moment niet in Finland, dus we konden helaas niet optreden in Kupio. Het is de eerste keer dat we een optreden om deze reden hebben moeten afzeggen, dus het voelt vervelend. Hopelijk zijn we alsnog in staat om Kupio wat later in dit jaar aan te doen om het goed te maken met de fans.

Het is niet nodig te vragen of jullie nog naar Nederland komen omdat jullie website dit gewoon vermeldt. Zijn jullie tevreden over de optredens en het publiek in Nederland?

Ja, het Nederlandse publiek is altijd enthousiast en beweeglijk! De sfeer is altijd geweldig geweest en de organisatoren waren in alle zalen zeer professioneel. Ik kijk er dan ook bijzonder naar uit om weer terug te komen!

Over publiek gesproken, merk je nog grote verschillen op tussen de landen waar jullie komen en hoe het publiek een metalconcert ervaart?

Er zijn wat kleine verschillen, maar meestal is het publiek erg gezellig. Ik denk dat de grootste verschillen tussen Finland en Europa toch wel de tijdschema’s en het drinken zijn. In Europa beginnen de optredens vroeg op de avond en is het publiek lang niet zo dronken als in Finland, hehe. Voor de rest is het altijd zo dat het ene gedeelte van het publiek achterin de zaal staat te drinken en de boel rustig bekijkt, terwijl het andere gedeelte vooraan de zaal staat te schreeuwen en te headbangen. Als muzikant heb ik natuurlijk liever de laatste groep.

Geen zorgen over de volgende vraag, die stel ik in alle interviews: Zou je de grootste overeenkomsten en verschillen tussen jouw band en Spinal Tap kunnen noemen?

Uhm… dat is een moeilijke. Ik denk dat de grootste overeenkomsten toch wel te vinden zijn bij de stomme ongelukjes die bij ons op het podium gebeuren. Zo heeft Tomi bijvoorbeeld Kaisa op het hoofd geslagen met een zwaard terwijl zij aan het zingen was, of de technici die de wielen van de verhoging waar ik op stond niet op de rem hadden gezet waardoor ik over het podium aan het surfen was… hehe. Gelukkig is het nooit zo erg als bij Spinal Tap geweest. De grootste verschillen zitten hem toch wel in de muziek die echt mijlenver uit elkaar ligt. Ach, ik geloof niet dat we het ooit zo ver willen laten gaan dat we dansende dwergen en een Stonehenge op het podium willen gaan. En ik beloof jullie dat onze mannen nooit dat soort strakke broeken zullen dragen!

Laatste vraag: is er een vraag die ik niet heb gesteld, die je toch nog graag zou willen beantwoorden?

Te zijn of niet te zijn? Zijn, zou ik zo zeggen! Bedankt voor het interview, we hopen jullie snel te zien bij onze optredens!

Kerry King in Muziekcentrum Enschede

Zoeken
    19 april:
  • A Neverending John's Dream - Coming Back To Paradise
  • Alicate - Heaven Tonight
  • Antagonyze - Interpretations Of The Unknown Wilderness
  • Atræ Bilis - Aumicide
  • Dool - The Shape Of Fluidity
  • Haust - Negative Music
  • Loch Vostok - Opus Ferox II - Mark Of The Beast
  • My Dying Bride - A Mortal Binding
  • Mære - ...And the Universe Keeps Silent
  • Nuclear Tomb - Labyrinthian Terror
  • Quantum - Down The Mountainside
  • Seeyouspacecowboy - Coupe De Grâce
  • Tomorrow's Rain - Ovdan
  • Uragh - Maelstrom
  • 22 april:
  • Coffin Curse - The Continuous Nothing
  • Obscurial - Heretic
Pitfest

Alle artikelen en foto's (afgezien van albumhoezen, door bands/labels/promoters aangeleverde fotos of anders aangegeven), zijn © 2001-2024 Metalfan.nl, en mogen niet zonder schriftelijke toestemming gekopieerd worden. De inhoud van reacties blijven van de reageerders zelf. Metalfan.nl is niet verantwoordelijk voor reacties van bezoekers. Alle datums van de Nieuwe Releases, Concertagenda, Kalender en in de artikelen zijn onder voorbehoud.