Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

18-05-2021

Vanden Plas - Christ O
Jaar van release: 2006
Label: InsideOut Music
Vanden Plas - Christ O
Finger lickin’ good. Ik kan het geweldige nieuwe album van Vanden Plas niet anders omschrijven. “Vanden Plas, is dat een Nederlands bandje?” Neen! Vanden Plas is dé Dream Theater van Duitsland. Tussen dit zevende werkje en het laatste “Beyond Daylight” gaapt een kloof van vier jaar. In deze lange periode heeft zanger Andy Kuntz met “Abydos” (2004) wel een uitstekende soloplaat gemaakt en hebben de muzikanten meegewerkt aan tal van theaterproducties.

The Devil has the best Tunes. Maar met dit “Christ O” bewijst God dat hij ook nog wat achter de hand heeft zitten.Hij speelt als troef namelijk negen schitterende progressieve metalsongs uit. (Veer)krachtige gitaarriffs, een excellerende ritmesectie, supertheatrale toetspartijen (dat schnabbelwerk bij het theater laat zijn sporen na), geniale snelle solo’s van maestro Stephan Lill, een veertig koppig klassiek koor en een Andy Kuntz in topvorm. Maar het meest geweldige aspect van Vanden Plas is dat ze het gegeven “herkenbare composities” altijd op de eerste plaats zetten. En hierin verschillen ze met tal van andere progressieve bands die hun muziek te mathematisch en zielloos behandelen.

“Christ O”, “Postcard To God”, “Shadow I Am” zijn vlotte composities met refreinen/zanglijnen/muzikale thema’s/gitaarsolo’s die na meerdere luisterbeurten niet meer uit je hoofd te branden zijn. Is het niet schitterend als je ontwaakt met het refrein van “Wish You Were Here” in je hoofd? Met “Fireroses Dance” staat er ook één van de mooist ballades van de laatste jaren op het album. Én om dit magnum opus nog beter te maken wordt er af gesloten met een prachtige versie van “Gethsemane” uit de rockopera Jesus Christ Superstar.

Heb ik al gezegd dat dit schijfje best goed is?

Tracklist:
1. Christ O
2. Postcard To God
3. Wish You Were Here
4. Silently
5. Shadow I Am
6. Fireroses Dance
7. Somewhere Alone In The Dark
8. January Sun
9. Lost In Silence
10. Gethsemane (bonus track)

Score: 91 / 100

Reviewer: Kristof
Toegevoegd: 24 maart 2006

Koop dit album in

[ Terug naar de Album Reviews ]

Reactie van Een Metalfan op 24-03-2006 om 18:39u

Ik kan niewt wachten tot volgende week

Reactie van Edwin op 28-03-2006 om 08:36u
Score: 9 / 100

Heeft helemaal niets met onze lieve heer te maken de titel Christ O maar met het aloude verhaal van de graaf van Monte Christo. Dus in het vervolg ook wel even naar de teksten luisteren. Voor de rest prima recensie.

Reactie van rocktom op 03-04-2006 om 12:00u
Score: 90 / 100

Goede review (wat het muzikale gedeelte betreft en niet van de verhaallijn dus) van een heel goed album. Misschien al wel HET progmetal album van 2006. Heb ze gisteren ook live gezien in de P60 in Amstelveen en ook dat was dik in orde. Na afloop van het concert meteen het nieuwe album (met de bonustrack uiteraard) aangeschaft en dat is inderdaad in een woord: geweldig!! Far Off Grace en Beyond Daylight had ik al en dat zijn ook hele goede albums, vooral Beyond Daylight, en het nieuwe album is dus zelfs nog beter. Wat een feest!

Reactie van hersh op 03-04-2006 om 14:47u
Score: 85 / 100

Heerlijke c.d. Gisteren ze gezien in P60; lekkere nummers en interactie met de fans. Ook gelijk maar even de nieuwe gekocht en vanmorgen meteen in de cd-player naar het werk. Goede plaat!