Helloween & Hammerfall in Tilburg
Enquête

Op Dynamo Metalfest spelen Death Angel, Dress The Dead, Exodus en Testament uit de Bay Area. Welke song van deze acts of van een band waarbij een lid van de gelegenheidsgroep Bay Area Interthrashional heeft gespeeld, wil jij het liefst op DMF 2022 horen?

D.R.I. – Beneath The Wheel
D.R.I. – The Five Year Plan
Death Angel – Seemingly Endless Time
Death Angel – Thrown To The Wolves
Death Angel – Voracious Souls
Dress The Dead – 1969
Exodus – Bonded By Blood
Exodus – The Toxic Waltz
Exodus – War Is My Shepherd
Forbidden – Chalice Of Blood
Forbidden – Step By Step
Heathen – Death By Hanging
Heathen – Hypnotized
Hirax – Bombs Of Death
Hirax – El Diablo Negro
Machine Head – Davidian
Machine Head – Old
M.O.D. – Get A Real Job
Testament – D.N.R. (Do Not Resuscitate)
Testament – Into The Pit
Testament – Over The Wall
The Boneless Ones – Keg Kept A Flowin'
Toxik – There Stood The Fence
Toxik – World Circus
een andere song van de bovengenoemde bands, namelijk:

[ Uitslag | Enquêtes ]

Geen concerten bekend voor 19-09-2022.
Kalender
Vandaag jarig:
  • Andrea Ferro (Lacuna Coil) - 49
  • Ian Gillan (Deep Purple) - 77
  • Joey Tempest (Europe) - 59
  • John Deacon (Queen) - 71
  • Marco Coti Zelati (Lacuna Coil) - 47
  • Michael Todd (Coheed And Cambria) - 42
  • Steve Grimmett (Grim Reaper)† - 63
  • Steven Sanders (Spoil Engine) - 46
Interview

Randy Piper's Animal
Met Randy Piper
Door Tonnie
Geplaatst in juni 2006
Violent New Breed is de titel van het eerste fatsoenlijke album van Randy Piper's Animal, de "nieuwe" band van gitarist Randy Piper. Piper speelde in de jaren 80 mee op de eerste twee W.A.S.P. albums, maar heeft twintig jaar later weer een album gemaakt wat in die stijl ligt. Met de Amerikaan sprak ik eens over Animal, en wat hij in de tussentijd allemaal gedaan heeft.

Randy Piper's Animal

He Randy, er is niet zo heel veel informatie te vinden over wat jij sinds je vertrek bij W.A.S.P. gedaan hebt. Ik weet dat je nog wat met Alice Cooper gedaan hebt, maar wat nog meer?

Ik ben door de jaren heen altijd bezig geweest. Inderdaad, met Alice, en daarna besloot ik om weer zelf een band te beginnen. Dat was eigenlijk al het begin van Animal.

Wanneer was dat dan?

Rond 1988, geloof ik. Ik weet het zelf ook niet meer precies. We hebben toen wat opgenomen met Chuck Norris. Jeweetwel, die acteur cq vechter. Zijn vrouw had een studio in Hollywood, waar we wat hebben opgenomen. Ze draaiden onze demo toen wel 's op de radio. Het ging best goed, maar het viel allemaal wat uit elkaar. We hebben toen aardig wat ledenwisselingen gehad. Alex Nelson [gitarist van Lizzy Borden] heeft nog met ons gespeeld, en David Wayne van Metal Church ook. Toen werd het geleidelijk aan een andere band, en hebben we ons hernoemd naar King's Horses. We hebben daarmee veel in Los Angeles gespeeld, in het clubcircuit, en ook heel veel materiaal opgenomen. Ik heb echt nog veel tapes liggen van King's Horses. Het moet wel zo'n vier albums aan materiaal zijn, denk ik. Maar dat is niet uitgebracht. Een hele tijd later kwam ik weer 's samen met Rich Lewis, en hebben we Animal nieuw leven ingeblazen. Dat was een jaar of tien geleden denk ik.

Was Rich ook bij de oprichting van Animal betrokken?

Randy Piper's Animal - Violent New BreedJa, hij was er vanaf het begin bij. Toen hebben we Chris Holmes en Tony Richards erbij gehaald, en met hen hebben we lekker getourd. Het was erg fijn om weer met Chris op het podium te staan. Het voelde erg vertrouwd aan, want half W.A.S.P. stond toen op het podium hahaha. Enkele jaren terug kreeg ik een email van Chris Laney, dat hij ons 900lb. Steam album erg goed vond, behalve de productie. Die was kut. En daar heeft hij gelijk in. Hij zei dat hij dolgraag ons tweede album wilde produceren. Ik heb 'm gebeld, en zo begonnen we wat ideeën uit te wisselen. Dat resulteerde in hele wav-files die we over het internet naar elkaar stuurden, om elkaar wat gave stukken te laten horen. Voor we het wisten hadden we driekwart album af. Toen hij me weer eens belde zei hij dat hij naar me toe wilde komen om het echt op te nemen. Je moet weten dat hij in Zweden woont, en daar zijn eigen studio heeft. Maar hij wilde naar mij komen, in de VS. Uiteindelijk kwam hij vorig jaar bij me op bezoek, en hebben we ons voor een week in een studio opgesloten om op te nemen. Na afloop ging hij terug naar Zweden om het geheel te mixen, en toen hadden we dus ineens een album af.

Je noemt het 900lb. Steam album. Ik las dat het in 1998 was opgenomen, maar pas in 2002 kwam het uit. Hoe zit dat?

Dat is een grappig verhaal. Uiteindelijk hebben we dat album zo vaak opgenomen, dat ik ook niet eens precies weet welke opnames er op cd zijn beland. In de loop der jaren hadden we die nummers diverse keren opgenomen, maar het waren gewoon demos. Het was de bedoeling om die met Chris Holmes opnieuw op te nemen, maar dat kwam er nooit van. Ik was niet van plan om het op cd te zetten, maar gewoon op internet te zetten zodat mensen het konden horen. Het waren toch maar demos. Maar we kregen een aanbod van platenlabel Perris Records dat ze het wilden uitbrengen. Ik had geen zin om de nummers nog een keer opnieuw op te nemen, dus heb ik ze maar wat met die demos laten doen. Ik wilde aan de slag met nieuwe nummers. En zo zijn we terecht gekomen bij Violent New Breed, en ik sta al te trappelen om weer aan een nieuw album te beginnen. We hebben nog veel nummers die niet op dit album terecht zijn gekomen.

Waarom staan die er dan niet op?

We hadden met gemak 25 nummers op het album kunnen zetten, want alles was goed genoeg, maar dat zou nogal veel zijn voor een eerste album. Daarom staan er nu een beschaafd aantal op.

In de biografie en promopraatjes wordt Violent New Breed omschreven als het album dat W.A.S.P. had moeten maken na hun debuutalbum. Jij speelde echter ook mee op het 2e album van W.A.S.P, maar probeer je dat nu te vergeten ofzo?

Om eerlijk te zijn was het niet mijn idee, om dat zo in de markt te zetten. Ik ben ook niet van plan de concurrentie met W.A.S.P. aan te gaan. Als er overeenkomsten zijn tussen de muziek, dan is dat voor de liefhebbers natuurlijk mooi. Ik maak gewoon de muziek die ik goed vind. Rich Lewis klinkt ook niet als Blackie [Lawless, W.A.S.P. zanger]. Rich heeft een veel diepere stem. En minder raspig. En door Chris Laney denk ik dat het wat moderner klinkt. Hij is jonger dan ik, en komt uit Europa. Ik denk dat je dat er in terug kan horen.

Op het album maak je gebruik van 2 drummers, maar geen van beide is echt een bandlid. Heb je nu al een permanente drummer?

Nee, nog niet. We hadden voor de opnames Tony Richards weer kunnen vragen, die had al eerder met ons gespeeld. Maar ik wilde wat nieuws proberen, en Chris kende wat goeie Zweden die hij wel geschikt vond voor te drummen. Hij heeft ze in zijn studio opgenomen, en ik moet zeggen dat ze goed werk geleverd hebben. Als we in Scandinavië gaan touren zullen we denk ik een van hen vragen om mee te touren.

Dus er komt een tour door Scandinavië aan? Ook nog ergens anders?

Ze zijn bezig iets op te zetten. Hopelijk spelen we eind van het jaar in Europa. Ik weet nog niet precies hoe en wat, want ik regel het niet. Wat we nodig hebben is dat ze eens wat nummers op de radio gaan draaien, dan krijgen we makkelijker onze shows geboekt.

Dan heb je pech, want hier heb je erg weinig heavy metal op de radio.

Ja, helaas. Ik weet trouwens niet echt of ik dit heavy metal zou noemen. Voor mij is het hardrock. Bij heavy metal denk ik aan Judas Priest. Niet aan Animal. Priest en de Scorpions, dat vind ik de beste heavy metal bands.

Randy Piper's Animal

Nou, Violent New Breed is qua hardheid toch zeker gelijk aan Priest. En harder dan alles wat de Scorpions ooit gemaakt hebben.

Misschien heb je gelijk. Maar hun laatste album, Angel of... ehm, hoe heet het ook alweer? Domination? Resurrection?

Retribution.

O ja, dat was het. Resurrection was het solo album van Rob Halford. Goed, die solo albums, en Angel of Retribution, qua heavy metal komt het niet veel harder vind ik.

Aangezien half je band in Zweden zit, hoe doe je het met touren in de VS? Of wat doe je om de tijd door te komen als je niet speelt?

Ik zat tot voor kort ook in een coverbandje. Dat was erg leuk, moet ik zeggen. Ik had eigenlijk nooit in een coverband gezeten, want ik zat altijd in m'n eigen bandjes met eigen materiaal. Maar ze vroegen eens of ik zin had om mee te spelen, en het leek me wel geinig. Toen moest ik als een gek allemaal andere nummers leren spelen, maar dat was erg leuk. En hoe vaker ik het deed hoe meer plezier ik er in kreeg. Dat heb ik een half jaartje gedaan. Maar nu hoop ik dat we met Animal wat meer bij elkaar kunnen komen, om daar mee te spelen.

En wat voor materiaal ga je dan spelen? Alleen Animal nummers, of ook nog ander spul?

Voornamelijk Animal nummers. Misschien 1 of 2 nummers van 900lb. Steam, en veel van Violent New Breed. Ik hoop dat we dat nog dit jaar ook bij jullie kunnen laten horen.

Helloween & Hammerfall in Tilburg

Helloween & Hammerfall in Tilburg

Alle artikelen en foto's (afgezien van albumhoezen, door bands/labels/promoters aangeleverde fotos of anders aangegeven), zijn © 2001-2022 Metalfan.nl, en mogen niet zonder schriftelijke toestemming gekopieerd worden. De inhoud van reacties blijven van de reageerders zelf. Metalfan.nl is niet verantwoordelijk voor reacties van bezoekers. Alle datums van de Nieuwe Releases, Concertagenda, Kalender en in de artikelen zijn onder voorbehoud.