Enquête

Wat is jouw favoriete blackmetalgerelateerde song?

Bathory – A Fine Day To Die
Behemoth – Ov Fire And The Void
Burzum – Dunkelheit
Carach Angren – When Crows Tick On Windows
Celtic Frost – Circle Of The Tyrants
Cradle Of Filth – From The Cradle To Enslave
Darkthrone – Transilvanian Hunger
Deafheaven – Dream House
Deströyer 666 – I Am The Wargod
Dimmu Borgir – Progenies Of The Great Apocalypse
Dissection – Where Dead Angels Lie
Emperor – I Am The Black Wizards
Immortal – Withstand The Fall Of Time
Kvelertak – Mjød
Marduk – Panzer Division Marduk
Mayhem – Freezing Moon
Mercyful Fate – Satan's Fall
Primordial – Empire Falls
Samael – Baphomet's Throne
Satyricon – Mother North
Taake – Myr
Venom – Black Metal
Wiegedood – Ontzieling
Windir – Journey To The End
een andere blackmetalgerelateerde song, namelijk:

[ Uitslag | Enquêtes ]

  9 januari:
 • Hexis
 • Shadow Of Intent, Aversions Crown, Angelmaker, The Last Ten Seconds Of Life en Distant
Kalender
Vandaag jarig:
 • Aaro Koponen (Nailed Coil) - 34
 • Dennis Dunaway (Alice Cooper) - 75
 • Fabian Merkt (Coronatus) - 39
 • Paul H. Landers (Rammstein) - 57

Vandaag overleden:
 • Matt Williamson (Power Of Omens) - 2006
 • Nicholas "Razzle" Dingley (Hanoi Rocks) - 1984
Review

Illdisposed - Grey Sky Over Black Town
Jaar van release: 2016
Label: Massacre Records
Illdisposed - Grey Sky Over Black Town
Als er een Champions League zou bestaan voor death metal, dan zou Illdisposed de vaste deelnemer uit Denemarken zijn. Sinds jaar en dag levert de band uit Aarhus met regelmaat kwalitatief hoogwaardige albums af. Toch werd het vorige album With The Lost Souls On Our Side niet overal goed ontvangen. Bij een hoge productiviteit is het gevaar natuurlijk aanwezig dat kwantiteit de overhand krijgt. Taak voor de band om met Grey Sky Over Black Town weer wat frisser voor de dag te komen.

Dit lukt Illdisposed gedeeltelijk op hun veertiende studioalbum. Het geluid is weer zoals vanouds: rauwe midtempo death metal met een lichte groove en gevoel voor melodie. Opener Again zit vol schizofrene trekjes, waar rustige, melodieuze gitaarpassages afgewisseld worden met strakke, doorstomende riffs, begeleid door het gegorgel van vocalist Bo Summer. Op muzikaal vlak heeft Illdisposed twee gezichten, wat ook heel mooi bij I Tried To Live naar boven komt. Aan het begin en aan het einde staat brute kracht centraal, maar het middenstuk bevat plotseling een prachtig instrumentaal gedeelte met schitterend gitaarspel.

Wat vaak een twistpunt is bij deze Denen zijn de vocals van Bo Summer. De grunts zijn ruw, ongepolijst en worden met regelmaat vervormd. Zo klinkt het in Your Darkest Son alsof hij in een ventilator staat te brullen. Sommigen zullen maar moeilijk aan zijn stijl kunnen wennen of kunnen er überhaupt niks mee. Toch zijn de vocale uitbarstingen van Summer een essentieel onderdeel van de sound van Illdisposed en hebben ze een absolute meerwaarde.

De productie voor deze plaat is onder handen genomen door Tue Madsen. Wie bekend is met zijn werk als producer, weet dat hij normaliter garant staat voor een strak en vaak ook netjes gladgestreken eindproduct. Des te opvallender is dat Grey Sky Over Black Town erg rauw aanvoelt en dat vooral de bas soms erg naar de achtergrond gedrukt is. De gitaarstukken krijgen hierdoor wat meer aandacht, maar er gaat hiermee toch wel kracht verloren. Dit wreekt zich aan het einde van de plaat, waardoor deze toch een beetje als een nachtkaars uitgaat.

Grey Sky Over Black Town is wederom een prima nieuwe toevoeging aan de discografie van de band. Na 25 jaar zijn er nog geen tekenen van slijtage hoorbaar en is de band nog altijd in staat om Aarhus op haar grondvesten te laten trillen. Hoewel de spanningsboog op deze release relatief kort is, is een ruime voldoende in ieder geval op zijn plaats. Het plekje op de Deense deathmetaltroon is voorlopig nog bezet.

Tracklist:
1. Again

2. Your Darkest Son

3. In Light Of The Moon

4. I Tried To Live

5. The After All

6. My Flesh Is Sealed

7. You’re An Angel Of The Light

8. Setting Sail

9. I’m Not One

10. From The Rain


Score: 78 / 100

Reviewer: Matthijs
Toegevoegd: 28 mei 2016

Alle artikelen en foto's (afgezien van albumhoezen, door bands/labels/promoters aangeleverde fotos of anders aangegeven), zijn © 2001-2021 Metalfan.nl, en mogen niet zonder schriftelijke toestemming gekopieerd worden. De inhoud van reacties blijven van de reageerders zelf. Metalfan.nl is niet verantwoordelijk voor reacties van bezoekers. Alle datums van de Nieuwe Releases, Concertagenda, Kalender en in de artikelen zijn onder voorbehoud.