Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

22-06-2021

Interview: Vanden Plas
Met Andreas Lill
Door Kristof
Geplaatst in maart 2006

Al zijn vooral “Far Off Grace” en “Beyond Daylight” uitstekende progressieve rock/metal platen, toch heeft Vanden Plas met “Christ O” zijn beste album tot nu toe ingeblikt. Het schnabbelen in de musicalwereld heeft duidelijk zijn vruchten afgeworpen, want de Duitsers hebben nog nooit zo kolossaal en melodieus geklonken. Genoeg gesprekstof om eens te praten met de band. Drummer Andreas Lill is de pechvogel die zijn vrijdagavond moet opofferen om te telefoneren met de pers.

Vanden Plas

Gefeliciteerd met het nieuwe album. Het is een prachtig plaatje geworden met veel mooie melodieën, goede ritmische passages, spetterende solo’s en topzang.

Dank je! We hebben ook wel hard gewerkt. We wilden deze keer een hardere plaat maken en dit album grijpt volgens mij terug naar “Fall Off Grace” uit 1999. Persoonlijk ben ik daar zeer blij mee, want ik hou van de hardere kant van Vanden Plas. Maar alles klinkt uiteraard ook weer zeer melodieus, want dat is toch ons handelsmerk.

Jij schrijft volgens de credits niet mee aan materiaal voor Vanden Plas. Geen inspiratie of mag je niet?

I’m just the drummer. Hahahaha. Neen, het is moeilijk wanneer je geen enkel harmonisch of melodieus instrument speelt om dan liedjes te schrijven. Althans voor mij. Gitarist Stephan Lill, zanger Andy Kuntz en toetsenist Günther Werno schrijven trouwens alle muziek en teksten.

Je hebt wel meegewerkt aan de productie en mix. Het klinkt fantastisch allemaal.

Ah, bedankt. Goed om te horen. We hebben hier zeer veel tijd aan besteed. Uren, dagen en maanden om tot dit resultaat te komen. Veel mensen vinden het normaal dat progmetalalbums altijd zo goed klinken, maar je zou ervan verschieten hoe moeilijk dat toch allemaal is. Ik kan toch wel zeggen dat dit onze beste productie is tot nu toe.

Mijn favorieten zijn deze keer “Postcard to god”, “Wish you were here”, “January sun” en “Fireroses Dance”.

Persoonlijk is “Postcard To God” ook mijn favoriet. Lekker up-tempo en het is heerlijk om te drummen. Niet elk nummer is even uitdagend om te spelen.

Welke nummers speel je dan zoal het liefst?

Daar kan ik je zelfs een top drie van geven. Op de eerste plaats ”Iodic Rain” gevolgd door “I Can See” en “Into The Sun”. En “Postcard To God” zal hier ook wel bij komen. Dat weet ik namelijk nog niet, maar na een volledige tour weet ik of een nummer graag speel. Hahaha.

Wat proberen jullie ons deze keer met de teksten te zeggen?

Het verhaal is gebaseerd op het boek "The Count of Monte Cristo" van Alexandre Dumas. Als iemand dit interview leest en dit boek nog niet heeft gelezen, ga het dan nu lezen! We houden wel van de grote literatuurklassiekers en van dit soort universele verhalen.

En van musicals zijn jullie ook niet vies.

Ja, dat klopt. Musicals achtervolgen ons. Twee dagen terug was het overigens het debuut van de musical “Abydos” van onze zanger Andy. Het publiek reageerde zeer enthousiast en alles liep gesmeerd. Het publiek was zeer divers: Vanden Plas fans, bejaarden en hele families zaten in de zaal. Ik kwam zelfs mijn oude wiskunde leerkracht tegen. Hahaha.

Op “Christ O” staat ook “Gethesemane” van de rockopera Jesus Christ Superstar. Waarom die keuze?

We hebben deze opera met Vanden Plas uitgevoerd. Dat is al heel wat jaren geleden, maar we wilden toch wel het bekendste gedeelte van deze opera eens opnemen. Ik denk dat veel fans hier blij mee zullen zijn.

Waarom niet de volledige Jesus Christ Superstar inblikken?

Denk je dat daar iemand op zit te wachten? Er zijn al zoveel verschillende versies van deze rockopera gemaakt. En Vanden Plas is ook niet echt snel met het uitbrengen van nieuw materiaal en als ze we zo’n rockopera opnemen, moet ons eigen materiaal ook alweer een jaar wachten.. We zijn wel perfectionisten en van half werk houden we dus niet. Daarom zal Vanden Plas nooit een echt productieve band zijn.

Wat is je favoriete musical?

Er zijn veel goede musicals gemaakt in het verleden, maar ik prefereer dan toch Jesus Christ Superstar. Daar zit alles in wat een musical moet hebben en het is geen seconde te lang of te kort.

Iets anders. Hebben jullie eigenlijk geen spijt van jullie bandnaam. Vanden Plas was een geweldige Vlaamse auto-ontwerper, maar ik begrijp nog altijd niet waarom jullie die naam hebben gekozen.

Haha. Soms hebben we daar wel spijt van. Maar nu is het veel te laat om dat te veranderen. Vanden Plas was inderdaad een ontwerper die onder andere Jaguars en Rolls Royses heeft ontworpen. We hebben deze naam ooit eens gelezen en vonden het wel cool klinken als bandnaam. Wisten wij veel dat we jaren later nog zouden bestaan.

Wanneer komt nu eindelijk die Vanden Plas dvd?

Ja, dat wordt inderdaad altijd maar uitgesteld. We willen als we een concert opnemen wel gebruik kunnen maken van de beste zaal en de beste geluidstechniek. Jammer genoeg hebben we nog niets kunnen regelen. Ik beloof dat er wel een dvd zal komen, maar vraag me niet wanneer. Haha.

Vanden Plas

Is het eigenlijk moeilijk om financieel te overleven als je in een middelgrote band als Vanden Plas speelt?

We krijgen geen enkele steun van de overheid en ik kan dus niet leven van alleen het werk met Vanden Plas. Daarom moet je als muzikant ook meespelen in bijvoorbeeld musicals en lesgeven.

Denk je dat Internet een deel van je broodwinning schaadt?

Kijk, als wij bijvoorbeeld 20 procent verliezen aan cd verkoop door het downloaden, dan voelen wij dat direct. Een band als Metallica merkt daar niets van, maar mij wel.

Wat zijn je favoriete muzikanten?

Het vreemde aan mij is dat ik amper muziek luister! Ik ben professioneel bezig met muziek en als ik dan eens vrij ben, dan heb ik geen zin om naar andere muziek te luisteren. En als ik dan écht eens zin heb in muziek, dan is in het in oud spul als Van Halen. Hahaha. Dat ben ik nog vergeten zeggen. Eén van de andere redenen dat we Vanden Plas als bandnaam kozen, was omdat het leek op Van Halen.

Wat is het meest progminded land dat jullie ooit bezochten?

Dat kan ik niet echt zeggen. We hebben wel het meeste succes in Duitsland, Frankrijk, Benelux en Italië. In Japan loopt het allemaal niet zo goed meer. Dat is een rare markt en op dit moment is prog daar helemaal niet hot.

Jullie staan begin april in Amstelveen. Wat kunnen we verwachten?

Dat zal je wel zien!

[ Terug naar de Interviews ]