Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

16-06-2021

Jess And The Ancient Ones - Jess And The Ancient Ones
Jaar van release: 2012
Label: Svart Records
Jess And The Ancient Ones - Jess And The Ancient Ones
Psychedelische hoes, schimmige achtergrond van de band en duivelse tonen. Hier dient zich weer een occult rockbandje aan! Ik wil weer met alle plezier de loftrompet blazen voor het genre, maar dat heb ik inmiddels wel erg vaak gedaan. Dan verplaats ik mijn enthousiasme vanzelfsprekend naar het debuutalbum van Jess And The Ancient Ones. Een Finse band met een dijk van een zangeres. Inmiddels is dit gezelschap bevestigd voor de volgende editie van het Roadburn festival en dan weet je wel hoe laat het is.

Zoals velen binnen het genre is Jess And The Ancient Ones geïnspireerd door de occulte en psychedelische rock en metal van de jaren zeventig. Inmiddels horen we ook duidelijk invloeden van een band als onze eigen The Devil’s Blood. Let eens op de zanglijnen van Prayer For Death And Fire. Die zijn namelijk heel kenmerkend voor onze nationale, duivelse trots. Origineel is het allemaal dus niet te noemen wat Jess en haar antieke kompanen ons voorschotelen, maar het klinkt te lekker om er negatief over te doen. Bovendien zijn er genoeg elementen en invloeden die de muziek van Jess And The Ancient Ones een eigen gezicht geven.

Dat is vooral de frontvrouw zelf. Waar Farida van The Devil’s Blood en Jex Thoth mysterieus klinken, is Jess vooral een tegenpool. Ze is een volleerde zangeres met een prachtige, heldere stem. Ongetwijfeld zijn er veel zanglessen in gestoken, maar haar stem is eigenlijk te gladgeschuurd voor dit genre. Het is mooi, maar het komt niet volledig uit de verf in zwaardere nummers. In het stijlvolle Devil (In G Minor) waar duidelijk soul- en jazzinvloeden naar voren komen, ligt dat natuurlijk anders.

Dat Jess And The Ancient Ones een bijzondere band is, had ik direct door, maar toch is de muziek even wennen. Uiteindelijk geven de volle sound en de pakkende deuntjes de doorslag. Dat de band drie gitaristen heeft, hoor je niet. Als ik moest gokken, dan zou ik zelfs twijfelen tussen een of twee gitaristen. Dat heeft mede te maken met de toetsenist die regelmatig de hoofdrol opeist.

Liefhebbers van Blood Ceremony en het eerder genoemde The Devil’s Blood gaan dit ongetwijfeld goed vinden. Sulfer Giants (Red King), 13th Breath Of The Zodiac en Come Crimson Death zijn, vanwege sterke melodieën en goede zanglijnen, prachtige songs die ondanks hun lange tijdsduur zo afgelopen zijn. Een echte topper wil ik ze nog niet noemen, maar ze zijn op de goede weg. Met het artwork is in ieder geval de aanschaf van de vinyluitgave gerechtvaardigd.

Tracklist:
1. Prayer For Death And Fire
2. Twilight Witchcraft
3. Sulfur Giants (Red King)
4. Ghost Riders
5. 13th Breath Of The Zodiac
6. Devil (In G Minor)
7. Come Crimson Death

Score: 83 / 100

Reviewer: Ruud
Toegevoegd: 2 september 2012

Koop dit album in

[ Terug naar de Album Reviews ]

Reactie van metalfuel op 27-09-2013 om 10:24u
Score: 95 / 100

Weergaloze plaat.