Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

22-10-2021

Vanden Plas - The Seraphic Clockwork
Jaar van release: 2010
Label: Frontiers Records
Vanden Plas - The Seraphic Clockwork
Christ 0 was in veel opzichten de beste plaat van Vanden Plas. De songs, het instrumentale vuurwerk en de geweldige zang van Andy Kuntz; het was allemaal van een bijzonder hoog niveau. Het verbaast me dan ook niets dat de Duitsers er met The Seraphic Clockwork nog even keihard overheen gaan.

Met het grootste gemak schudt de band wederom een geweldig arsenaal aan topsongs uit de mouw. De mix tussen harde power metal, hard rock en progressieve metal is intact gebleven, maar klinkt ditmaal nog verfijnder, grootser en spannender. Productioneel gezien is The Seraphic Clockwork geweldig. Alle instrumenten knallen als nooit tevoren en alle plectrumaanslagen en symfonische accenten zijn perfect vastgelegd. Iedere progressieve metalband zou bovendien een moord doen voor songs als Frequency en het wereldse On My Way To Jerusalem. Prachtig geschreven nummers met ontelbare interessante melodielijnen, spetterend gitaarwerk en fabelachtig zangwerk van Kuntz. De zanger zorgde overigens ook weer voor de bijzondere teksten en daarbij put hij weer rijkelijk uit religieuze en filosofische bronnen.

Naast dat deze nieuwe plaat interessant is voor de liefhebbers van complexe progmetal, verliest Vanden Plas het liedje nooit uit het oog. Zo is de cd ook boeiend voor fans die een lekkere pot metal willen horen. Ondanks de niet geringe speelduur van sommige nummers (afsluiter On My Way To Jerusalem klokt al bijna dertien minuten), strooien de muzikanten lustig met prachtige en toegankelijke metalriffs, zodat de techniek niet de boventoon gaat voeren. Uiteraard experimenteert men er hier en daar lekker op los, maar eigenlijk alleen wanneer de nummers daar om vragen.

Vanden Plas consolideert met deze zesde studioplaat de status van beste Duitse progressieve metalact en ik verwacht ook eigenlijk niet dat hier de komende tijd nog andere symfonische gezelschappen aan gaan tippen. Dit is werk met de grandeur van grootse musicals en opera's en de knalfactor van vette, strak gespeelde metal. We hadden ook niet anders verwacht.

Tracklist:
1. Frequency
2. Holes In The Sky
3. Scar Of An Angel
4. Sound Of Blood
5. The Final Murder
6. Quicksilver
7. Rush Of Silence
8. On My Way To Jerusalem

Score: 94 / 100

Reviewer: Jeroen
Toegevoegd: 21 november 2010

Koop dit album in

[ Terug naar de Album Reviews ]

Reactie van pos op 21-11-2010 om 19:00u
Score: 90 / 100

Geweldige plaat die reeds een maand of 5 uit is. Deze band verdient echt meer aandacht.

Reactie van VaTeR op 21-11-2010 om 22:04u
Score: 70 / 100

Top band....ik kan me helemaal vinden in de recentie.

Maar...

2 punten aftrek omdat ik de zanger veel te beperkt en krampachtig vind
zingen. Hierdoor klinkt het allemaal wat minder.

Overigens kunnen mensen die James Labrie van DT een top zanger vinden deze 2 punten er gewoon weer bij op tellen.
(ook een erg beperkte zanger die zeer beperkt en krampachtig klinkt).

Ik snap persoonlijk niet dat deze top bands genoegen nemen met dit
soort 2e rangs zangers...

Reactie van Jeroen op 22-11-2010 om 22:48u

Vind je dat werkelijk? Hm, ik vind dat juist niet het geval bij Vanden Plas. Je hebt binnen het genre inderdaad veel van die over the top gilgalpers, maar Kuntz vind ik toch echt wel een erg sterke zanger.

Reactie van Harry op 24-11-2010 om 19:27u
Score: 90 / 100

Een waar meesterwerk van een zeer ondergewaardeerde band!

Reactie van rocktom op 18-02-2011 om 20:09u
Score: 100 / 100

Zo, 100 punten! Die geef ik niet snel, maar bij dit album hoefde ik er niet lang over na te denken. Top album van een top band.