Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

22-10-2021

Vanden Plas - Chronicles Of The Immortals: Netherworld II
Jaar van release: 2015
Label: Frontiers Records
Vanden Plas - Chronicles Of The Immortals: Netherworld II
Ik kom er maar direct eerlijk voor uit. Christ 0 is en blijft de beste plaat van dit Duitse gezelschap. Daar kan ook dit Chronicles Of The Immortals: Netherworld II niets aan veranderen. Die topschijf uit 2006 bevat namelijk geen enkel zwak nummer. Bovendien was de band in absolute topvorm op die cd. Met een belangrijke rol voor superzanger Andy Kuntz, die een groot deel van de concurrentie genadeloos te kijk zette. Nu nog overigens.

Met dit tweede deel van het Chronicles Of The Immortals tweeluik lukt dat de groep niet. Is dit dan slecht? Nee, natuurlijk niet. Dit is immers een plaat van Vanden Plas, misschien wel de beste progressieve metalband uit de Heimat. Het probleem bestaat uit een gebrek aan nuance. Waar de band vroeger wel eens p(l)as op de plaats maakte, doet de groep dat nu niet meer. Net als The Seraphic Clockwork en deel 1 klinkt deze cd vol. Te vol als je het mij vraagt. Op en top theatraal ook. Natuurlijk zijn er rustige passages, maar om de een of andere reden klinken ook die stukken heel dramatisch en dik aangezet. Musical-achtig en dat is een invloed die de band en met name zanger Kuntz niet vreemd is. Veel fans van de band roemen die elementen, maar ik vind ze niet echt wat toevoegen. Less is more, luidt het devies.

Al die dramatiek maakt van Netherworld II soms een wat vermoeiende aangelegenheid. Je kent dat wel. Momenten waarop je een bepaalde cd draait en je de hele tijd denkt welke andere plaat je op kunt zetten. Het is allemaal zeer vakkundig en bij vlagen erg mooi, maar het houdt de aandacht niet altijd vast. Eigenlijk een euvel waar Vanden Plas wel vaker mee kampt, behalve op die ene uitschieter uit 2006 dan. Dat neemt niet weg dat er op deze cd zeker meesterwerkjes staan. Neem het sfeervolle Godmaker's Temptation of het uitgesponnen Blood Of Eden. Magistraal mooie muziek, ondersteund door sterk gitaarwerk en een degelijke ritmesectie. Kuntz is bovendien op dreef en komt met mooi en afwisselend zangwerk op de proppen.

Dus nee, het is Vanden Plas niet gelukt om die vrijwel smetteloze kraker uit het oeuvre te overtreffen. Misschien is het raadzaam om in de toekomst de sound te strippen van overbodige ballast en het liedje weer de hoofdrol te geven. Nu is het zoals gezegd allemaal heel erg mooi en veel. De stapels pracht en praal zijn bijna een vanzelfsprekendheid. Als luisteraar kijk je er niet meer van op. Zodra dat moment zich aandient, kan het geen kwaad om nieuwe wegen te verkennen. Zeker als je progressieve metal speelt, moet dat geen probleem zijn.

Tracklist:
1. Vision 11even - In My Universe
2. Vision 12elve - Godmaker's Temptation
3. Vision 13teen - Stone Roses Edge
4. Vision 14teen - Blood Of Eden
5. Vision 15teen - Monster
6. Vision 16teen - Diabolica Comedia
7. Vision 17teen - Where Have The Children Gone
8. Vision 18teen - The Last Fight
9. Vision 19teen - Circle Of The Devil

Score: 75 / 100

Reviewer: Jeroen
Toegevoegd: 24 februari 2016

Koop dit album in

[ Terug naar de Album Reviews ]

Reactie van Rob op 24-02-2016 om 09:55u
Score: 7 / 100

We gaan het eens beluisteren op 26 maart in P3 Purmerend

Reactie van Erik op 24-02-2016 om 12:35u
Score: 90 / 100

Beste prog album van 2015!

Reactie van Harry op 24-02-2016 om 20:38u
Score: 95 / 100

Werkelijk een dijk van een cd!!!

Reactie van André op 24-02-2016 om 23:55u
Score: 90 / 100

Absolute topklasse! Een must buy voor prog/metal liefhebbers. Ik kijk nu al uit naar hun concert in de Baroeg in Rotterdam.

Reactie van Rick op 25-02-2016 om 00:06u
Score: 95 / 100

Matige review van zo'n kwaliteitsplaat. Ondergewaardeerde band die meer aandacht verdient!

Reactie van Een Metalfan op 25-02-2016 om 01:50u
Score: 76 / 100

Met alle respect voor deze band hoor, ik heb ze ook nog live gezien een tijdje terug in Zoetermeer, maar: geef mij maar het stokoude "The God Thing" (waar ze niks van speelde toen, mensen riepen nog "Rainmaker"!!!).Op die plaat nog niet het hele bombastische en niet die priemende synthesizer solo's maar veel mysterieuzer. Lome nummers met een zware maar wel strak klinkende productie, dat is wat die plaat heeft, zo'n algeheel geluid is blijkbaar niet meer mogelijk. Het is me op de laatste 5 platen allemaal te wollig en orkestraal naar mijn smaak. Maar topmuzikanten zijn het!

Reactie van da -Z- op 29-02-2016 om 18:40u
Score: 90 / 100

Deze cd is top. Ik was vandenplas een beetje uit het oog verloren. Toen ik deze cd zag, heb ik m direct verkocht. Wellicht komt t omdat ik ze een tijdje niet gedraaid heb, maar ik vind t fantastisch. Wat in de review als een zwakte wordt aangehaald, vind ik dat juist de sterke kanten van de cd. De zanger is zo goed, en de composities compact. Niks mis met deze cd. Kopen