Danko Jones in Poppodium 013, Tilburg
Enqute

Wat vind jij van de voorstellen van de Gezondheidsraad, om de geluidslimiet te verlagen en te verankeren in harde wetgeving?

Prima plan om het maximale volume te verlagen en bij wet vast te leggen
Verlaag de limiet, maar laat de naleving zoals nu over aan de sector zelf
Laat het volume onveranderd, maar zorg voor harde wetgeving en naleving
Laat de situatie zoals het is, extra beleid tegen gehoorschade is onnodig
De geluidslimiet moet juist omhoog (of helemaal worden vrijgelaten)
Maak concertgangers eerst eens bewust van het belang van oordoppen
Zorg eerst eens dat het publiek bij concerten niet door de muziek heenpraat
Met hoofdtelefoons naar luide muziek luisteren, zorgt voor veel meer schade
Het probleem zit niet bij muziek, want veel kinderen hebben al gehoorschade
Hou op met betuttelen, ga met echte problemen aan de slag
anders, namelijk:

[ Uitslag | Enqutes ]

  8 december:
 • Eindhoven Metal Meeting Warm-up Evening
 • Nile, Krisiun, In Element en Wrath Of The Nebula
 • 9 december:
 • Eindhoven Metal Meeting
 • Haltpop Winterfest
 • Volbeat, Skindred en Bad Wolves
 • 10 december:
 • Dezerter en Offensywa
 • Eindhoven Metal Meeting
 • Fabulae Dramatis en Dance With Dragons
 • Finntroll, Brymir en Sklmld
 • 11 december:
 • Enter Shikari, Trash Boat en Wargasm
 • Finntroll, Brymir en Sklmld
 • John Corabi
  8 januari:
 • Shadow Of Intent, Enterprise Earth, Angelmaker, To The Grave en Distant
Kalender
Vandaag jarig:
 • Bidi van Drongelen (Astrosoniq)† - 53
 • Corey Taylor (Slipknot) - 49
 • Jim Morrison (The Doors)† - 79
 • Johan Larsson (In Flames) - 48
 • Johnny Rod (W.A.S.P.) - 65
 • Marty Friedman (Megadeth) - 60
 • Phil Collen (Def Leppard) - 65
 • Ralph Santolla (Obituary) - 52

Vandaag overleden:
 • Darrell "Dimebag" Abbott (Pantera) - 2004
 • Gary Thain (Uriah Heep) - 1975
 • John Lennon (The Beatles) - 1980
Concertreview

Netherlands Deathfest 2018
Op 2 maart 2018 in 013, Tilburg
Een review door Wessel
Foto's door Sara van Eif
De organisatie van Maryland Deathfest heeft de afgelopen jaren flink aan terreinuitbreiding gedaan. Naast het festival in Baltimore, dat inmiddels aan zijn zestiende editie toe is, vinden we ook deathfests aan de westelijke kust van de Verenigde Staten (California Deathfest, Oakland) en in Canada (Quebec Deathfest). In 2016 sprong men ook in het gat dat in het Nederlandse festivallandschap achter werd gelaten door het wegvallen van Neurotic Deathfest. Aldus is Netherlands Deathfest aan zijn derde editie in Poppodium 013 te Tilburg toe, met dit keer een wel zeer sterke line-up bestaande uit grote en kleine bands uit verscheidene extreme metalsubgenres.

Vrijdag

Het programma van de eerste festivaldag wordt flink in de war geschopt door het winterse weer dat Europa teistert. De toerbus van Auroch en Rites Of Thy Delingrogade kan vanwege de sneeuw in Denemarken niet op tijd in Tilburg geraken en ook Leng T'Che moet afzeggen. Geweldig hoe de organisatie op dergelijke korte termijn nog vervanging heeft kunnen regelen, in de vorm van lokale bands als Ibex Angel Order en AntropomorphiA, of het Mexicaanse Hacavitz, dat voor zaterdag geboekt is, maar op vrijdag een extra set speelt.

Antropomorphia @ Netherlands Deathfest 3

Uw reporter richt zich vandaag vooral op de mainstage, waar Aura Noir het festival opent. Dit soort oermetal, dat teruggrijpt op de tijd waarin de begrenzingen tussen de subgenres thrash en black metal nog minder sterk afgebakend waren, valt of staat wat mij betreft met de mate van energie waarmee het gebracht wordt. Daar ontbreekt het vandaag een beetje aan. Zeker wanneer zanger/bassist Apollyon erbij gaat zitten (een gevolg van de beruchte val/sprong uit een hotelkamer in 2005?). Ook de setlist laat te wensen over: waar zijn krakers als Conqueror en Black Thrash Attack en waarom worden er vrij veel langzame nummers gespeeld? Aura Noir is daardoor als opener niet onverdienstelijk, maar wat eentonig en weinig enerverend.

Hoewel Netherlands Deathfest breder programmeert dan Neurotic Deathfest voorheen deed, vormt death metal in al zijn verschillende verschijningsvormen nog steeds de hoofdmoot van het jaarlijkse metalweekend in Tilburg. Doordat Broken Hope met albums als Swamped In Gore (1991) en The Bowels Of Repulsion (1993) de basis voor brutal death en slam legde, slaat de band een brug tussen de liefhebbers van old school death metal en de ng brutere varianten. Een groot deel van de aanwezigen geniet dan ook van oude nummers als Dilation And Extraction en Swamped In Gore, alsook nummers van de na de renie in 2012 verschenen albums Omen Of Disease (2013) en Mutilated And Assimilated (2017). De band is duidelijk blij met de respons en de eerste voorzichtige moshpits. Een eerste hoogtepunt!

Broken Hope @ Netherlands Deathfest 3

Het is tegenwoordig maar afwachten wie er als brulboei op het podium staat bij Suffocation. Sinds 2012 is vocalist Frank Mullen niet meer in staat om met de New Yorkse deathmetalpioniers op toernee te gaan. Daardoor nemen gastzangers de honneurs waar. Ondergetekende zag hen de afgelopen jaren al optreden met Bill Robinson (Decrepit Birth), John Gallagher (Dying Fetus) en Kevin Muller (The Merciless Concept, ex-Pyrexia).

Vandaag neemt Ricky Myers, in het dagelijks leven drummer van Disgorge, het stokje over. Het charisma van Mullen heeft hij niet, maar zijn vocalen zijn goed bruut. Dat hetzelfde voor de rest van de band geldt, hoeft eigenlijk niet gezegd te worden. Suffocation is een snaarstrakke pletwals, altijd en overal. Het vorig jaar verschenen Of The Dark Light was wellicht geen nieuw hoogtepunt in de discografie, maar een track als Return To The Abyss hakt er met zijn modern aandoende drumbreaks zeker in. Nieuwe drummer Eric Morroti blijkt door de hele set heen een aanwinst te zijn en bewijst zijn kunnen ruimschoots. En natuurlijk zijn daar de vele klassiekers als Effigy Of The Forgotten, Funeral Inception, Pierced From Within en Infecting The Crypts. Kortom: Suffocation is een van die bands die je niet vaak genoeg zien kan en nooit teleur stelt, in welke bezetting ook.

Suffocation @ Netherlands Deathfest 3

De organisatie van Netherlands Deathfest heeft voor dit jaar elke dag een prachtheadliner te pakken. Want wie kan een dagje extreme metal nou beter afsluiten dan Carcass, de Britse band die aan de wieg van zowel goregrind (Reek Of Putrefaction, 1988) als melodieuze death metal (Heartwork, 1993) stond?

Het valt gelijk op dat er naast kernleden Jeff Walker (bas en vocalen) en Bill Steer (gitaar en vocalen) een onbekend gezicht te zien is. Nieuwe gitarist Tom Draper (o.a. ex-Savage Messiah), die blijkbaar Ben Ash opvolgt, speelt vanavond zijn eerste optreden met de band en presteert alsof hij al jaren deel uitmaakt van het viertal. Want Carcass speelt zoals altijd strak en vol overtuiging en lijkt er ook veel zin in te hebben, getuige de immer goedgeluimde Jeff Walker en de vele blikjes bier die hij de zaal in gooit.

Carcass @ Netherlands Deathfest 3

Het publiek beloont dat door behoorlijk de plaat te gaan. Carcass is vandaag duidelijk publieksfavoriet, want welke deathmetalfan is niet muzikaal opgegroeid met nummers als Buried Dreams, Corporal Jigsore Quandry en natuurlijk Heartwork? Het siert Carcass ook dat het, in tegenstelling tot veel oudere bands die zich alleen op hun klassiekers richten, geen enkele periode uit zijn ontwikkeling schuwt in de setlist.Het dikwijls afgekraakte Swansong (door de bandleden zelf wel hun 'Megadeth-album' genoemd) is bijvoorbeeld vertegenwoordigd met Keep On Rotting In The Free World. Ook het bijzonder waardige comebackalbum Surgical Steel uit 2013 wordt door een drietal nummers vertegenwoordigd. En Exhume To Consume en Reek Of Putrefaction klinken nog even goor als dertig jaar geleden. Ook mooi dat de extreem lage vocalen nu weer door Bill Steer live worden gedaan, terwijl die tien jaar geleden, toen Carcass zich weer op het podium liet zien, nog van een tape kwamen. Nieuwe nummers zijn er kennelijk nog niet, maar na getrakteerd te zijn op een dwarsdoorsnede van de discografie, twijfel ik er niet aan dat die ook een waardige toevoeging zullen vormen. Zo uniek en gepassioneerd als de show op Stonehenge afgelopen zomer was het niet, maar Carcass is naast headliner zeker ook hoogtepunt van dag 1!

Carcass @ Netherlands Deathfest 3

Danko Jones in Poppodium 013, Tilburg

Alle artikelen en foto's (afgezien van albumhoezen, door bands/labels/promoters aangeleverde fotos of anders aangegeven), zijn 2001-2022 Metalfan.nl, en mogen niet zonder schriftelijke toestemming gekopieerd worden. De inhoud van reacties blijven van de reageerders zelf. Metalfan.nl is niet verantwoordelijk voor reacties van bezoekers. Alle datums van de Nieuwe Releases, Concertagenda, Kalender en in de artikelen zijn onder voorbehoud.