Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

26-07-2021

Illdisposed, Ancient en Final Breath
Op 9 maart 2005 in The Starz, Sint-Niklaas (BelgiŽ)
Een review door Kristof
Foto's door Thom Huisman
The Starz is een nieuwe concertzaal in het Oost-Vlaamse Sint-Niklaas dat zich richt op zowel metal, punk als rockconcerten. Ik heb al heel wat 'aparte' concertzalen bezocht zoals een omgebouwde kerk, een hotel en verschillende kraakpanden, maar zoiets als The Starz was ik nog nooit tegengekomen. De oprichters van deze zaal hebben zich namelijk gevestigd in de legendarische dancing Boomerang waar mijn ouders zelfs nog hebben gedanst. Deze zaal ziet er anno 2005 modern en professioneel uit en de danspalen, disco-inrichting en grootte van het geheel geven deze situering voor een rocktent iets speciaals. Op een ijskoude woensdagavond stopt de Illdisposed/Ancient karavaan in Sint-Niklaas.

De Italianen van Mortuary Drape hebben jammer genoeg de tour afgezegd net zoals de lokale band Solifugia zijn kat stuurde. Jammer, maar er waren gelukkig nog drie andere internationale bands aanwezig. De avond werd geopend door de death metal (met thrash invloeden) van het Duitse Final Breath. Er werden vooral nummers gespeeld van 'Let Me Be Your tank' maar de heren wisten me toch niet echt te overtuigen. De inzet was meer dan in orde (vooral de zanger beleefde duidelijk veel plezier aan het korte optreden) maar de muziek is toch te standaard. Een voorprogramma zoals er duizenden zijn.

Final Breath

Ancient is een black metal collectief met een rijk verleden. De Noren brachten op het eind van vorig jaar hun achtste album 'Night Visit' uit en mogen deze plaat nu presenteren. Zanger Aphazel zag er weer belachelijk uit (ik kwam hem later op het toilet tegen toen hij zijn schmink aan het afpoetsen was met Cleenex zakdoekjes en kraantjeswater) maar was best goed bij stem. In een veel te korte set (een band als Ancient verdient meer speeltijd) speelden de heren enkele nieuwere nummers maar ook de klassieker 'Lillith's Embrace' werd weer van stal gehaald. Het geluid was vrij goed maar het optreden verloor veel van zijn kracht door dat het veel te licht was in de zaal en daar door konden de ervaren lieden van Ancient geen sfeer creŽren. En black metal draait net om sfeer.

Ancient

Het Deense Illdisposed bracht vorig jaar het album '1-800 Vindication' uit wat ze op deze tour volledig promoten. In de studio weten de heren me wel te bekoren maar live klinkt het helemaal niet zo bruut en agressief. De setlist is kort en het concert mist aan kracht, inzet en spanning.

Illdisposed

Laten we de optelsom eens maken: een standaardvoorprogramma, een veel te korte set van Ancient en een saai optreden van Illdisposed zorgen ervoor dat het muzikaal geen topavond was. Gelukkig heeft de zaal, de organisatie en de vriendelijkheid van de zaaleigenaars me erg verrast. Binnenkort zet Agent Steel de dansvloer in vuur en vlam.

Illdisposed:
Illdisposed

Ancient:
Ancient

Final Breath:
Final Breath

[ Terug naar de Concert Reviews ]

Reactie van Sven op 09-08-2005 om 18:10u


Idd. Ik zag Ill Disposed op Wacken Open Air/ Tering, dat was strak. Maar Tering, wat ongelovelijk saai om naar te kijken... een cd is nog boeiender! nee, niet mijn kopje thee live, maar studio daarentegen wel.