Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

21-01-2021

Interview: One Man Army And The Undead Quartet
Met Johan Lindstrand
Door Tonnie
Geplaatst in januari 2006

Na het uiteenvallen van een band richten de afzonderlijke personen vaak nieuwe bands op, of ze gaan solo verder. Als je de nieuwe bandnaam van ex-The Crown zanger Johan Lindstrand bekijkt, kan het beide zijn. Hij als One Man Army heeft nu een Undead Quartet rond zich verzameld, en het debuutalbum 21st Century Killing Machine ligt in de winkels. Tijd dus voor een gesprekje met Johan.

One Man Army And The Undead Quartet

He, ben je het nog niet zat om steeds de bandnaam voluit te noemen? Het is toch een hele mond vol.

Hahahaha nee hoor. Maar je mag best One Man Army zeggen.

Toen The Crown vorig jaar stopte, was je toen al bezig met ideeën voor deze band, of kwam dat pas echt na de split?

Zoals je weet had ik The Crown enkele jaren terug al eens verlaten, in 2001. Toen ging ik wat anders met m'n leven doen maar ik bleef nog wel bezig met muziek, en heb toen enkele riffs geschreven. Toen ik terug kwam bij The Crown deed ik daar niks mee, en enkele daarvan heb ik nu pas gebruikt. Direct na het echte einde van The Crown ben ik weer verder gaan schrijven. Ik had toen inspiratie genoeg, en moest m'n woede kwijt. Ik was namelijk best gefrustreerd dat we er mee stopten, want ik was eigenlijk nog maar net weer terug.

Kwam die split dan voor jou ook onverwacht? Had jij er geen zeggenschap in?

Voor mij kwam het inderdaad ook onverwacht. De halve band had geen zin meer, en ik en Marcus waren verbijsterd. Enkele maanden ervoor had ik m'n normale baan opgezegd zodat ik me volledig op The Crown kon storten, want het touren neemt veel tijd in beslag. En toen besloten ze dus ineens om te stoppen. Ok, ik snap wel dat ze geen zin meer hadden om agressieve muziek te maken, en dan moet je zeker niet tegen je zin doorgaan, maar het kwam voor mij toch onverwacht. Ik had net weer nieuwe energie en wilde iedereen laten zien wat we konden. Maar nu heb ik gelukkig deze nieuwe band, waar ik dat mee ga doen.

Heb je nog contact met de rest van The Crown?

Jahoor, we zijn nog altijd goede vrienden. Vorige week heb ik Magnus nog gesproken, en hem het One Man Army album laten horen. Hij is zelf bezig met z'n nieuwe band, Stolen Policecar. Dat is een punkrockband, en daarmee neemt hij nu een album op.

Een van de redenen waarom The Crown stopte, in ieder geval volgens het bericht op jullie site, was vanwege slechte ervaringen met bookingsbureau's, tour agencies, en dat jullie daar veel minder aan hebben overgehouden dan eigenlijk zou moeten. Waarom denk je dat dat met One Man Army niet zal gebeuren?

Nee, daar heb ik van geleerd. Het was inderdaad een van de redenen van de split, maar niet de hoofdreden. Het speelde wel erg mee. We waren het echt zat om constant genaait te worden door iedereen die wat met een tour te maken heeft. Natuurlijk is er een mogelijkheid dat we met One Man Army ook weer genaait worden, maar ik heb van de fouten geleerd, en we zijn een stuk voorzichtiger. Ik neem nu geen amateurs meer aan. Ik luister voortaan wel naar de profs. Nu zitten we bij een professionele booker, die Nuclear Blast ons had aangeraden. En tot dusver ben ik heel erg tevreden.

Eind 2004 nam je de eerste demo op voor One Man Army And The Undead Quartet, waarop je zelf gitaar speelt. Waarom heb je besloten dat niet op het album te doen?

One Man Army And the Undead Quartet - 21st Century Killing MachineOmdat ik er niet echt goed in ben. Het zou me echt teveel tijd gekost hebben om die op het album ook op te nemen. Ik kan wel gitaarspelen hoor, maar ik zou eerst nog veel meer moeten oefenen voordat ik goed genoeg ben om een heel album in te spelen. En dan zouden we wat trucs moeten uithalen zodat het beter klinkt, en dat wil ik niet. En ik wil me vrij kunnen bewegen op het podium als ik zing. Zo kan ik me dus echt op het zingen concentreren, zonder ook nog 's een gitaar te moeten bespelen.

Op de demo is bassist Valle Adzic ook te horen, die ook op het album meespeelde. En iemand genaamd Fredrik Bergqvist. Die laatste bestaat niet echt, he?

Nee dat is een drumcomputer. Maar we vonden het zo sneu staan op de demo, dus hebben we 'm een naam gegeven.

De nummers van die demo hebben jullie opnieuw opgenomen voor het album. Is er nog veel aan veranderd?

Die zijn bijna hetzelfde, maar een stuk beter ingespeeld. Marik's drums klinken toch wel beter dan op die op de demo.

De demo is ook nog uitgebracht door Nuclear Blast. Dat komt toch niet vaak voor met demo's. Waarom bij deze wel?

We hadden de demo naar diverse labels gestuurd, en toen we met Nuclear Blast in zee gingen leek het hun ook wel een leuk idee om de demo opnieuw te masteren, en uit te brengen als limited edition, met een t-shirt. Als promotie voor de band. Zo kwam onze naam alvast wat in de schijnwerpers.

Is de demo al uitverkocht?

Ik denk het wel. Er waren er maar iets van 500 van gemaakt, en daarvan zijn er ook diverse gratis weggegeven.

Op het album heb je de zang in de Deadland studio van Valle opgenomen, en de muziek in een andere studio. In die eerste had je ook de demo opgenomen. Waarom is er nu voor 2 verschillende studio's gekozen?

We hadden inderdaad de meeste instrumenten in de Bohus studio opgenomen. Dat is echt een hi-tech studio, alles zit er in. Maar we hadden maar een paar weken om daar op te nemen en te mixen. Dus we kozen om daar de instrumenten op te nemen, en ik ging m'n zang opnemen in Valle's eigen studio. Daar had ik dus geen tijdsdruk, en dat was heel lekker kan ik je zeggen.

Jij houdt er dus niet van om onder druk te werken?

Nee. Ik neem liever wat meer de tijd ervoor, zodat het beter klinkt. Als je bijvoorbeeld vier nummers op 1 dag moet inzingen is er grote kans dat het erg gehaast klinkt, en je ook niet de opname krijgt die je zou willen. Nu kon ik het rustig aan doen, 1 nummer per dag, en het koste niks extra's. En het resultaat is veel beter, vind ik.

Hoeveel uur zing jij dan op zo'n dag?

Dat hangt er van af. Soms ben je effectief maar 1 uur aan het zingen, soms 3. Als er veel achtergrondzang in moet kost het sowieso veel meer tijd.

Je nam de zang op in Valle's studio, maar hij is inmiddels uit de band.

Ja. Hij had teveel aan z'n kop. Hij zit in Impious, heeft een normale baan, en een vriendin. Je kent het wel, dan heb je het erg druk. Hij wilde heel graag ook deze band voortzetten maar het is echt teveel voor hem. Ik had echt gehoopt dat hij hier tijd voor zou hebben, maar hij kan echt geen anderhalve maand met ons mee op tour. En om hem dan na de tour weer erbij te voegen is ook niet zo ideaal. Dan blijven we in de toekomst het zelfde probleem houden. Valle was het daar ook mee eens.

En nu heb je dus Robert Axelsson als zijn vervanger.

Klopt. En hij doet het goed. Hij is heel relaxt en toegewijd. Hij geeft z'n volle 100%.

Neem je het Valle kwalijk dat hij deze beslissing genomen heeft?

Nee zeg, we wisten van te voren dat Impious zijn hoofdband zou blijven, en ik had ook niet anders verwacht hoor. Maar misschien hadden we deze beslissing een jaar terug al kunnen nemen. Valle is een te gekke gast, en een goeie vriend van me, maar als ik er op terug kijk hadden we denk ik beter van het begin af aan al met een andere bassist kunnen werken. Dan hadden we nu geen nieuwe moeten inwerken. En misschien zijn Valle's fans nu ook wat teleurgesteld, omdat ze hem met One Man Army ook wel live hadden willen zien.

One Man Army and the Undead Quartet

Terug naar het album. In het nummer Behind The Church hoor ik stukken uit de film The Omen. Gaat heel het nummer over de film, of is het slechts een stukje tekst uit de film die je gaaf vond om te gebruiken?

Nee nee, het nummer gaat over de film. Maar ik heb er wel een beetje mijn versie van gemaakt hoor.

Heb je nog andere films als onderwerpen gebruikt?

Nee, dit was de enige. De andere nummers zijn persoonlijker, maar dan wat gemixt met fantasy. Er zit wat van m'n eigen ervaringen in, zoals woede en wraak. Ik ben erg tevreden met de teksten, maar ik ben ook trots op mezelf, dat ik eindelijk het lef had om zowel tekst als muziek te schrijven. In het verleden schreef ik alleen teksten.

Je noemt wraak als onderwerp van de teksten. Wraak op wie?

Niet echt op bepaalde mensen. Die wraak komt voort uit frustratie en woede, die weer komen doordat ik The Crown verlaten had, toen weer met veel zin terug kwam, en net toen ik het lekker vond lopen stopten we. En we hadden, zoals ik al zei, slechte ervaringen met wat mensen in de business. M'n wraak is dus dat ik nu weer terug ben, en dat het nu oorlog is. Niets kan mij nu nog kwetsen.

Dat is dus de "21st century killing machine" ?

Exact.

En The Crown was dus die van de 20e eeuw?

Hahaha inderdaad.

Voor de tour met Children Of Bodom hadden jullie nog maar 2x live gespeeld. Zijn jullie wel klaar voor zo'n tour?

Ik in ieder geval wel, en de rest van de band ook denk ik. Ik heb met The Crown natuurlijk al vaker getourd, maar de anderen hebben nog nooit zo'n soort tour gedaan. En voor mij is het ook een vrij lange tour, want de langste voor mij was toen we door de VS tourden met Cannibal Corpse, en dat waren iets van 25 shows. Nu zijn het er veel meer. Maar ik weet hoe het er op tour aan toe gaat, en ik hoop de anderen er op te kunnen voorbereiden.

Jullie als openers spelen een half uurtje, zeker?

Ja, zoiets zal het zijn. En we gaan de mensen eens laten horen wat we kunnen. We hebben alle nummers van het album goed geoefend, dus we kunnen alles spelen.

En je speelt geen nummers van The Crown?

Nee nee. Ik schreef daar geen muziek, dus dan gaan we ook geen nummers ervan spelen.

[ Terug naar de Interviews ]