Pitfest
Enquête

Wat is jouw favoriete rock- of metalsong uit het jaar 2006?

Amon Amarth - Cry Of The Black Birds
Amorphis - House Of Sleep
Ancient Rites - Templar
Celtic Frost - A Dying God Coming Into Human Flesh
Delain - The Gathering
Dragonforce - Through The Fire And Flames
God Dethroned - Hating Life
Hatebreed - Destroy Everything
In Flames - Come Clarity
Iron Maiden - For The Greater Good Of God
Kataklysm - Crippled And Broken
Killswitch Engage - My Curse
Lamb Of God - Walk With Me In Hell
Legion Of The Damned - Legion Of The Damned
Lordi - Hard Rock Hallelujah
Mastodon - Crystal Skull
Megadeth - Gears Of War
Motörhead - God Was Never On Your Side
My Dying Bride - To Remain Tombless
Sabaton - Attero Dominatus
Satyricon - K.I.N.G.
Slayer - Cult
Stone Sour - Through Glass
Tool - Vicarious
een andere kraker uit 2006

[ Uitslag | Enquêtes ]

    4 mei:
  • Dool
  • 7 mei:
  • Pvris en Scene Queen
  • VV (Ville Valo) en Zetra
  • 8 mei:
  • Bongzilla
  • Crypta, Nakkeknaekker en Plaguemace
  • 9 mei:
  • Bongzilla
  • Crypta, Nakkeknaekker en Plaguemace
  • Hemelvaartse Herrie
  • Huginns Awakening Fest
  • Pvris en Scene Queen
  • Tyketto
  • Xandria
  • 10 mei:
  • Crypta, Nakkeknaekker en Plaguemace
  • Edward Reekers The Liberty Project
  • Huginns Awakening Fest
Kalender
Vandaag jarig:
  • Anna (Operatika) - 44
  • Davide La Rosa (Daedalus) - 45
  • Dick Dale† - 87
  • Gary Holt (Exodus) - 60
  • Juppe Sutela (To/Die/For) - 47
  • Kenichiro Fukui (The Black Mages) - 64
  • Mick Mars (Mötley Crüe) - 73
  • Oskar Montelius (Sabaton) - 44
  • Will Mecum (Karma To Burn)† - 52

Vandaag overleden:
  • Adam "MCA" Yauch (Beastie Boys) - 2012
Interview

Hacavitz
Met Oscar Garcìa
Door Lana
Geplaatst in juni 2006
Wie van onvervalste Mexicaanse deathmetal smult, heeft ongetwijfeld al kennis gemaakt met Hacavitz en het ijzersterke debuut Venganza. Stamvader Oscar Garcìa is dan ook uitermate trots op zijn Hacavitz en steekt dat niet bepaald onder stoelen of banken. Vlak voor de Zuid-Amerikaanse tour maakte de doorgewinterde drummer de nodige minuten vrij om ons even bij te praten.

Hacavitz

Hallo Oscar, hoe staan de zaken in Mexico?

Hallo Lana. Thanx voor dit interview. Hier gaat alles uitstekend. We zijn nog altijd druk bezig met het schrijven van nieuwe nummers en we oefenen ons een ziekte. We gaan immers op tour door Zuid-Amerika...

We kennen je alweer een tijdje wegens het verschijnen in een hoop deathmetalbands. Maar Hacavitz is een geheel nieuw project. Introduceer Hacavitz aan de lezers!

Hacavitz is onze laatste belegering, een donkere en smerige aanval die in oktober 2003 is begonnen. Deze era toont donkere en sobere deathmetal. Snel en recht voor zijn raap!

Zo, die zit. Hacavitz is begonnen toen Ravager ten gronde is gegaan. Waarom is Ravager gesneuveld?

We hebben veel problemen met deze band gehad. Er was geen zin meer om Ravager voort te zetten. Voor Ravager was de toekomst verkeken en we zagen het nut er niet van in om nog langer door te gaan met een band die toch ten dode was opgeschreven. Echt, het was noodzakelijk om er een eind aan te breien.

Gezien de thematische en muzikale inslag kunnen we concluderen dat Hacavitz geen voortzetting van Ravager is. Is dat ook de insteek van de band?

Jazeker. Hacavitz is op geen enkel vlak een voortzetting van Ravager. Sowieso qua concept niet, maar we voelen ons muzikaal en mentaal helemaal herboren. We kunnen weer werken zonder hinder van barrières te hebben. En daarom vind ik onzen nieuwe muziek ook zoveel beter en eigenlijk totaal niet vergelijkbaar met wat we vroeger deden.
Ja, mensen vergelijken de bands nog wel eens met elkaar, maar gelukkig wordt dat steeds minder en we zijn ook hard bezig om dat hoofdstuk voorgoed af te sluiten.

Oké, genoeg over Ravager. Over en sluiten. Terug naar het begin van Hacavitz. Met welke verwachtingen heb je deze band leven ingeblazen? Je draait alweer een flinke tijd mee, hebt verscheidene bands van binnen en buiten gezien, verschillende sferen geproefd. Wat denk je dat Hacavitz bijdraagt aan de deathmetal?

We runnen deze toko niet om wat bij te dragen aan wat dan ook. We zijn tevens ook niet bezig met vernieuwing...
We doen dit omdat onze zielen niet zonder het metaal des doods kunnen, en het willen maken. Dat is het wel.

Toen Hacavitz om de hoek kwam kijken was je inmiddels ook geen onbekende bij Osmose Records. Dus als ik het juist heb had de band de mogelijkheid om meteen een full-length uit te bregen, in plaats van een EP met slechts drie nummers er op. Toch hebben jullie voor eerst een EP gekozen. Promotionele redenen?

Hacavitz - VeganzaJa. Toentertijd hadden we niet genoeg muzikaal materiaal om er een hele plaat van te maken. Dus boden wij Osmose aan om eerst een EP uit te brengen want we wilden onze nieuwe muzikale creatie zo snel mogelijk onder de mensen hebben en verspreiden. Ja, we vonden het wel oké zo.

Toen de band de krabbel bij Osmose zette, was het eigenlijk de bedoeling dat er twee albums via Osmose gingen uitkomen. Maar het debuut verscheen via Moribund Records. Leg uit!

Nou, de mazzel was dat we niets hadden ondertekend. Niets op papier. Het was een mondelinge afspraak. En aan deze afspraak is na de release van onze EP een einde gekomen. Hacavitz paste niet meer bij Osmose dus was het einde oefening.

Moribund Records werd dus het volgende honk. Hoe, en waarom?

Onze gitarist en zanger Antimo heeft ooit eens een keer contact gelegd met Odin, Moribunds manager. Dus toen we weer wat muzikaal materiaal klaar hadden stuurden we het op naar het kantoor, de crew luisterde het aan en we kregen een hoop enthousiaste reacties. Moribund was er erg op gebrand om onze plaat uit te brengen, dus werd het Moribund. We hadden naderhand overleg over wat inhoudelijke zaken, contractdetails enzo...en tekenden uiteindelijk een contract voor 2 albums.

Tussen de bedrijven door heeft Hacavitz ook nog een split-cd gemaakt met Zygoatsis. Vertel daar eens wat meer over?

Tijdens de tour die we met Impiety door Azie deden ontmoetten we de Thaise band Zygoatsis en werden we gevraagd voor een split-cd. We gingen akkoord en de split werd een feit. Ik denk dat deze volgende maand gereleased gaat worden via Sick Chainsaw Productions, een klein lokaal labeltje aldaar. Onze bijdrage bestaat uit een exclusief nummer en twee covers. Waarom we voor nummers van Angel Corpse en Beherit hebben gekozen? Nou, simpel, dat vinden wíj nou eens toffe nummers. De split komt overigens enkel uit als een zeer gelimiteerde digipack.

Maar nu is Venganza uit. Met een goed gevoel?

Ja, natuurlijk! Los van de geweldige respons die we krijgen van fans en critici is dit voor ons zelf ook een bijzonder moment. We hebben eindelijk een album uitgebracht dat we altijd al hebben willen maken. Ja, we zijn echt op alle vlakken dik tevreden.

Hard moeten zweten, tijdens de opnames?

Valt mee. We hebben het album in ongeveer twee weken opgenomen in de Inzonic Studio Lab, hier, in onze woonstad. En daar hadden we een zeer confortabel vertoeven, daar we werden bijgestaan door onze oude goede vriend en producer Carlos Padilla. Hij heeft het ons vrij gemakkelijk gemaakt daar hij erg goed doorhad wat we qua geluid en de algehele productie wilden. Ja, dat schoot goed op zo.

Op Venganza lijkt de Azteekse beschaving centraal te staan...

We hebben niet zozeer de Azteken als thema gekozen maar het album is meer een eerbetoon aan ons geschiedkundig erfgoed in het algemeen. Maar daarnaast hanteren we op Venganza ook obscure, paganistische en anti-christenlijke ideologieën...

Vengaza opent met de intro Nightwinds. Heeft deze intro nog een speciale betekenis?

De intro is een aankondiging dat het ritueel nabij is. We hebben klanken uit het verleden meegenomen...

Als we naar het geheel van het album kijken, de cover, de teksten, de noten...lijkt het album een duidelijke eenheid te vormen. Kunnen we Venganza als een conceptalbum zien, gerelateerd aan onder meer het Azteekse rijk?

Nee, dat denk ik niet. Er is geen sprake van een heel bewust concept, wel van een geheel, maar het geheel is nogal breed. Ik kan mij voorstellen dat mensen het wel zo willen zien, maar dat was geen opzet van onze kant.

De nummers Venganza en Viaje A Mictlan zijn Spaanstalig. Kun je aan de noobs onder ons (en ik ben de eerste) een kleine toelichting leveren?

Venganza gaat over vervlogen hoop en al het kwaad dat onze oude civilizatie heeft vernitiegd. Het is een droevige en wraakzuchtige oorlog.
Viaje A Mictlan gaat over onze laatste tocht, de allermooiste van allen die we ooit ondernomen hebben. Eentje die we met veel moed en trots lopen, door het land der doden.

Denk je dat het gebruik van de Spaanse taal het verbond en verband met jullie land van afkomst en de geschiedenis ervan op de cd zal versterken?

Het idee om bepaalde nummers in het Spaans op te nemen was het feit dat deze op die manier beter tot uitdrukking zouden komen, qua bepaalde gedachtengangen en gevoelens. Het is onze moedertaal en deze leent zich in bepaalde gevallen beter voor bepaalde zaken. Er zijn een hoop woorden en betekenissen die je met alle wil van de wereld niet naar het Engels kan vertalen.

"Hacavitz" is een woord, oorspronkelijk afkomstig uit de Maya-cultuur. Hoe komen jullie daar op?

De Maya's zijn evengoed deel van onze geschiedenis en Hacavitz is een betekenis aldaar die hand in hand gaat met de dood. Op Venganza is de dood eveneens het uitgangspunt, belicht middels allerlei aspecten afkomstig van ons historisch erfgoed.

Op de cover van Venganza zien we de Azteekse hoofdstad Tenochtitlán in vlammen opgaan?

Ja. De cover is getekend door F. Capdevila (RIP) en dat leek ons erg geschikt voor de voorkant. Zoals gezegd draait het op Venganza om dood, vernietiging, verwoesting. De ondergang van Tenochtitlán tekende het einde van het Azteekse rijk en was voor ons natuurlijk reden genoeg om uit te lichten. Maar buiten dit historisch feit dekt het puur visuele aspect van de cover de lading van het album evengoed.

Het gerucht dat jullie van plan zijn om de nieuwe full-length nog vóór het eind van dit jaar af te hebben, heeft mij inmiddels ook bereikt. Kanonnen, jullie zitten ook niet stil...

Ja, ja, de geruchten zijn zonder meer waar. Misschien duiken we in november de studio alweer in, tenminste, dat zijn de plannen. We behouden de invloeden die Venganza kent, en het geluid overigens ook. Dus verwacht geen innovatieve albums o.i.d. Wel gaan we erg hard aan de slag om het geluid nóg verder te verbeteren. Het moet deze keer ook heel donker worden.
We hebben al zo'n 90% van de nummers af. Maar natuurlijk hebben we nog tijd genoeg om nóg meer nieuwe nummers te schrijven en uiteindelijk de beste uit te kiezen, welke dan ook op de nieuwe plaat zullen verschijnen.
Ja, ik heb ook al wat titels voor je. The Execution Rite, From Sin To Honor, Ride The Nebula.....

Zeg, jullie bassist Antonio is ook alweer vertrokken. Hoe dat zo?

Hij kon het niet aan om twee bands te combineren (Antonio speelt ook in een band genaamd The Pit - red.). Bovendien kreeg hij daardoor ook wat problemen op zijn werk. Dus besloot hij met Hacavitz te stoppen.

Hebben jullie al een potentiele vervanger op het oog?

Nou, we hebben het er over gehad en waarschijnlijk houden we Hacavitz voorlopig als een 3-mansband staande. Niet alleen omdat het hier vrijwel onmogelijk is om de juiste mensen te vinden...het voelt gewoon erg goed zo. We hebben op het ogenblik het gevoel dat niemand er bij kan en hoeft te komen. Dus laten we het zo. Maar we zullen voor de komende tours zonder meer een sessiemuzikant moeten inschakelen.

Je hebt het eerder al even aangesneden, leden van Hacavitz hebben deel uitgemaakt van de Singapoerse band Impiety. Hoe kwamen jullie daar in verzeild?

We kenden de jongens van Impiety al een hele tijd, hadden vaak en veel contact met ze en we steunden elkaars bands. Toen we hoorden dat Shyaithan problemen had met zijn line-up, kwamen we met het idiote idee om Impiety van een interbationale line-up te voorzien. We hadden op dat moment het einde van Ravager onder ogen gezien en hadden we plots een hoop vrije tijd. Dus we werden uitgenodigd en zo werden we deel van Impiety. Met die band hebben we twee albums uitgebracht en een tour door Azie en Mexico gedaan. Gave tijden waren dat.
Maar de idiote afstand tussen de landen is echt te groot om zo'n line-up lang en goed draaiende te houden...

Maar Impiety is niet de enige band waar jullie/jij je mee hebben/hadden bemoeid. Ik noem Cenotaph, Blood Reaping, Demonized...

Wel, Blood Reaping is ingeblikt, voorlopig, en ik heb geen idee of we er ooit mee verder gaan. Demonized is ooit wegens studioredenen op touw gezet en wederom heb ik geen idee of dat ooit nog een vervolg krijgt. Ik denk het niet. En Cenotaph is geheel out of business, sinds een tijdje al, dus zoals je ziet is Hacavitz de prioriteit op dit moment en ondervindt de band geen hinder van andere belangrijke muzikale bezigheden.

Tot dusver heeft Hacavitz nog niet buiten Mexico kunnen optreden. Is het zo moeilijk om een tour elders te versieren?

Je moest eens weten. Ik wil niet klagen verder, maar, ja, dat is erg moeilijk. Overal loop je wel tegen dingen aan. Zijn het niet de kosten dan zijn het de visums, of slechte promotie. Je komt niet zomaar elders te spelen, dat weten we nou inmiddels wel. We staan erg open voor uitnodigingen, maar barrières zijn nogal hoog, hier in Mexico.

Maar nu is er een tour door Zuid-Amerika bevestigd (tijdens de publicatie van het interview is de tour al lang en breed bezig, red.). Mooi voor elkaar, gefeliciteerd! Waar gaan jullie de komende tijd zoal spelen?

Dankjewel. Wij zijn er ook erg blij mee. We gaan in juni 15 shows spelen in Chili, Argentinië, Bolivia en Peru.

Hacavitz

Zijn er in de nabije toekomst wellicht al mogelijkheden om richting Europa af te reizen?

Er waren wel wat vage mensen die wellicht geïnteresseerd waren in ons, en onze muziek naar Europa wilden brengen. Tot dusver is er niks bevestigd, helaas, maar geloof me, we gaan echt alles doen wat we kunnen doen om een Europese tour te pakken te krijgen, en wel zo snel mogelijk. Dus: mensen van relevante waarde: U WEET ONS TE VINDEN!!!!!

Even wat anders. Als we het over deathmetalbands uit Mexico hebben, kennen we met name de wat bekendere bands, zoals The Chasm, Alfa Eridano Akhernar, Disgorge, Sargatanas...Heb jij nog een leuke aanvulling?

Maar natuurlijk. Ga eens achter Raped God, Derrame, Violate, Black Torment, Warcrusher, Sarcoma, Difer Nom Basta, Neccrocultus en Infinitum Obscure aan...

Genoeg goede death dus en wij hebben weer genoeg te doen. Ik ben overigens benieuwd of er bij jullie een soort scéne leeft, onder de deathmetal. Hier in Nederland hebben we een hoop deathmetalbands en heel veel bands onderhouden onderling vriendschappenlijke of collegiale contacten. Heb jij het gevoel dat de Mexicaanse death ook min of meer verbroedert

Mwoah, dat hangt er een beetje van af. Om eerlijk te zijn lopen er hier veel hypocriete lui rond, van die figuren met twee gezichten die elke keer een ander masker opzetten als het ze uitkomt. Maar aan de andere kant zijn er ook uitzonderingen, en hebben wij ook de nodige goede vrienden in "de scéne". Ik denk dat het hier net zoals overal is, het is afhankelijk van wie je bent, wat je doet en waar je staat. Een ieder zal het weer anders ervaren. Wel vind ik dat er hier veel shit circuleert.

Is er verder iets meldenswaardigs, rondom Hacavitz? Nog plannen voor de nabije toekomst, behalve het aankomende album?

Nou, ja, het album dus, inderdaad. Die plannen we voor het einde van dit jaar. Tot die tijd gaan we er alles aan doen om buiten Mexico te kunnen spelen, maar ook gaan we een tweede tour (of de tweede helft van de aanvankelijke tour) door Mexico doen, om de vlam brandende te houden. Kortom, de toekomst staat bol van creatie en promotie van (nieuwe) muziek.
Dank je wel voor het interview en de interesse in Hacavitz. We wensen de e-zine het allerbeste en "a big Hell-o" aan de metalfans aldaar. Cheers!

Kerry King in Muziekcentrum Enschede

Zoeken
    1 mei:
  • Mons Veneris - Ascent Into Draconian Abyss
  • 3 mei:
  • Ancst - Culture Of Brutality
  • Crawl - Altar Of Disgust
  • Deliria - Phantasm
  • Feuerschwanz - Warriors
  • Mooch - Visions
  • Ossilegium - The Gods Below
  • The Last Element - Act I: Find Me In The Shadows
  • Vesseles - I Am A Demon
  • Wolves Don't Sleep - Fears & Fractures
  • 10 mei:
  • Coldborn - The Unwritten Pages Of Death
  • Crownshift - Crownshift
  • Desolus - System Shock
  • Flamekeeper - Flamekeeper
  • Sebastian Bach - Child Within The Man
  • Unleash The Archers - Phantoma
Kerry King in Muziekcentrum Enschede

Alle artikelen en foto's (afgezien van albumhoezen, door bands/labels/promoters aangeleverde fotos of anders aangegeven), zijn © 2001-2024 Metalfan.nl, en mogen niet zonder schriftelijke toestemming gekopieerd worden. De inhoud van reacties blijven van de reageerders zelf. Metalfan.nl is niet verantwoordelijk voor reacties van bezoekers. Alle datums van de Nieuwe Releases, Concertagenda, Kalender en in de artikelen zijn onder voorbehoud.