Enquête

Wat vind jij de beste metal- of rockcover van een ABBA-song?

Bang-A-Boomerang – Black-Ingvars
Dancing Queen – Diablo
Does Your Mother Know – Ash
Eagle – Rob Rock
Gimme! Gimme! Gimme! – Mägo De Oz
Gimme! Gimme! Gimme! – Sinergy
Gimme! Gimme! Gimme! – Tragedy
I'm A Marionette – Ghost
Knowing Me, Knowing You – MGT & Ville Valo
Lay All Your Love On Me – Amberian Dawn
Lay All Your Love On Me – Avantasia
Lay All Your Love On Me – Helloween
Mamma Mia – The Black (Sweden)
Money, Money, Money – At Vance
Money, Money, Money – Mental Crypt
Ring, Ring – Sator
S.O.S. – Fozzy
Summer Night City – Therion
Take A Chance On Me – The Black (Sweden)
The Winner Takes It All – At Vance
Voulez-Vous – Morgana Lefay
Waterloo – Black-Ingvars
Waterloo – Nation
When I Kissed The Teacher – Last Autumn's Dream
een andere ABBA-cover, namelijk:

[ Uitslag | Enquêtes ]

  1 december:
 • Insomnium en Omnium Gatherum
 • 2 december:
 • Árstíðir
 • Hällas en Gigatron2000
 • Insomnium en Omnium Gatherum
 • Sonata Arctica en Eleine
 • Wilson & Wakeman
 • 3 december:
 • Hangman's Chair
 • Heilung
 • 4 december:
 • Dool en Ggu:ll
 • Epica en Blackbriar
Geen concerten bekend voor 28-12-2021.
Kalender
Vandaag jarig:
 • Bassem Deaibess (The Hourglass) - 44
 • Clevdh (Orakle) - 42
 • Daniel Botti (Node) - 43
 • Gylve "Fenriz" Nagell (Darkthrone) - 50
 • Jesper Strömblad (In Flames) - 49
 • Muhammed Suiçmez (Necrophagist) - 46
 • Sigurd "Satyr" Wongraven (Satyricon) - 46
 • Steve Smyth (Nevermore) - 51
Review

Jess And The Ancient Ones - Second Psychedelic Coming: The Aquarius Tapes
Jaar van release: 2015
Label: Svart Records
Jess And The Ancient Ones - Second Psychedelic Coming: The Aquarius Tapes
Op de golf van occulte rockbands, die in beweging was gezet door (onder andere) The Devil’s Blood, wist het Finse zevental Jess And The Ancient Ones in 2012 te verrassen met een uitstekend debuutalbum. De afwisseling tussen hoekige, stoffige rocknummers en meer uitgesponnen, in psychedelische wateren varende epossen leverde Jess en haar mannen direct een plek op in de spotlights, met optredens op onder andere Roadburn als logisch vervolg. Terwijl het genre groter en groter werd, bleek het debuutalbum moeiteloos overeind te blijven en staat die plaat ook nu nog als een huis. Met de uitstekende ep Astral Sabbat bewees de band bovendien geen eendagsvlieg te zijn.

Jess And The Ancient Ones heeft de tijd genomen om aan deze opvolger te schaven. Na een aantal rustige jaren bruist het van de creativiteit in de band. Dat blijkt ook uit het onlangs verschenen debuutalbum van The Exploding Eyes Orchestra, waarin vijf van de zeven bandleden actief zijn. Slechts enkele maanden later verschijnt Second Psychedelic Coming: The Aquarius Tapes, een album dat naar verluidt in diezelfde sessies is opgenomen. Na drie jaar zullen er de nodige mensen zijn die reikhalzend hebben uitgekeken naar dit tweede album. Welnu, Second Psychedelic Coming: The Aquarius Tapes is het lange wachten absoluut waard geweest! Sterker nog: dit is wat mij betreft het album van het jaar!

Vanaf de swingende opener Samhain wordt al duidelijk wat een enorme sprong deze band heeft gemaakt. De productie is vol en warmbloedig, Jess zingt beter en krachtiger dan ooit tevoren en er wordt op een waanzinnig goede manier gebruik gemaakt van allerlei occulte samples, die het geheel een lekker donker sfeertje meegeven. Het heerlijke toetsenwerk en het enorm soepele gitaarwerk verraden dat de bandleden perfect op elkaar zijn ingespeeld. Jess And The Ancient Ones experimenteert meer met allerhande psychedelische toetspartijen en langgerekte jamsessies, waardoor de muziek nog meer diepgang heeft dan voorheen. Tegelijkertijd slaagt de groep er steeds meer in om eersteklas rocknummers te schrijven, die niet meer uit je hoofd te krijgen zijn.

Werkelijk ieder nummer op Second Psychedelic Coming: The Aquarius Tapes is een voltreffer, maar absoluut het vermelden waard zijn het korte, maar fantastische In Levitating Secret Dreams, het waanzinnige The Equinox Deathtrip (check die keyboardsolo halverwege!), Wolves Inside My Head (wát een vocale prestatie van Jess!) en het dromerige, zeer ‘retro’ klinkende Goetia Of Love. Vooral de enorme ‘schwung’ die de band heeft, werkt aanstekelijk en het is dan ook vrijwel onmogelijk om stil te blijven zitten. De band swingt en bruist aan alle kanten en verliest zich regelmatig in prachtige, psychedelische muzikale uitspattingen. Wat een feestje moet dit live gaan worden!

En dan, terwijl me het gevoel bekruipt dat de zaken bijna niet meer beter kunnen worden, heeft de band nog een fenomenaal sluitstuk voor ons in petto. Goodbye To Virgin Grounds Forever heet deze parel, die maar liefst tweeëntwintig minuten klokt en weer een heel andere kant van de groep laat horen. Het is eigenlijk grotendeels een ballad, gedragen door een fraaie, droevige pianomelodie en een aantal melancholische, ingetogen passages. Des te knapper is het dat het nummer over de gehele lengte moeiteloos blijft boeien en regelmatig voor kippenvel zorgt, zoals bij de prachtige ‘bridge’ na acht minuten, of in het stuk daarna, waarin Jess helemaal losgaat in een passage die doet denken aan Pink Floyd’s Great Gig In The Sky.

Neem het van mij aan: dit album zal zich ontpoppen als een ware klassieker. Jess And The Ancient Ones levert hier een absoluut meesterwerk af, dat nu al een tijdloze aura heeft en ongetwijfeld over tien jaar nog niets aan magie heeft ingeboet. Ik kan niet wachten tot het materiaal live vertolkt gaat worden!

Tracklist:
1. Samhain
2. The Flying Man
3. In Levitating Secret Dreams
4. The Equinox Death Trip
5. Wolves Inside My Head
6. Crossroad Lightning
7. The Lovers
8. Goetia Of Love
9. Goodbye To Virgin Grounds Forever

Score: 92 / 100

Reviewer: Rik
Toegevoegd: 4 januari 2016

Jess And The Ancient Ones - Second Psychedelic Coming: The Aquarius Tapes
Reactie van Kees op 04-01-2016 om 09:53u
Score: 85 / 100

Prima album, over de gehele lengte sterk, en daarmee een verbetering ten aanzien van het debuut, dat her en der een paar zwakke plekken had.

Jess And The Ancient Ones - Second Psychedelic Coming: The Aquarius Tapes
Reactie van Bakvet op 04-01-2016 om 13:27u

Klinkt interessant. Ik ga deze checken. De start van de huidige golf van occulte bands was, overigens, 'Reinkaos' van Dissection.

Jess And The Ancient Ones - Second Psychedelic Coming: The Aquarius Tapes
Reactie van Denise op 06-01-2016 om 22:21u

Zo, wat ben ik deze band uit het oog verloren. Het debuutalbum vond ik prima, maar pas met het uitkomen van de EP werd JATAO voor mij echt interessant. Ik ben benieuwd!

Jess And The Ancient Ones - Second Psychedelic Coming: The Aquarius Tapes
Reactie van Mart op 14-01-2016 om 21:01u
Score: 95 / 100

Volledig eens met de review. Weergaloze plaat.

Alle artikelen en foto's (afgezien van albumhoezen, door bands/labels/promoters aangeleverde fotos of anders aangegeven), zijn © 2001-2021 Metalfan.nl, en mogen niet zonder schriftelijke toestemming gekopieerd worden. De inhoud van reacties blijven van de reageerders zelf. Metalfan.nl is niet verantwoordelijk voor reacties van bezoekers. Alle datums van de Nieuwe Releases, Concertagenda, Kalender en in de artikelen zijn onder voorbehoud.