Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

26-10-2021

Firespawn - Shadow Realms
Jaar van release: 2015
Label: Century Media Records
Firespawn - Shadow Realms
Terwijl het nieuwe Entombed A.D.-album inmiddels is opgenomen, zijn Lars-Göran Petrov en Victor Brandt ook nog actief met Firespawn. Deze nieuwe deathmetalband werd door het duo samen met bassist Alex Impaler (Necrophobic) in 2012 opgericht. Het duurde wel even voordat ze de line-up compleet hadden, maar het is het drietal uiteindelijk goed gelukt een sterke samenstelling te formeren. Het zijn namelijk niet de minsten die zich hebben aangesloten. Gitarist Fredrik Folkare (Unleashed, Necrophobic) en Matte Modin (Raised Fist, ex-Defleshed) maken het kwintet compleet.

Wat direct opvalt, is dat de sound niet in het verlengde ligt van Entombed A.D. of Necrophobic. Natuurlijk zijn de solo’s van Fredrik en de zang van L-G herkenbaar, maar Firespawn klinkt een stuk bruter, agressiever en sneller. Regelmatig vliegen de blastbeats om je oren en doen de riffs denken aan Cannibal Corpse, Slayer, Morbid Angel, Deicide en Decapitated. Naast Zweedse ideeën zijn er dus duidelijk Amerikaanse elementen aanwezig, een combinatie die goed uitpakt.

Shadow Realms gaat furieus van start middels blasts in The Emperor. De razendsnelle riffs van Fredrik en componist Victor (gitarist bij deze entiteit, terwijl hij in Entombed A.D. bas speelt) blijven al snel hangen. Dat geldt voor meerdere tracks, zoals het razende Spirit Of The Black Tide, dat het adrenalinegehalte opstuwt dankzij de zeer energieke manier van spelen. Ook als het tempo naar beneden gaat, zijn er tracks die overtuigen, zoals Lucifer Has Spoken. Laatstgenoemde behoort tot de hoogtepunten van deze release, onder andere vanwege de occulte sfeer en de cleane(!) zang van Petrov. Hij levert een goede prestatie op deze release. Zijn smerige grunts zijn diep en krachtig.

Na het korte, akoestische intermezzo Contemplate Death gaat de supergroep verder waar het gebleven was. Het trage All Hail is groovy, maar net als Imperial Burning een minder opvallende track. Al zijn de ideeën niet altijd memorabel, tracks als Necromance en Ginnunga behouden hun kracht. Ruination is net als de andere songs op kant b relatief kort. Van alle nummers komt deze nog het meest in de buurt van de oude Entombed.

Shadow Realms is een bruut, agressief en energiek debuut met voldoende gave tracks om de liefhebber van extreme death metal te bekoren. Met een afwisseling van razendsnelle nummers en songs die over je heen walsen als een bulldozer weten Brandt en vrienden een release af te leveren die er mag zijn. De geslaagde mix van de Zweedse en Amerikaanse school verdient een compliment, mede vanwege de focus op de songwriting. Beslist een luistertip!

Tracklist:
1. The Emperor
2. Imperial Burning
3. Lucifer Has Spoken
4. Spirit Of The Black Tide
5. Contemplate Death
6. All Hail
7. Ruination
8. Necromance
9. Shadow Realms
10. Ginnunga
11. Infernal Eternal

Score: 79 / 100

Reviewer: Jeffrey
Toegevoegd: 26 november 2015

Koop dit album in

[ Terug naar de Album Reviews ]

Reactie van Pierre op 26-11-2015 om 21:26u
Score: 65 / 100

Aardige plaat....wel jammer van de matige vocalen / grunt. Trekt het geheel 2 punten naar beneden.

Reactie van iron_dennis op 26-11-2015 om 23:23u

Aardig idd maar niet meer dan dat. Van deze zwaargewichten uit de scene had ik veel meer verwacht.

Reactie van Triest op 27-11-2015 om 12:38u
Score: 79 / 100

Prima plaat. Ik heb niet zoveel problemen met de vocalen. Maar in meerdere reviews wordt dit als minpunt aangehaald. Smaken verschillen gelukkig!

Reactie van bob ross op 27-11-2015 om 13:58u
Score: 8 / 100

Heerlijke plaat.
smaken verschillen want ik vind de vocalen ook dik in orde.

Reactie van Erik op 28-11-2015 om 10:34u
Score: 6 / 100

Op basis van de 2 clips op YouTube vind ik de muziek erg middelmatig voor een zgn. supergroep. De vocals van LG zijn m.i. ook niet best.