Enquête

Wat vind jij de beste metal- of rockcover van een ABBA-song?

Bang-A-Boomerang – Black-Ingvars
Dancing Queen – Diablo
Does Your Mother Know – Ash
Eagle – Rob Rock
Gimme! Gimme! Gimme! – Mägo De Oz
Gimme! Gimme! Gimme! – Sinergy
Gimme! Gimme! Gimme! – Tragedy
I'm A Marionette – Ghost
Knowing Me, Knowing You – MGT & Ville Valo
Lay All Your Love On Me – Amberian Dawn
Lay All Your Love On Me – Avantasia
Lay All Your Love On Me – Helloween
Mamma Mia – The Black (Sweden)
Money, Money, Money – At Vance
Money, Money, Money – Mental Crypt
Ring, Ring – Sator
S.O.S. – Fozzy
Summer Night City – Therion
Take A Chance On Me – The Black (Sweden)
The Winner Takes It All – At Vance
Voulez-Vous – Morgana Lefay
Waterloo – Black-Ingvars
Waterloo – Nation
When I Kissed The Teacher – Last Autumn's Dream
een andere ABBA-cover, namelijk:

[ Uitslag | Enquêtes ]

  1 december:
 • Insomnium en Omnium Gatherum
 • 2 december:
 • Árstíðir
 • Hällas en Gigatron2000
 • Insomnium en Omnium Gatherum
 • Sonata Arctica en Eleine
 • Wilson & Wakeman
 • 3 december:
 • Hangman's Chair
 • Heilung
 • 4 december:
 • Dool en Ggu:ll
 • Epica en Blackbriar
Geen concerten bekend voor 01-01-2022.
Kalender
Vandaag jarig:
 • Brad Delson (Linkin Park) - 44
 • Chris Poland (Megadeth) - 64
 • Eric Bloom (Blue Öyster Cult) - 77
 • Ikey Owens (The Mars Volta)? - 47
 • Jochem Jonkman (Vanderbuyst) - 40
 • John Densmore (The Doors) - 77
 • Lorenzo Frascaroli (Tystnaden) - 40
 • Roger Peterson (Intwine) - 41
 • Steve Gibb (Black Label Society) - 48

Vandaag overleden:
 • Martin Sharp (illustrator) - 2013
 • Ray Gillen (Badlands) - 1993
 • Richard Coughlan (Caravan) - 2013
Interview

Firespawn
Met Victor Brandt
Door Jeffrey
Geplaatst in november 2015

Zweden is weer een supergroep rijker. Leden van Necrophobic en Entombed A.D. sloegen de handen in elkaar onder aanvoering van Victor Brandt. Na een tijdje zoeken had hij de line-up compleet en wijzigde de naam van Fireborn naar Firespawn. Inmiddels is het debuutalbum Shadow Realms via Century Media uitgekomen. Ik sprak met de songwriter over het album, het belang van plannen en ambachtelijk bier.

Firespawn

Gefeliciteerd met jullie album Shadow Realms. De metal is nog een stuk bruter en sneller ten opzichte van Necrophobic, Unleashed en Entombed A.D. Was dat ook jullie bedoeling?

Ja. We hadden al een outlet voor die soort muziek, dus zochten we iets anders. Het is nog steeds death metal, maar dan anders.

Het klinkt fris en overtuigd. Je kunt horen dat jullie gepassioneerd waren en plezier hebben in wat jullie doen.

Dank je. Dat is ook ons belangrijkste doel met het album en de band. We maken nu echt muziek waar we ook graag naar luisteren. Het is ook wat ik het meeste waardeer in andere bands waar ik graag naar luister. Eerlijke muziek met oprechte muzikanten die doen wat ze graag willen en iets te zeggen hebben. Dus als we gewoon leuk vinden wat we doen, komt het er ook op een goede manier uit. Hopelijk vinden mensen het zelfs leuker dan wij (lacht).

De reacties tot dusverre zijn in ieder geval positief. Dat is mede te danken aan de producer.

Daar ben ik ook blij mee. Ik ben zelf tevreden over het eindresultaat. We hebben gewerkt met Lawrence Mackrory (zanger van Darkane en F.K.Ü.) en dat is goed bevallen.

Waar komt de titel vandaan?

Dat is wel een grappig verhaal. Ik speelde samen met Entombed op een festival in Nederland, waar ook Sodom aanwezig was. Ik pikte daar de term Shadow Realms op en die bleef ik mijn hoofd zitten.

Was er bij jou een andere spanning aanwezig dan normaal gesproken, omdat je nu de belangrijkste songwriter bent?

Zeker. Ik voelde meer spanning en keek er nog meer naar uit dan bij de andere bands waarin ik speel. Het is iets heel nieuws, een onbeschreven blad. Ik heb in het verleden veel songs geschreven die ik graag wilde gebruiken in bandverband. In Firespawn kan ik die ideeën kwijt. Ik schrijf de nummers op gitaar, dus het voelde voor mij goed om in deze band dan ook gitaar te spelen in plaats van bas, wat ik bij andere bands doe.

Hoe is het om de creatieve leiding over het proces te hebben?

Ik heb met bands gespeeld waarbij er specifiek een bandlid was met een visie die de anderen volgden. Dat kan voor de anderen vroeg of laat verstikkend werken. Ik heb daarvan geleerd. Ik wil graag in een band spelen waarin mensen samenwerken. Ik probeer echt mensen erbij te betrekken, zodat ze echt onderdeel van die band uitmaken. Het creatieve proces ligt dus ook bij hen. Het is niet beperkt tot de visie van een persoon. Anderen kunnen hun ideeën ook kwijt. Hierdoor ontstaat er ook meer een eenheid.

Is het ook echt een groep vrienden? Je kent Lars-Göran Petrov natuurlijk van Entombed A.D.

Ik ken L-G het beste, maar ik weet ook wie de anderen zijn. Eerder kende ik ze alleen van het bier drinken, nu spelen we ook samen muziek. Dus we hebben nu het beste van de twee werelden (lacht).

Hebben jullie elkaar ontmoet voorafgaand aan de opnamen?

Ik had de demoversies die ik in mijn studio had opgenomen. Ik stuurde ze naar de anderen en die hebben hun partijen opgenomen. Het ging heel snel. We hebben elkaar dus niet ontmoet.

Dat maakt het een stuk praktischer en met ervaren muzikanten is dat ook goed te doen.

Precies. Ik zou het niet aanraden als het je de eerste opname is, maar als je geroutineerd bent, is dat goed te doen. Lawrence heeft ons daar ook goed bij geholpen. Het was een prettige samenwerking. We hadden de nummers ook al echt klaar. Ook dat is een voordeel.

Jullie hebben een contract bij Century Media. Hebben jullie van tevoren een demo opgenomen of hebben ze gezegd dat ze jullie al kennen van grote bands, zodat je sowieso de deal kon maken?

Een beetje van beide. Jens van Century Media heeft twee nummers gehoord. Hij vroeg naar meer nummers en toen hij die had gehoord, was hij overtuigd. We kennen elkaar natuurlijk al van Entombed A.D., dus de onderhandelingen verliepen soepel.

Behalve dat de songs brutaal, agressief en duivels klinken, zijn er ook technische gedeelten, zoals in The Emperor en Necromance, zonder te ingewikkeld te worden voor de luisteraar. Wilde je jezelf daarmee uitdagen of is het zo spontaan ontstaan?

Firespawn - Shadow Realms Om eerlijk te zijn een beetje van beide. Ik hou echt van deze stijl van spelen, de snellere en wat technischere kant. Het belangrijkste is echter een goede song. Dat staat echt voorop bij mij. Als muzikant is het leuk om jezelf uit te dagen. Als er sprake is van een technisch gedeelte, kun je de structuur van de song wat toegankelijker maken, waardoor mensen het nummer toch kunnen blijven herinneren. Het is alsof je aan het koken bent. Je kunt op verschillende manieren je diner samenstellen (lacht).

Een van mijn favoriete nummers is Lucifer Has Spoken. Dat heeft vooral met de gecreëerde sfeer te maken.

Het is ook mijn favoriete nummer. Toen ik het album schreef, was ik overigens nog niet zeker of het er ook op terecht zou komen, want het wijkt nogal af van de andere. Ik sprak er met Alex Impaler over. Hij schrijft de helft van de teksten en had ook ideeën voor dat nummer. Hij nam samen met L-G een demoversie op en toen ik die hoorde, was ik overtuigd dat het nummer toch op de plaat terecht moest komen. Het klonk ook beter dan de allereerste versie.

Zijn de cleane ‘kerk’-vocalen in dat nummer door L-G ingezongen?

Ja, ik was verbaasd dat hij dat kon, dat hij het in zich had (lacht). Het past ook goed in het nummer.

Jij schrijft samen met Alex Impaler de teksten. Waar gaan ze over?

Over de dood, de duisternis en het occulte. Het versterkt de vibe in de muziek op een bepaalde manier. Ik weet dat Alex ook nog over andere dingen schrijft. Spirit Of The Black Tide gaat over een figuur in de Zweedse folktraditie, Infernal Eternal bevat een oorlogsthema en All Hail is occult. Zodoende ontstaat er een mix die het geheel een satanisch beeld geeft, maar het gaat meer over indrukken geven in plaats van satanisch te zijn. Het is in mijn beleving geen satanisch album. Het zijn slechts beelden die we graag willen uitdrukken.

Zoals je al eerder zei, speel je gitaar op het album. Heb je altijd gitaar gespeeld naast het bespelen van de bas?

Ik ben met beide begonnen. De meeste mensen maken direct een keuze. Ik oefen meer op de gitaar als ik thuis ben. Bijna alle muziek schrijf ik op gitaar. Live speel ik juist meer de bas. Daar heb ik dus meer ervaring in. Het is een mix die ik zelf prettig vind.

Hoe was het dan om tijdens het eerste optreden van Firespawn gitaar te spelen?

Ik was met het festival Mörkaste Småland wat nerveuzer dan normaal gesproken. Ten eerste omdat ik dus gitaar speelde en niet de bas. En ten tweede omdat het onze allereerste gig was met de nieuwe band. Dus iedereen was benieuwd hoe het zou lopen, maar het is uiteindelijk goed gegaan. We hadden veel lol. Ons volgende optreden is in maart met House Of Metal.

Het is toch het plan om wat vaker te gaan spelen met Firespawn?

Zeker. We realiseren ons natuurlijk dat we ons in een uitdagende situatie bevinden met de verschillende bands waarin we actief zijn. We gaan proberen dat goed op elkaar af te stemmen en daardoor vaker live kunnen gaan spelen. We hebben ook al ervaring met plannen in onze andere bands, dus dat ziet er goed uit.

Firespawn

Wonen jullie dicht bij elkaar zodat oefenen ook wat makkelijker wordt?

Ik woon in Gothenburg en onze drummer Matte woont in Uppsala. De anderen wonen in Stockholm, maar met de trein is dat goed te doen. Voor mij is het drie uren rijden. We oefenen voordat we een gig hebben.

Hoe creëer je naast al die bands waarin je zelf speelt, nog tijd voor nog een nieuwe band?

Het is een soort ‘blessing curse’. Ik heb dit echt nodig. Ik moet muziek spelen. Ik ben een beetje rusteloos. Mijn vader was een zeeman, dus wellicht heb ik het van hem. Ondanks dat we in verschillende bands spelen, wilden we toch iets met een andere mind-set.

Vandaar ook de slogan ‘Dedication – Discipline – Death Metal’. Dat is ervoor nodig om alles te kunnen doen.

Ja. Dat vat goed samen waar we voor staan. We bedoelen er ook mee om de scene te ondersteunen, mensen aan te moedigen naar gigs te gaan, albums te kopen en om hun instrument te pakken, te beginnen aan het ‘ambacht’.

Over ambacht gesproken, je bent geïnteresseerd in ambachtelijk bier. Brouw je zelf bier?

Het is min of meer de enige hobby die ik naast muziek heb (lacht). Ik ben echt een bier-nerd. Mijn favorieten zijn IPA en Stout. Ik wil graag beginnen met zelf brouwen. Ik ben bezig met het zoeken naar de juiste kit. Ik ben begonnen met Mikael Stanne van Dark Tranquillity. Hij is mijn buurman en brouwt dubbele IPA. Hij is er zeer bedreven in.

Wil je dan ook de merchandise van Firespawn gaan uitbreiden? Ik was afgelopen zaterdag op een festival waar een bierproeverij was. Er was veel interesse, soms zelfs meer dan in de bands.

Dat zou ik wellicht ook doen (lacht). Ik vind het wel een coole ontwikkeling. Cannibal Corpse, een van mijn favoriete bands, is gaan samenwerken met een brouwerij uit Indiana, Three Floyds Brewing Company. Ze brouwen een bier met de naam Amber Smashed Face. Die ga ik zeker kopen. Muziek en bier gaan ook goed samen.

Ondanks dat het goed hand in hand gaat, kun je tijdens het toeren als muzikant niet altijd drinken. Ben je de laatste jaren daar meer rekening mee gaan houden?

Als we elke dag zouden drinken, zouden we alcoholist worden en dik (lacht). Je helpt je eigen carrière om zeep. Ambachtelijk bier opende wel een deur voor me. Je drinkt minder, maar beter. Ik heb een smaak ontwikkeld, dat als ik het bier niet lekker vind, het ook niet opdrink. Ik wil er echt van genieten en anders laat ik het staan. We hadden vorig jaar een zeer intensieve tour met Grave, die achtendertig dagen duurde. We hebben slechts op drie dagen fatsoenlijk bier gedronken. Het goede was dat ik in vorm bleef (lacht).

Je vertelde al dat je enige hobby naast muziek het ambachtelijke bier is, maar je leest toch ook boeken?

Ja, boeken over ambachtelijk bier (lacht). Ik lees ook veel over hardlopen om in vorm te blijven. Er is een interessant boek met de titel Born To Run. Er is een nieuwe techniek waarbij je niet afrolt van je hak naar je tenen, maar andersom. Dat zou minder belastend zijn. Er komt minder kracht op de achillespees. Ik ben het aan het oefenen op het moment dat er geen mensen in de buurt zijn (lacht).

Laatste vraag: hoe staat het met het nieuwe album van Entombed A.D.? Ik zag dat jullie bezig waren met opnemen.

Alles is klaar. We zijn na de opnamen voor het Firespawn-album met de band gaan optreden op het festival en de maandag erna zijn we direct de studio ingedoken met Entombed A.D. Het was een drukke periode, maar gelukkig kan ik in december rustiger aan doen. Op zaterdag 6 februari spelen we in Utrecht samen met Inquisition, Abbath en Behemoth. Hopelijk zien we jullie daar.

Alle artikelen en foto's (afgezien van albumhoezen, door bands/labels/promoters aangeleverde fotos of anders aangegeven), zijn © 2001-2021 Metalfan.nl, en mogen niet zonder schriftelijke toestemming gekopieerd worden. De inhoud van reacties blijven van de reageerders zelf. Metalfan.nl is niet verantwoordelijk voor reacties van bezoekers. Alle datums van de Nieuwe Releases, Concertagenda, Kalender en in de artikelen zijn onder voorbehoud.