Enquête

Wat vind jij de beste metal- of rockcover van een ABBA-song?

Bang-A-Boomerang – Black-Ingvars
Dancing Queen – Diablo
Does Your Mother Know – Ash
Eagle – Rob Rock
Gimme! Gimme! Gimme! – Mägo De Oz
Gimme! Gimme! Gimme! – Sinergy
Gimme! Gimme! Gimme! – Tragedy
I'm A Marionette – Ghost
Knowing Me, Knowing You – MGT & Ville Valo
Lay All Your Love On Me – Amberian Dawn
Lay All Your Love On Me – Avantasia
Lay All Your Love On Me – Helloween
Mamma Mia – The Black (Sweden)
Money, Money, Money – At Vance
Money, Money, Money – Mental Crypt
Ring, Ring – Sator
S.O.S. – Fozzy
Summer Night City – Therion
Take A Chance On Me – The Black (Sweden)
The Winner Takes It All – At Vance
Voulez-Vous – Morgana Lefay
Waterloo – Black-Ingvars
Waterloo – Nation
When I Kissed The Teacher – Last Autumn's Dream
een andere ABBA-cover, namelijk:

[ Uitslag | Enquêtes ]

  1 december:
 • Insomnium en Omnium Gatherum
 • 2 december:
 • Árstíðir
 • Hällas en Gigatron2000
 • Insomnium en Omnium Gatherum
 • Sonata Arctica en Eleine
 • Wilson & Wakeman
 • 3 december:
 • Hangman's Chair
 • Heilung
 • 4 december:
 • Dool en Ggu:ll
 • Epica en Blackbriar
Geen concerten bekend voor 28-12-2021.
Kalender
Vandaag jarig:
 • Bassem Deaibess (The Hourglass) - 44
 • Clevdh (Orakle) - 42
 • Daniel Botti (Node) - 43
 • Gylve "Fenriz" Nagell (Darkthrone) - 50
 • Jesper Strömblad (In Flames) - 49
 • Muhammed Suiçmez (Necrophagist) - 46
 • Sigurd "Satyr" Wongraven (Satyricon) - 46
 • Steve Smyth (Nevermore) - 51
Review

Jess And The Ancient Ones - The Horse And Other Weird Tales
Jaar van release: 2017
Label: Svart Records
Jess And The Ancient Ones - The Horse And Other Weird Tales
Het is indrukwekkend om te zien hoe snel de Finse psychedelische/occulte rockformatie Jess And The Ancient Ones zich heeft ontwikkeld in de afgelopen jaren. Het titelloze debuut uit 2012 maakt al veel indruk, maar laat ook een nog wat onzeker klinkende zangeres horen. Het ronduit fantastische tweede album Second Psychedelic Coming: The Aquarius Tapes (2015) is een zevenmijlssprong vooruit naar de internationale top. Niet alleen qua instrumentatie is deze opvolger veel gelaagder, swingender, bruisender en diverser, maar ook de vocale prestaties van Jess blijken van een geheel andere orde. Krachtig, uitbundig en zelfverzekerd steelt zij de show. Eind vorig jaar verschijnt The Horse And Other Weird Tales. Lukt het de band om de inmiddels hoog opgelopen verwachtingen waar te maken?

Degenen die de band afgelopen december aan het werk hebben gezien op Eindhoven Metal Meeting weten het antwoord op deze vraag al: een volmondig "ja"! De nieuwe nummers die live gespeeld werden, klonken bijna net zo goed als de geniale tracks van het tweede album. Een verschil met zijn voorganger is wel dat The Horse And Other Weird Tales wat luchtiger is qua productie. Daardoor kunnen de mensen die het vorige album te veel verschillende lagen vinden hebben weer aanhaken. Het swingende en bruisende karakter is gelukkig wel intact gebleven. Met slechts vijfendertig minuten is het album erg kort, maar daar staat tegenover dat ieder nummer een regelrechte voltreffer is.

Na het horen van de heerlijke opener Death Is The Doors ben ik al verkocht. De geest van The Doors, Deep Purple, Jefferson Airplane en Shocking Blue waart nadrukkelijk door de muziek heen. Met name de zweverige klanken van het Hammondorgel hebben een hoog The Doors-gehalte. Het hierop volgende Shining is zelfs nog beter. Het nummer swingt de pan uit en het is onmogelijk om stil te blijven zitten. Het psychedelische, funky toetsenwerk is werkelijk verrukkelijk en de manier waarop Jess met haar stemgeluid speelt, roept alleen maar diep respect op. Zij heeft zich tot een ronduit fenomenale zangeres ontwikkeld (iets dat vooral goed te horen is in het geweldige You And Eyes).

Jess And The Ancient Ones is echter meer dan alleen een wereldzangeres. De rest van de band verdient eveneens een eervolle vermelding. Het soepele baswerk ronkt er prettig op los, terwijl de gitaristen met het grootste gemak onweerstaanbare psychedelische riffjes en loopjes uit hun instrumenten toveren. En de toetsenist, die er met zijn frivole Hammondorgel persoonlijk voor zorgt dat de muziek alle kanten uit swingt, verdient al helemaal een standbeeld! Zo vliegt The Horse And Other Weird Tales voorbij voordat je er erg in hebt. Ieder nummer is een voltreffer, maar Return To Hallucinate en Minotaure, twee nummers die ook live al een onuitwisbare indruk achterlieten, verdienen toch wel een aparte vermelding. Wie hier niet van kan genieten, is een zuurpruim!

Zo is ook de derde langspeler van Jess en haar kompanen een schot in de roos. Er valt werkelijk niets op aan te merken (nou vooruit, de spuuglelijke hoes), behalve dat ik snak naar meer! “You open this door with the key of imagination”, zingt Jess in het openingsnummer. Laten we hopen dat de deur waar de band het over heeft, nog heel lang geopend blijft!

Tracklist:
1. Death Is The Doors
2. Shining
3. Your Exploding Heads
4. You And Eyes
5. Radio Aquarius
6. Return To Hallucinate
7. (Here Comes) The Rainbow Mouth
8. Minotaure
9. Anyway The Minds Flow

Score: 90 / 100

Reviewer: Rik
Toegevoegd: 17 januari 2018

Alle artikelen en foto's (afgezien van albumhoezen, door bands/labels/promoters aangeleverde fotos of anders aangegeven), zijn © 2001-2021 Metalfan.nl, en mogen niet zonder schriftelijke toestemming gekopieerd worden. De inhoud van reacties blijven van de reageerders zelf. Metalfan.nl is niet verantwoordelijk voor reacties van bezoekers. Alle datums van de Nieuwe Releases, Concertagenda, Kalender en in de artikelen zijn onder voorbehoud.