Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

13-04-2021

Battlelore - The Last Alliance
Jaar van release: 2008
Label: Napalm Records

Battlelore - The Last Alliance

Nee, ik was niet gecharmeerd van Battlelore’s voorgaande album Evernight. Zouteloze, uitgesponnen arrangementen met vlakke vocalen en een cliché concept deden mijn hart niet sneller slaan dan de meeste SBS6 programma’s met hun inwisselbare presentatoren en afgrijselijke voice-overs. Toch moet ik de band nageven dat ze zich door negatieve reacties niet snel uit het veld laten slaan en door kwalitatieve optredens neer te zetten nog steeds erg geliefd zijn bij hun immer groeiende fanbase. Zou hun inmiddels vijfde album The Last Alliance het misschien toch beter doen bij mij?

Allereerst prijs ik de metalgoden voor de uitstekende productie van Dan Swanö die de band weer wat meer metal heeft laten klinken dan op Evernight het geval was. Daarnaast is er een gezonde afwisseling tussen rustigere nummers als Guardians en Daughter Of The Sun en de stevigere nummers als The Great Gathering waarop we getrakteerd worden op enkele lekkere blastbeats en stevige riffs.

Ook op vocaal gebied is er een hoop verbeterd door het terughalen van de mannelijke cleane vocalen en een beduidend betere grunts dan voorheen. Het enige minpuntje blijft de mooie stem van Kaisa Jouhki, die nog steeds een stuk gevarieerder gebruikt zou kunnen worden. Extra pluspuntje krijgt de band voor het mij laten glimlachen tijdens het horen van de voice-overs op de promo: voor de verandering is het geen monotone vrouwenstem die ons verteld dat we naar een promo luisteren, maar een ruige halve grunt.

Alles bij elkaar zal de epic fantasy metal van Battlelore nooit ‘extreme’ worden, daarvoor zit de filmische muziek toch nog steeds teveel in het soundtrack-metal genre. Waar de band wel in slaagde is mijn aandacht te trekken en enkele malen ook erg lekkere nummers te presenteren. Origineel is het allemaal niet en de concurrentie is moordend binnen het fantasy metal genre, maar Battlelore heeft met dit sympathieke album zeker het voordeel van de twijfel verdiend.

Tracklist:
1. Third Immortal
2. Guardians
3. The Great Gathering
4. Voice Of The Fallen
5. Exile The Daystar
6. Daughter Of The Sun
7. Green Dragon
8. Awakening
9. Epic Dreams
10. Moontower
11. The Star Of High Hope

Score: 75 / 100

Reviewer: Lennert
Toegevoegd: 28 oktober 2008

Koop dit album in

[ Terug naar de Album Reviews ]

Battlelore - The Last Alliance
Reactie van Arjay op 08-01-2014 om 22:18u
Score: 75 / 100

Lekker album hoor! Niks mis mee..