Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

26-01-2021

Interview: One Man Army And The Undead Quartet
Met Johan Lindstrand
Door Tonnie
Geplaatst in maart 2007

Slechts een jaartje na debuutalbum 21st Century Killing Machine komt One Man Army And The Undead Quartet alweer met de opvolger, getiteld Error In Evolution. Omdat beide albums best leuk klinken belde ik weer eens naar Zweden, voor een gesprekje met ex-The Crown frontman Johan Lindstrand.

One Man Army And The Undead Quartet

Hey Johan. Ik heb de laatste week 2 cds heel veel gedraaid: de nieuwe Manowar cd, en de nieuwe One Man Army cd. Welke is beter?

Onze!

O ja? Waarom dan?

Hahaha. Nou, allereerst ben ik nooit zo'n grote Manowar-fan geweest. Ik vind ze wel okee, daar niet van. Een van de eerste albums die m'n broer had was er een van Manowar. Ik weet niet precies meer welke het was, maar het was vast iets met "power". De nieuwe ken ik niet, eigenlijk.

Jij hebt nu met jouw band ook alweer een nieuwe cd, en heel wat sneller dan Manowar met nieuwe platen komt. Jullie eerste album kwam slechts een jaar geleden uit, en nu is er alweer jullie tweede. Hebben jullie inspiratie teveel?

One Man Army And The Undead Quartet - Error In EvolutionWe hebben zeker genoeg inspiratie. Maar we zijn nu een echte band. Toen we met het debuutalbum bezig waren waren we als band nog maar net bij elkaar. Bovendien had ik toen praktisch alles in m'n eentje geschreven. Nu hebben we drie songwriters in de band, waardoor we dus veel meer ideeën hebben. Nu kennen we elkaar veel beter dan een jaar geleden, en daardoor gaat het schrijven natuurlijk nog beter. Maar alles draait wel om de kwaliteit van de nummers. Als de nummers niet goed zijn heeft het geen zin om ze op cd te zetten. Dan breng ik net zo liefst geen cd uit. Dus wie weet duurt het nu drie jaar voordat we ons volgende album af hebben, wie weet...

Wie zijn de andere twee songwriters binnen de band?

De twee gitaristen, Mikael Lagerblad en Pekka Kiviaho. En als we in de oefenruimte zitten voegen we allemaal wel weer onze eigen dingetjes toe aan andermans nummers. Dus ook bassist Robert Axelsson en drummer Marek Dobrowolski dragen zeker bij aan de songs.

Nu is het dus meer een volledige "army" geworden, in plaats van een eenmansleger?

Haha ja. Nou ja, de naam moest je toch al nooit opvatten alsof het een solo-cd van mij was. Het is gewoon een coole naam.

De vorige keer vertelde je me dat je met The Crown altijd veel gelazer gehad hebt met tour agencies enzo, maar dat dat beter zou worden met One Man Army. Is dat het afgelopen jaar ook echt beter geweest?

Jazeker! Nu gaat het een stuk beter. De keuzes die we op dat gebied nu gemaakt hebben zijn goed geweest. We hebben zo'n 80 shows gedaan na de release van ons eerste album. Ik mag daar zeker niet over klagen.

Even over het album. Valle Adzic verliet One Man Army na de opnames van het debuutalbum, want hij kon het niet combineren met z'n andere band Impious. Hoe was het om hem dan nu toch weer als producer te hebben, zonder dat hij deze keer meespeelt? En hoe was dat voor hem?

Ik zelf was heel blij dat hij de plaat wilde produceren. Hij kent het One Man Army geluid als geen ander, want zoals je zei, hij zat in het begin ook in de band. Hij is een goede vriend van me, en we zijn destijds ook als vrienden uit elkaar gegaan. Ik heb alle begrip voor wat hij toen besliste, en het was nu heel cool om hem er toch bij te hebben bij de opnames. We hebben het album in zijn nieuwe studio opgenomen, wat echt fantastisch was. Het is zo'n gave studio. Bij ons volgende album wil ik zeker weer dat hij de plaat weer produceert.

Ik heb de teksten van het album niet, want die werden niet met m'n promocd geleverd. Het nummer Knights in Satan's Service, gaat dat nu over de band KISS, of niet?

Alleen de titel is er van geleend. Dat is een eerbetoon aan KISS, want dat is toch wel een van m'n favoriete bands allertijden. Maar het nummer zelf gaat over iets totaal anders, namelijk over kindsoldaten in fanatiek religieuze landen. De titel is daar ook wel op van toepassing, vandaar dat ik het zo gekozen heb. Maar het is dus geen toeval dat het ook wat met KISS te maken heeft. Op het debuut hadden we So Grim So True So Real, wat door Metallica geïnspireerd was. Nou ja, ook alleen de titel. En nu dus KISS. Het is ook leuk om live te spelen, want je kan het lekker meebrullen. K I S S!

KISS is dus een van je favoriete bands. Hoe hoog op je lijstje staat Alice Cooper?

Niet zo heel hoog, maar het nummer He's Back (The Man Behind The Mask) vind ik steengoed. Al sinds ik het voor de eerste keer hoorde, en dat was toen ik Friday The 13th deel 6 voor het eerst zag, Jason Lives. Daarin zit dat nummer. Sindsdien zit het nummer in m'n hoofd, en ik wilde het nu echt een keer zelf opnemen. Ik denk dat we het nummer geen onrecht hebben aangedaan, door het iets zwaarder te maken dan het eigenlijk was. Voor zover ik weet is dat nummer nog niet veel gecovered. Gelukkig, eigenlijk, want zo zijn we toch wat origineler qua coverkeuzes.

Maar waarom staat het op het album, en niet bijvoorbeeld als b-kant op die kerstsingle die jullie vorig jaar uitbrachten?

We zaten er over te denken om het als bonustrack op de nieuwe cd te zetten, maar we waren zo tevreden met het resultaat dat we het toch op het album wilden. In eerste instantie stond het niet in de tracklist, maar toen we het er eens tussen zetten bleek het zo goed te passen dat we het toch niet "slechts" als bonustrack wilden gebruiken. Het moest gewoon tussen de andere nummers komen.

Waarom hebben jullie in godsnaam eigenlijk een kerstsingle uitgebracht?

Zodat jij deze vraag kon stellen! Natuurlijk was het gewoon met een knipoog bedoeld, zoals je uit de titel Christmas For The Lobotomizer ook wel kunt opmaken. Tekstueel is het nummer erg anti-kerst, maar er zijn maar weinig extreme metalbands die zo'n soort single uitbrengen. Het was voor ons een soort preview van wat er komen ging, op Error In Evolution. En de single is slechts in een oplage van 500 stuks uitgebracht, dus een soort collector's item voor de fans. Ik vond dat vroeger altijd wel gaaf om te kopen, vandaar dat ik het nu zelf ook wilde uitbrengen.

Ben jij zo'n verzamelaar dan?

Nee, niet meer. Vroeger wel, maar tegenwoordig koop ik niet zo heel veel albums meer. Muzikant zijn is geen vetpot, dus ook ik kan niet alles kopen wat ik wil. Maar gelukkig zitten we bij een goed label die ons ook veel cds gratis geven. Dat is dan wel weer een voordeel, hahaha.

One Man Army And The Undead Quartet

Kunnen we jullie binnenkort op een podium in de buurt verwachten?

Hopelijk wel. Momenteel zijn er een aantal festival bevestigd, maar we zijn druk bezig met een tour op te zetten. We hebben een goed album klaar en willen dat graag aan de mensen laten horen. We willen dus zoveel mogelijk live spelen.

Welke festivals zijn bevestigd?

In Duitsland het With Full Force festival, en wat kleinere indoor festivals. Ik weet de namen niet uit m'n hoofd. Voornamelijk in Duitsland, trouwens. Daar hebben ze zoveel festivals, dat is ongelofelijk. En ook een in Oostenrijk geloof ik. Ik hoop dat we ook nog in Nederland komen. Het lijkt me gaaf om eens op Dynamo Open Air te spelen.

Dat zal lastig worden, want dat is een stille dood gestorven.

Aaah jammer! Ik had er graag eens gestaan. Hopelijk hebben jullie wel een vervanger.

Ja, maar het is toch geen Dynamo... We hebben nu Wâldrock, en Fields Of Rock.

Dat moet ik eens tegen onze bookers zeggen, dat ze daar eens moeten informeren.

[ Terug naar de Interviews ]